Maminka.czChování a vztahy

A na internetu psali, že...

Lucie Kořistová 27.  1.  2015
Internetové diskuze mohou maminkám na mateřské dovolené mnoho nabídnout. Informace je ale třeba pečlivě vážit a odlišit ty pravdivé od nesmyslů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Když bylo mé dceři jen několik týdnů, všimla jsem si, že má po probuzení promodralé okolí úst. Nejprve jsem tomu nepřikládala váhu, ale když se to dva nebo tři dny za sebou opakovalo, sedla jsem k internetu a začala jsem googlovat,“ vzpomíná třicetiletá maminka Šárka Nesvadbová. Bohužel pro ni, na internetu dnes lze najít úplně všechno. Jsou tu pravdivé informace, ale také různé polopravdy, matoucí informace či vyložené lži. 

Matky na internetu

A těch druhých je logicky většina. Najít tak na internetu odpověď na otázku, může být složité.Ještě složitější to pak může být, když se maminka obrátí na radu do některého z diskuzních fór. Nejnebezpečnější v tomto ohledu jsou diskuzní fóra určená pro maminky s malými dětmi.

Možná jste to ještě netušili, ale na internetu se v moderním světě odehrává společenský život současných maminek na mateřské dovolené. Až 81 procent z nich totiž denně vyhledává různá diskusní fóra a tráví u počítače více času, než je zdrávo. Často se tak stává, že se v diskuzích najdou vyložené nesmysly. Prostě proto, že některé maminky se nudí, a tak se snaží přispívat do všech témat. Tedy i do těch, o kterých neví vůbec nic.

Vaše Adéla: Jsou maminky na mateřské internetové závislačky?

Samozřejmě se najdou maminky, které se snaží v diskuzích poradit podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Ty jsou možná ještě nebezpečnější, protože jejich odpovědi znějí na první pohled rozumně, a tak je čtenář pokládá za důvěryhodné.

Zbytečné nervy

To se ostatně stalo i mamince Šárce Nesvadbové. „Hledala jsem a hledala, co může mé dcerce být, až jsem na jedné diskuzi našla vlákno zabývající se modráním kolem úst. To, co jsem se dočetla, mi vzalo dech a připravilo mi bezesnou noc. Jedna maminka psala, že modrání je příznakem problémů se srdcem, tedy slabého srdce, nedomykavosti chlopně a šelestu na srdci. Už jsem viděla svoje dítě těžce nemocné, jak musí celý život chodit na operace a jíst prášky. Jak říkám, v noci jsem špatně spala a několikrát jsem brečela. Hned ráno jsme navštívily paní doktorku,“ jako dnes si vybavuje Šárka.

Paní doktorka naši maminku uklidnila, dítě si poslechla a vyšetřila ji. Pro jistotu ještě poslala s dcerou na odběr krve. „Když jsem si šla pro výsledky, byla ve mně malá dušička. Ale paní doktorka mi vysvětlila, že jsem dceru špatně oblékala. Byla lehce prostydnutá, a protože kolem pusy je málo tuku, došlo k modrání kůže. U dětí se to stává, u nás konkrétně asi do tří let,“ končí historku Šárka.

Takže jak správně na diskuze?

Hlavně s rozumem. Odborníci se shodují, že tyto diskuse nelze jen tak zavrhnout. Je přirozené, že lidé hledají pochopení a pomoc u jiných ve stejné situaci, tedy maminky na mateřské se sdružují v diskuzích pro maminky na mateřské. Problém je ovšem v tom, pokud do diskusí někdo vnáší nepravdivé nebo zavádějící informace a rodiče jim nadměrně věří a nechtějí si je nechat vymluvit.

Informace na internetu se navíc nekontrolovaně šíří - někdo poskytne neúplnou informaci, druhý ji doplní, ale o nepravdivé dodatky a třetí si k tomu ještě něco přimyslí. Tak to funguje. A z původní, dobře míněné rady vznikne naprostý nesmysl, který může spíš uškodit než pomoci.

Pokud potřebujete poradit, klidně odpověď na své otázky hledejte na internetu, ale hledejte ověřené zdroje, profesionální poradny a skutečné odborníky. Když kvůli internetu získáte nejistotu, neváhejte se obrátit na pediatra nebo dalšího lékaře. Žádný dotaz není dost hloupý a banální, abyste se ho museli stydět položit, jestli vás trápí. 

Témata: Rodina, Chování a vztahy, internet, Společenský život, Nejlepší vědomí, Malá dušička, Naprostý nesmysl, Šelest, Dušička