Maminka.czZdraví

9 tipů, jak zatočit s kocovinou

Martina Machová 1.  1.  2015
Nevím jak vám, milé maminky, ale mně kocovina většinou svých symptomů nápadně připomíná první měsíce (mého) těhotenství. Podobně jako příčina těhotenství, je i původ kocoviny obvykle příjemný. Zatímco těhotenství se protáhne na několik měsíců, kocovina během jednoho dne odezní, a my si pak v obou případech často říkáme: „UŽ NIKDY!“ Jenže znáte to…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bolest, nevolnost, nechutenství, pachuť v ústech (i v duši), průjem, dehydratace, ztráty vitamínů i minerálů…

Obtíže provázející kocovinu rozhodně nelze přehlédnout či ignorovat, dále však existuje ještě celá řada méně zjevným problémů, kterými svůj alkoholem „otrávený“ organismus potrápíte.
Po řádném alkoholovém průplachu trpí tělo dehydratací, deficitem některých vitamínů (B a C) a minerálů. „Otrávený“ organismus následně potřebuje velké množství tekutin, vitamínů a minerálů, aby se s následky alkoholového excesu vyrovnal.

9 tipů, jak s „ní“ zatočit!

1. Prvním krokem je hydratace – pozvolné a nenásilné zavodnění organismu, může dokonce mírnit bolesti hlavy. Pijte to, co žaludek snese, vyvarujte se však bublinek, kyselých nápojů, džusů a samozřejmě alkoholu. Nejlepší je voda, slabší čaj s medem, sladká minerálka bez bublin.

2. Nadopujte vyčerpaný organismus vitamínem C a kvalitním B-komplexem (alkohol působí jako antivitamin thiaminu – vitamínu B1!).

3. V mnoha kulturách je osvědčeným prostředkem silný nemastný maso-zeleninový vývar. Ten příjemným způsobem doplní ztracené minerály i tekutiny. Nemáte-li vývar, zkuste alespoň jednoduchou česnečku (voda z brambor, jedna rozšťouchaná brambora, česnek utřený se solí, kmín, majoránka, kousíček sádla).

4. Žaludeční obtíže mohou zmírnit volně prodejná antacida. Samotnou sodu však nepoužívejte, rozbouřenému zažívání neudělá dobře.

5. Pokud se chcete kocovině vyhnout, v žádném případě nepijte alkohol nalačno (zvláště diabetici!), nemíchejte druhy alkoholických nápojů a k alkoholu pijte vodu nebo minerálku.

6. Pozor, během popíjení nejezte sladké, průběh kocoviny tak zbytečně zhoršíte!

7. Při lehčí kocovině může pomoci kratší procházka, lehké vyklusání nebo pár uplavaných bazénů. Organismus se okysličí, metabolismus zrychlí.

8. Z přírodních prostředků pomáhá džus z aloe, zázvorový čaj s medem (tentokrát raději bez citrónu).

9. Příznivcům homeopatik možná uleví nux vomica, aconite, sulfur nebo lachesis

Pozor! Těmto babským radám se rozhodně vyhněte!

1. Silná káva s citronovou šťávou sice uspokojivě zabírá na rozjíždějící se migrénu, kofein je však nešetrný k podrážděné žaludeční sliznici a organismus ještě více dehydruje!

2. Vyvarujte se nesteroidních antirevmatik typu acylpyrin, ibuprofen apod. Tyto léky v kombinaci s alkoholem přetěžují játra a v těch nejzávažnějších případech mohou dokonce způsobit krvácení do trávicí trubice.

3. Nepokoušejte se kocovinu rozpustit v sauně, alkohol ani alkoholem zmožený jedinec do sauny nepatří. Takové zatížení organismu může být v extrémních případech až životu nebezpečné!

Témata: Zdraví, Acylpyrin, Trávicí trubice, Jak, Žaludeční obtíž, Zeleninový vývar, Minerálka, Nejzávažnější případ, Tip, Alkoholický nápoj, Zdraví na Heureka.cz