Maminka.czVánoce

Mami, kde bydlí Ježíšek? Děti nadpřirozeno potřebují, říká psycholožka

Barbora Vajsejtlová 17.  12.  2019
Vánoce jsou časem nekonečných dětských otázek a dumání nad tím, jak vlastně Ježíšek stihne unést všechny dárky, proč nechodí ke Kubovi ze školky a jak je možné, že se protáhne i s nazdobeným stromečkem oknem. Znáte na ně odpovědi?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jsem skrznaskrz vánoční tvor. K Vánocům mám extrémně vřelý vztah i přesto, že můj otec vyznává pravidlo, že pravda se má říkat za každých okolností a komukoli přímo. Takže když jsem mu ve svých čtyřech letech položila čistě konverzační otázku, jestli existuje Ježíšek, zcela bezprostředně a upřímně odpověděl, že nikoli. Byla jsem tím zjištěním dost otřesena.

Zejména proto, že do té doby mě vůbec nenapadlo o existenci Ježíška pochybovat. Prostě jsem se zeptala jen tak. V rámci pravdomluvné chvilky jsem se dozvěděla pravdu i o Mikuláši a čertech, abychom to měli všechno pěkně pohromadě. A to mě dorazilo.

Zpomalte! Dojemné video ukazuje, na čem o Vánocích skutečně záleží

Teď už jsem velká a vzhledem k tomu, že vánoční dárky začínám shánět už v září (dobrovolně a moc mě to těší!), můžu se k Ježíškovi veřejně hlásit dost těžko. Ačkoli samozřejmě tuším, že tam někde je, a pořád ho s první hvězdou, která vyjde na štědrovečerním nebi, vyhlížím.

I přes to všechno (anebo právě proto) jsem ochotná udělat cokoli, aby mým dětem vydrželo vánoční kouzlo co nejdéle. Nicméně vzdorovat dětské logice a všetečným otázkám není vůbec jednoduché. A tak každý rok před Vánoci podstupujeme zhruba následující křížový výslech:

„Kuba ze třídy říkal, že Ježíšek není. Tak co teda?“

Kuba ze třídy je dost prevít, který ubližuje ostatním dětem, ničí jim věci a vůbec dělá, co nejhoršího může. Takže je klidně možné, že mu Ježíšek opravdu žádné dárky nenosí a musí mu je kupovat rodiče. Tak to zkrátka s některými dětmi je. Ale k těm dětem, které na Ježíška věří (a samozřejmě jsou alespoň rámcově hodné), Ježíšek chodí.

Můžete aspirovat na titul nejpravdomluvnějšího rodiče na světě, ale malé děti svou víru v Ježíška potřebují, shodují se odborníci.

„Zejména v předškolním věku je u dětí velmi rozvinutá víra v nadpřirozeno a toto období je vlastně věkem pohádek,“ říká psycholožka Zdeňka Dušková.

„Děti pohádky a nadpřirozené bytosti v tomto věku potřebují, protože odpovídají jejich uvažování a mají jasnou strukturu. V nich je zkrátka dobro dobrem a zlo zlem. A v dnešní zrychlené a přetechnizované době je tajemná vánoční atmosféra jen bonusem navíc.“ Takže jasně: ke Kubovi možná Ježíšek nechodí, ale v naší rodině se mu očividně líbí.

Jak vypadá Ježíšek? Co odpovědět na dětské otázky?

„Když nosí stromeček Ježíšek, tak jak to, že se prodávají na ulici?“

Strávila jsem dětství na vesnici. Stromeček naši ušmikli v lese za domem na poslední chvíli a na tajňačku ho nazdobili v zamčené ložnici. Takže večer se v obýváku konalo barevně třpytivé finále, ze kterého nikdo z dětí v předstihu nezahlédl ani větvičku.

Když jsem začala dělat pražské Vánoce pro své vlastní děti, řešila jsem problém, kam v mrňavém bytě schovat nazdobený stromek, aby ho před večerem nezahlédly (a to už vůbec nemluvím o manévrech, jak ho protlačit panelákovými dveřmi). A přirozeně i to, jak jim vysvětlit hromady stromků prodávaných před obchodními centry.

„Vánoce jsou něco, co nás spojuje s dětstvím, rodinou a pocitem bezpečí, proto se rituálů, které s nimi máme spojené, tak neradi vzdáváme. Se založením nové rodiny je ale čas na založení vlastních tradic a rituálů, které budou jen naše,“ říká psycholožka. To znamená, že nemusíte nutně trvat na večerním zdobením stromečku nebo vánoční návštěvě hřbitova jen proto, že jste je absolvovala celé dětství. Buďte otevřená, udělejte si Vánoce po svém a tak, jak to bude vyhovovat vám i vaší rodině.

A jak je to s těmi stromky před obchodními centry? Pokud u vás nosí stromeček Ježíšek, tak potom je jasné, že ty, co se prodávají na ulici, si kupují lidé, kteří si na ně pověsí barevná světýlka na zahradě. Nebo majitelé obchodů, kam samozřejmě Ježíšek nechodí, ale chtějí to tam mít pro zákazníky hezké.

Dětem nelžeme. Jak to chodí v rodinách, kde dárky nenosí Ježíšek?

