Maminka.czDěti a mateřství

Aby rostla, musí Danielce rodiče každý večer píchat růstový hormon

Martina Machová 23.  9.  2013
Aby rostla, musí Danielce rodiče každý večer píchat růstový hormon
„Tolik jsem se bála! Nyní je jí 5, chodí do školky a krásně roste. Sice za to vděčíme pravidelnému podávání růstového hormonu, ale když si vzpomenu, jak byla ve 3 letech malinká…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Daniela je pětiletá „žížalka“. Je moc milá, přátelská, veselá a nápadně štíhlá. Danča si s každým ráda popovídá a moc se těší za rok do školy. Danielky maminka je také milá, také přátelská, veselá však dlouhou dobu nebyla.

Porod Danielky proběhl hladce, miminko bylo zdravé, donošené, pouze mělo silnou novorozeneckou žloutenku, kterou bylo nutné sledovat i po propuštění z porodnice. Při kontrolních testech se zjistilo, že malé holčičce nefunguje štítná žláza tak, jak by měla. Proto s ní maminka začala docházet na endokrinologii, kde ji lékař předepsal léky. Danielka prospívala (i rostla) do zhruba dvou let vcelku normálně, nicméně její rodiče byli po dalších speciálních vyšetřeních upozorněni na to, že u Danielky se s velkou pravděpodobností vyskytne porucha růstu. Vše se prý rozhodne okolo 3 roku života.

Lékaři měli bohužel pravdu, ve 3 letech měřila malá, ale velmi šikovná a houževnatá slečna jen 84 cm. Od dvou do tří nerostla takřka vůbec. Další vyšetření včetně magnetické resonance potvrdila, že se v organismu malé holčičky netvoří růstový hormon. Nyní, už takřka 2 roky, aplikují rodiče Danielce speciálním perem růstový hormon. Ve školce se Daniela velmi divila, když zjistila, že si ostatní děti nemusí píchat každý večer při večerníčku injekci, aby byly velké. Každodenní rituál se pro ni totiž po pár měsících stal naprostou samozřejmostí.

Poruchy růstu mohou mít různé příčiny

Podobně jako u jiných nemocí, je i u poruchy růstu důležité zjistit, proč k ní dochází. Porucha růstu může být nejen izolovaným problémem, jako tomu bylo u malé Danielky, ale i jedním z příznaků jiné choroby, např. nějakého autoimunitního onemocnění. Samotná příčina pak samozřejmě ukazuje směr i v léčebné terapii malého pacienta.

Dospělostí léčba obvykle nekončí

Mohlo by se zdát naprosto logické, že až z Danielky vyroste Daniela, odloží speciální pero, kterým si sama každý večer aplikovala do stehna látky potřebné k tomu, aby nemusela nakupovat moderní oblečení v dětském oddělení. Jenže Daniela bude potřebovat růstový hormon i v dospělosti! Ne snad k tomu, aby dále rostla, ale její organismus, který tento hormon neumí produkovat, jej potřebuje i k celé řadě dalších tělesných funkcí.

Tělo jej sice v dospělosti vytváří méně, než v období dospívání, ale stále jej potřebuje k řízení metabolismu a dobré funkci všech tkání. A pozor, růstový hormon též pozitivně působí celkovou tělesnou i duševní pohodu.

Témata: Děti, Rodiče, Růst, Autoimunitní onemocnění, Věc, Štítná žláza, Hormon, Daň, Kaz, Růstový hormon, Dán

Video