Maminka.czRůst zubů u dětí

Aby zoubky netrápily! Těchto 6 tipů přinese vašemu drobečkovi rychlou úlevu

Michaela Láchová 27.  1.  2022
Prořezávající se zuby. Už jen tohle slovní spojení evokuje, že to rozhodně pro děti není nic příjemného. Některé tímhle obdobím projdou jakoby nic, jiné si ho společně se svými rodiči vyloženě odtrpí. Existuje účinná pomoc, jak miminku ulevit? Poradíme!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Zase ty zuby,“ kroutí hlavou maminka nad svým plačícím pokladem. „Než všechny vyrostou, asi se všichni tři zblázníme,“ dodává a neustále houpe kočárkem, ačkoli její uslzené miminko právě drží tatínek na ruce. Jako bych při téhle scéně, kterou jsem nedávno pozorovala při čekání na autobus, viděla sebe samu před pár lety. 

Někdy rodiče klubající se zuby u svých dětí téměř nepostřehnou a radují se až z výsledku (hlavně maminky, které mají u prvního zoubku nárok na nové šaty, jak se říká), někdy je stojí hodně bezesných nocí a přesvědčování se, že jde opravdu „jen“ o zuby, ne o nic závažnějšího. Při sebemenším podezření, že právě zoubky nemusí být tou příčinou, je proto lepší se poradit s pediatrem. A pokud vám potvrdí, že je miminko jinak v pořádku, pusťte se do občas nelehké anabáze „ulevíme si, jak jen je to možné“.

Naše tipy pro rychlou úlevu

  • Zkuste miminko chvíli ponosit v šátku. Dejte ale pozor, abyste mu zbytečně nezahřívala tvář s bolestivým zoubkem, naopak pomůže chlazení.
  • Pokuste se co nejvíce odpoutat jeho pozornost od nepříjemné bolesti. Vyrazte ven na procházku, snažte se ho rozptýlit hrou nebo prohlížením knížek. Uklidňuje i zpěv nebo třeba hraní pohádkových scének.
  • Pokud potomek pláče vlivem bolesti zoubků i u kojení, zkuste změnit polohu. Možná je mu příjemnější jiná, než na kterou jste zvyklí nejvíc. Někdy stačí maličkost jako výměna ruky, malá změna může udělat hodně.
  • Pokud už váš drobeček pije z pítka, můžete je zkusit vyměnit. Každému totiž vyhovuje něco jiného – některým spíš tvrdší pítka, jiným naopak ta měkčí.
  • Pokud sázíte na přírodu, můžete zkusit fialkový kořen (oddenek Iris fiorentina), který je připevněn na bavlněném provázku (měl by pocházet z kontrolovaného zemědělství), takže ho dítě může snadno okousávat. Díky nízkému obsahu alkaloidů potlačuje bolest rostoucích zoubků a dásní. Koupíte ho ve specializovaných obchodech.
  • Mnohé maminky, které věří v sílu kamenů, si chválí i jantarové korálky, které svým dětem dávají na krk. Jantar vyniká protizánětlivými a hypoalergenními účinky. Vybírejte ale pečlivě, ideálně takové, které budou mít mezi jednotlivými korálky uzlíky, aby se při roztržení nerozsypaly. 

Kdy je čas navštívit s dítětem poprvé zubaře? Od kdy bychom měli dětem zoubky čistit? A jaké další nepříjemnosti mohou být s růstem zoubků spojeny? Přečtěte si celý článek v únorovém vydání časopisu Maminka. Časopis je k dostání ve všech trafikách a na ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.

VIDEO: Únorové číslo časopisu Maminka s Emmou Smetana a její rodinou

Témata: Časopis Maminka, Miminko, Kojenec, Zuby, Bolest, Růst zubů u dětí, Péče o zuby, Mléčné zuby, jantarové korálky, Maminka, Zoubek, Úleva, Jantar, Účinná pomoc, Zub, Pár let, Drobeček, Tip, Péče o zuby na Heureka.cz