„Proč si nemůžu napsat o ty nejdražší dárky, když je nosí Ježíšek a vy je platit nebudete?“

Tak tahle otázka je naším vánočním evergreenem. Po celý rok se snažíme dětem vysvětlovat, že skutečně nemohou mít všechno, na čem spočinou jejich chtivá očka. Takže s blížícími se Vánoci celkem přirozeně zdivočí a touží napsat a nakreslit do svých dopisů Ježíškovi půl hračkářství. A nezdolně se ohání argumentem, že přece Ježíšek má neomezený počet peněz, tak bychom měli být rádi, že ušetříme.

„Neexistuje žádné obecně platné číslo, kolik by děti měly na Vánoce dostávat dárků. A samozřejmě záleží na věku dětí, rodinných zvycích a řadě dalších okolností. Každopádně je však stále více rodičů, kteří se snaží množstvím dárků vyvážit nedostatek času a pozornosti, kterou dětem v průběhu roku věnují. Zahlcení dárky však výchovné chyby nenapraví a vlastně tak děti připravujeme o radost, protože se nemohou soustředit a vychutnat si překvapení,“ říká Zdeňka Dušková.

Je to tedy jasné. Ani Ježíšek nemá neomezený rozpočet (ať už peněz nebo kouzel, kterými dárky vyčaruje) a musí dárky rozdělit mezi všechny děti. Kdyby tedy Tomáškovi přinesl drahou stavebnici, kolo a autodráhu, musel by o to méně přinést Aničce, a to by přece nebylo spravedlivé.

ČTĚTE TAKÉ: Říkáte dětem, že dárky nosí Ježíšek? Poškozuje lež vztahy v rodině?

„A to nosí dárky to miminko, co máme v betlému v jesličkách?“

To je dost zapeklitá otázka. Zejména pokud už jste děti seznámili s příběhem o Ježíši (ať už jste věřící nebo například u příležitosti Velikonoc). Celkem logickým vyústěním je potom myšlenkový pochod: A to nosí dárky to miminko, co ho máme v jesličkách? Nevyrostlo od té doby? A co tedy Ježíš, jehož zmrtvýchvstání slavíme o Velikonocích? To jsou jako dva, nebo co?

„Některé děti vůbec nenapadne řešit dvojakost Ježíška, jiné potřebují mít jasno a chtějí po rodičích jasnou odpověď, jak to tedy s Ježíškem vlastně je. Není vůbec chyba přiznat, že ani vy sami nevíte a každý si může Ježíška představovat, jak chce.

Pro děti je mnohdy přijatelnější a sympatičtější, když si rodiče nehrají na neomylné a vševědoucí a přiznají určitou slabost místo toho, aby vymýšleli složité konstrukce,“ radí psycholožka. Ježíšek je zkrátka plachý. Nikdo ho ještě pořádně neviděl, takže si ho každý může představovat, jak chce. Miminko na sáňkách, které nese dárečky připíchnuté na bodlinách? Proč ne!

Jaké chcete Vánoce?  Udělejte si je podle svého a nenechte sebou manipulovat

„Mami, a popravdě, existuje Ježíšek?“

Děsím se okamžiku, kdy se mě moje děti na férovku zeptají, jak to tedy s Ježíškem je. Nejraději bych vánoční kouzlo udržela dalších dvacet let a vůbec bych ráda, kdyby moje děti konečně vyslechly moje zbožné přání, přestaly růst a zůstaly napořád mými roztomilými zlatíčky. Kdy tedy nastává ten okamžik, kdy sdělit dětem, že s existencí Ježíška to není tak jednoduché?

„Tohle je do značné míry otázka citu a intuice. Některé děti nevěří už ve školce, jiným to prozradí spolužáci při nástupu do školy a další věří téměř až do druhého stupně základní školy,“ uvádí psycholožka. „Někdy se děti na existenci Ježíška ptají proto, že už konečně chtějí mít jasno, jindy se chtějí v podstatě jen ujistit a očekávají, že rodiče existenci Ježíška potvrdí.“

Navíc není nutně potřeba naservírovat dítěti v jedné větě syrovou pravdu. Můžete ho na přechod k neexistenci Ježíška připravovat postupně.

„Pokud není dítě ještě skálopevně přesvědčené o tom, že Ježíšek není, a vy byste kouzlo Vánoc rádi udrželi co nejdéle, je možné použít jakési mezistupně. Je například možné říci dítěti, že Ježíšek nosí dárky pouze dětem a dospělí si je dávají sami, protože by to Ježíšek všechno nestihl. Nebo že nosí jen některé dárky dětem a některé jim kupují rodiče.“

Ale i v případě, že nastane ten okamžik, kdy vaše malé děťátko beznadějně vyroste a existenci Ježíška není už dále možné předstírat, nezoufejte. Otevírají se vám tím nové obzory, váš vztah získá další rozměry a i bez Ježíška budou vaše Vánoce především takové, jaké si je sami uděláte. A navíc: kdo ví, co se může stát, až vyjde na štědrovečerním nebi první hvězda. Štastné a veselé!

VIDEO: Jak doopravdy vypadají vánoce s malými dětmi

Témata: Děti, Rodiče, Základní škola, Vánoce, psycholožka, Ježíšek, Stromek, Nová rodina, Slabost, Byt, První hvězda, Rozpočet, Všetečná otázka, Celé dětství, Víra, Kubo, Předškolní věk, Manévr, Rodinný zvyk, Stromeček, Hřbitov, Zmrtvýchvstání, Myšlenkový pochod, Zbožné přání, Evergreen