Maminka.czBolesti břicha

9krát o bolestech břicha v těhotenství. Víte, co která bolest znamená?

Hanka Bělohlávková 14.  9.  2016
Dřív jste nějaké to píchnutí v břiše ani nevnímala. Zato teď, s miminkem uvnitř, je vaše podvědomí v pozoru a hlásí každou divnost. Jak poznat, co je normální, a kdy volat doktora?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotenství je zkrátka "jiný stav." a tělo si s ním musí poradit. Spousta biologických pochodů se děje jinak, a tak není divu, že se i jinak cítíte a že vás některé pocity vystraší, i když z nich nic nebezpečného pro vás ani miminko nekouká. Samozřejmě v některých, spíš vzácných, případech mohou bolesti signalizovat vážnou situaci. Pomůžeme vám se v těch nejčastějších „bolestech“ zorientovat.

Co znamená tahání v podbřišku

Cítíte tupou bolest po obou stranách podbřišku, která se táhne až do třísel, a to hlavně když se prudce pohnete? Pokud se přitom nic jiného neděje – nekrvácíte, bolest se nestupňuje, naopak v klidu zeslabuje, příčinou je nejspíš oblý děložní vaz.

CO SE DĚJE?

Aby mohlo miminko růst, musí se děloha také zvětšovat, a tím se stále více napínají i vazy, které ji drží. Proto se tyto bolesti víc objevují od poloviny těhotenství. Nejde tedy o nic mimořádného. Pokud by vás to opravdu výrazně obtěžovalo, zeptejte se lékaře, zda můžete bolest nějak tlumit, např. paracetamolem. Pokud by se ale charakter bolesti měnil, ani v klidu by neustoupila anebo se přidala teplota, pak by mohlo jít o něco vážnějšího a měla byste volat (ideálně svého) gynekologa.


 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Betynka, Bolest, Bolesti břicha, Stížnost, Akutní zánět, Hladký průběh, Porodní kontrakce, Křečovitá bolest, Vzácný případ, Intenzívní bolest, Bolest břicha, Laparoskopická operace, Oplodněné vajíčko, Magnezium, Závažná diagnóza, Třetí den, První doba, Vít, Hrozící potrat, Omdlení, Pravidelný interval, Samovolný potrat, Vaginální krvácení, Zdraví na Heureka.cz