Maminka.czBatole

Aby slunce neškodilo…

Iva Endrychová 4.  7.  2015
Léto je tady. Sloupce teploměrů atakují třicítky a kdo může, je u vody a opaluje se. Sluníčko je sice prospěšné, ale příliš mnoho ho škodí. Dbejte proto, na zásady bezpečného slunění a používejte vhodné doplňky. Platí to především u dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Než se plně rozvine ochranná funkce naší kůže, trvá mnoho let. Ochranná funkce kůže spočívá i v ochraně před UV zářením. Nadměrné UV ozáření může vyvolat na kůži zčervenání, k nejzávažnějším projevům nadměrného ozáření UV paprsky je vytvoření kožních nádorů, zejména zhoubného melanomu. Daleko závažnější je jednorázové spálení než mírné opakované opalování.

Přirozená ochrana kůže (ztmavnutí po opálení) funguje jen tehdy, pokud není zátěž na kůži příliš vysoká. Dospělý člověk smí na slunci pobývat dle typu kůže 10 – 40 minut. Malým dětem tato přirozená obranyschopnost kůže chybí, ochranný plášť jejich kůže je ještě slabý a ani pigmentový systém není zcela vyvinutý. Proto by se podle posledních doporučení kožních expertů děti až do tří let věku neměly nikdy vystavovat přímému slunci.

Do svých 18 let děti přitom dostanou až 80 % své celoživotní dávky UV záření. Je to tím, že pobývají venku častěji než dospělí, a to je samozřejmě dobře. Dětská kůže proto potřebuje náležitou ochranu, aby se zabránilo vzniku rakoviny kůže v pozdějším věku. Nezapomínejte ani, že sluníčko svítí stále a všude, i ve stínu, když je pod mrakem, ale i ve vodě, kde se navíc sluneční svit odráží a je mnohem silnější než na souši.

Chytré oblečení

Základní ochrannou jsou opalovací krémy, o kterých toho již bylo napsáno mnoho stránek, a my se jim budeme podrobněji věnovat zítra. Kromě toho však již existuje speciální oblečení s UV ochranou, pod které již není potřeba používat opalovací krémy.

„Toto oblečení má od výrobce speciální filtr, který zabraňuje průniku škodlivého UV záření. Oblečení s tímto filtrem má certifikát UPF nebo SPF s hodnotou, jak toto záření blokuje. Nejčastěji se jedná o faktor SPF 50+, který blokuje UV záření stejně jako opalovací krém s faktorem 50. Tedy téměř stoprocentně,“ vysvětlil hlavní přednost tohoto oblečení Igor Černý, provozovatel e-shopu malyplavec.cz 

Další výhodou tohoto oblečení je, že se často vyrábí z rychleschnoucího materiálu, který nesaje vodu a děti ho mohou nosit i ve vodě. Do této kategorie patří populární plavecká trika, která nejenže chrání před UV zářením, ale děti udrží v chladnější vodě v teple, takže se snižuje riziko prochladnutí a zkažené dovolené.

Dále jsou velmi oblíbené plážové kombinézy, šortky, komplety, kloboučky a legionářské čepice. Ty mají zadní část prodlouženou tak, aby kryla i zátylek, tím se minimalizuje riziko úpalu i úžehu. Velmi kvalitní výrobky můžete očekávat od výrobců Splashabout, Konfidence, TWF, Two Bare Feet.

A co oči?

„Viditelné světlo může dráždit oči, ale pokud se nedíváte přímo do slunce, tak oči nepoškodí. Škodlivou složkou slunečního záření je neviditelné UV záření,“ varuje MUDr. Lucie Valešová, primářka oční kliniky DuoVize a radí: „Chcete-li mít jistotu, že Vaše oči jsou dobře chráněny před UV zářením, kupte sobě i dětem kvalitní sluneční brýle.“

Brýle musí v první řadě na obličeji sedět jako ulité, musí být pohodlné a praktické. Ale v neposlední řadě je nutné sledovat parametry skel. „Při ochraně před UV zářením je důležité, aby byl UV filtr v brýlích stoprocentní, aby byl zrak chráněn před UV A i UV B zářením. Doporučený je UV 400,“ uvádí MUDr. Pilková.

Neviditelná část světelného spektra může udělat v oku a jeho okolí pořádnou neplechu. „UV záření může způsobit popálení kůže, zánět rohovky či spojivek. To se projevuje bolestí v očích, slezením, světloplachostí až neschopností otevřít oči. V případě těchto obtíží je nutná návštěva oftalmologa a následná léčba,“ vysvětluje specialistka na dětské oči, MUDr. Gabriela Pilková z Očního centra Kukátko.

Děti jsou neposedné a brýle jim často vadí a odmítají je. Proto u menších dětí do jednoho až dvou let volíme jako ochranu očí nošení kšiltovky nebo kloboučku. Všeobecně ale platí, že čím dříve naučíme dítě nosit brýle, tím dříve si na ně zvykne. „Dnes už dokonce zakoupíte sluneční dětské brýle určené pro kojence. Místo obrouček mají pásek na suchý zip, takže se dá snadno regulovat jejich velikost a navíc děti si samy brýle nedokáží sundat a hodit je na zem,“ upozornil Černý.

Příliš tmavé brýle škodí

Málokdo však ví, že skla brýlí by neměla být ani moc tmavá. Příliš tmavá skla mohou být dokonce naopak škodlivá! „Při pobytu na intenzivním slunci, například u moře, se doporučuje zatmavení brýlí 50-60%. Tmavší skla způsobují, že se zorničky ještě více rozšíří a do oka proniká ještě více UV záření. Pokud si nejste jisti kvalitou svých brýlí, je lepší nechat si změřit UV filtr ve specializované optice," poradila oftalmoložka.

Ovšem pozor! Jsou situace, kdy musejí jít sluneční brýle stranou. Nehledě na počasí. „Velký pozor je třeba dát u dětí, které se léčí s tupozrakostí. U těchto dětí je důležitější léčba oční vady než nošení slunečních brýlí. V současné době i kvalitní čiré dioptrické brýle mají ve sklech UV filtr, takže rodič se nemusí bát, že by dítě nemělo dostatečnou ochranu před UV zářením,“ vysvětlila Pilková.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Praktické rady, Výbavička pro miminko, Slunce, ochrana kůže, melanom, Dospělý člověk, Lucie Valešová, Ochranná funkce, Zátylek, Opálení, Neviditelná část, Gabriela Pilková, DuoVize, Kožní nádor, Dětská kůže, Přirozená ochrana, UPF, Poslední doporučení, Následná léčba, Zdraví na Heureka.cz