Maminka.czSpánek

A jak ti spinká? Dotazy na dětský spánek, které žádná máma nechce slyšet

Tereza Víchová 18.  8.  2021
„Jak ti spinká?” Otázka, ze které mám po třech „odkojených” dětech osypky dodnes. Už jen formulace TI (která dává pocítit, že je matka jedinou zodpovědnou osobou za kvalitu a délku dětského spánku a žádné vnější okolnosti nebo dokonce samotné dítě do toho nevstupují) drásá uši. A taky pocit, že dítě, které nespinká DOST (a kolik to vlastně je?) je vlastně jaksi méněcenné dítě. Není „hodné” a nevyvíjí se správně. Dost ran pro křehkou mateřskou duši, co myslíte? A které věty spolehlivě zvednou tlak vám?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jsou dvě témata, z nichž se stala společenská klišé, když se narodí miminko. První „sada”, kterou používají nejen příbuzní, ale třeba i náhodní kolemjdoucí, se týká kojení (jestli kojíte, jak dlouho budete kojit, jak často kojíte atd.). Druhý seznam otázek a dobře míněných rad míří ke spánku. V mnoha ohledech pak máte jako máma pocit, že všechny děti všech předchozích generací se najedly, pak je někdo přebalil, položil (JEN položil) a tři hodiny spaly, dokud nezazvonil budík na další krmení. Realita je jinde. A je fajn vědět, že nemístné dotazy dostává skoro každá máma. A je jen na ní je odfiltrovat a třeba se jim i zasmát.

A jak ti spinká?

Památná, pokládá se už od porodnice. Návštěva ve dveřích, na tváři úsměv a dotaz, jaká byla noc. Taky jste ji zažila? Miminko spinká podle momentální potřeby, hranice na to nejsou, tabulky jsou jen orientační. Možná by maminka, jejíž dítě spí až moc a snaží se ho marně budit na kojení, byla ráda, kdyby bylo pár dní spíš vzhůru a společně „dokojili” potřebnou hmotnost a dočkali se propuštění z porodnice.

Klepněte pro větší obrázek

VIDEO: Podívejte se na jeden uspávací trik!

 

Témata: Kojení, Novorozenec, Péče o dítě a jeho výchova, Miminko, Dítě je na světě, Spánek, Kočárek, Dětský, Dotaz, JEN, Děti, Věta, Mama, Duše, Postel, SPA, Máma, Kočárky na Heureka.cz