Maminka.czTipy na výlet

Adrenalin v Krkonoších: Koloběžky, Stezka korunami stromů a super rychlý tobogán

Gabriela Kolinová 14.  6.  2019
Krkonoše mají co nabídnout i v létě. Opravdu. Hlavně akční rodiny si tu přijdou na své. Navštivte Jánské lázně, vyvezte se lanovkou na Černou horu, dolů sjeďte na koloběžkách ke Stezce korunami stromů, kde se poučíte o přírodě, a sešupem po klouzačce dolů. Odměnou pro rodiče pak může být skvěle vychlazený pivní speciál Sněžka v Peckém pivovaru. Otestovali jsme na vlastní kůži.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Černohorským Expressem nahoru a na koloběžkách dolů

 
Přiznám se, nejsme žádní dobrodruzi, ale víkend v Krkonoších nás nadchnul. A upřímně – zažili jsme tu víc adrenalinu než za celý rok. Naše šestiletá dcera si už dlouho přála svézt se kabinovou lanovkou, takže jsme jí přání splnili a vyvezli jsme se Expressem na Černou horu, kde jsme vyšplhali na místní rozhlednu Panorama a kochali se pohledem do okolí z výšky 1289 metrů nad mořem. Byla trochu mlha a zataženo, ale pokud budete mít štěstí na počasí, děti se mohou vyřádit i v místním parku Kabinka, kde je lezecká stěna, slackline park, lodičky v retenční nádrži i bungee trampolína. 
 
Pokud se vám nebude chtít jít dolů pěšky, stejně jako nám, zkuste koloběžky! Z kopce dolů to opravdu sviští. Musím říct, že když jsem na koloběžku vlezla, říkala jsem si, že to nebyl nejlepší nápad, začátek je opravdu hodně prudký, ale pak si stroj osaháte a trasu dlouhou osm kilometrů si začínáte užívat. Teď jedno malé doporučení: Opravdu bedlivě poslouchejte bezpečnostní pokyny instruktora, který vám vysvětlí, jak brzdit a co rozhodně nedělat – třeba, že se za žádnou cenu nemáte pouštět řídítek, ani jednou rukou, když vám sedne muška nebo vosa na obličej. V té rychlosti by se vám to mohlo krutě vymstít. A věřte, koloběžka není kolo, tu jednou rukou neukočírujete. My jsme sešup dolů přežili (a musím říct, že nakonec si to i užili). Dcera teda jela dolů autem, za což jsem byla ráda. Jízdu sice mohou absolvovat i děti od šesti let, ale dobře zvažte, zda prudký kopec dolů zvládnou a ubrzdí. I dospělí mají občas nahnáno! A představu, že byste jeli dolů s dítětem společně, raději rychle zažeňte. Je to vážně nebezpečné!
 

Krkonošská Stezka korunami stromů: žádná nuda!

Na koloběžkách můžete dojet až k největší zdejší atrakci, kterou je Stezka korunami stromů (koloběžky zde vrátíte). Stejně jsme to udělali i my. Není to žádná rozhledna, takže nepočítejte, že uvidíte do kraje, koneckonců rozhlednu už jsme navštívili na Černé hoře. Tady se můžete kochat krásnými stromy Krkonošského národního parku a dozvědět se spoustu zajímavých informací o lese – od kořenů až po koruny. Například, jak má vypadat pěkný les a proč není dobré vysázet les jen ze samých smrků? Stezkou vás bude provázet malý šnek vřetenovka krkonošká, kterého najdete opravdu jen v Krkonoších. Jeho motiv se na stezce opakuje hned několikrát. Na podpěrách je pět dřevěných modelů zvětšených asi 350krát. 
 
Klepněte pro větší obrázek

Na rozdíl od ostatních stezek má tahle i podzemní část, která je věnovaná půdě. Děti se tu dozví, kdo žije pod zemí, proč breberky v půdě nemají oči nebo proč jsou žížaly žijící pod povrchem více barevné než ty, které jsou hlouběji? Prostě žádná nuda! A cestou nahoru na vrchol se také nudit nebudete – jsou tu informativní tabulky, na kterých jsou různé hádanky a otázky, a když je odklopíte, dozvíte se správnou odpověď. Můžete si tipnout, jak rychle to sviští po super dlouhém tobogánu? No, schválně! My si to vyzkoušeli a skoro bychom řekli, že to bylo daleko rychleji než 30 km za hodinu  (ano, když je zima a vlhko, můžete jet až 80 km za hodinu, ale to vás do tobogánu nepustí).

Celá stezka má jednu velkou výhodu – je bezbariérová, takže sem mohou jak vozíčkáři, tak maminky s kočárky. A ani se moc nenadřou. Stoupání chodníku nepřevyšuje 6 procent. 

V létě se navíc na Stezce budou konat různé koncerty a hudební akce. Jejich přehled najdete ZDE

Unikát jménem Ptačí hodiny. Děti odsud neodtrhnete!

 
Málem bych zapomněla na lákadlo na vrcholku věže – ptačí hodiny, unikátní svého druhu. Na ciferníku mají místo číslic dvanáct druhů krkonošských ptáků. Když otočíte speciálním klíčem zezadu hodin a zastavíte ručičku na některém z nich, uslyšíte, jaký zvuk onen pták vydává. A možná ho pak snáze v přírodě poznáte. Počítejte s tím, že děti se tu zaseknou na několik minut. Opravdu je to baví! Nalákat je můžete jedině na skluzavku. Ta je přístupná dětem od 120 centimetrů výšky. A je to vážně fofr. Většina lidí si cestou dolů pěkně od plic zakřičí. Naše šestiletá dcera šokem ani nepípla, když jsme se jí zeptali, jestli pojede znovu, vyhrkla: Ne! Pak teda řekla, že by jela... Jenže to už nás čekalo zasloužené pivo Sněžka v Peckém pivovaru.
 
Klepněte pro větší obrázek
 

Odměna pro rodiče: pivo Sněžka

Pokud jste ve zdraví přežili (a věříme, že si i užili) jízdu na koloběžkách a tobogánem, měli byste si dát dobré pivo. U krkonošské stezky je sice také restaurace, kde se můžete občerstvit, ale pokud máte rádi pivní speciály, doporučujeme dojet o pár kilometrů dál. V Peci pod Sněžkou vyhledejte Boudu Máma, u které stojí Pecký pivovar. V něm vaří pivo Sněžka zapálený a zkušený sládek Jan Kylberger. Kromě klasiky můžete ochutnat i svrchně kvašené speciály IPA, summer APA, pšeničné pivo a další sezónní a speciální piva. A jelikož je to odborník na svém místě, který vařil pivo v Plzni, Jihlavě i švýcarském Bernu, umí o chmelovém moku skvěle vyprávět. Takže k ochutnávání si určitě dopřejte i exkurzi do mini pivovaru. Ubytování ve zdejším wellness hotelu lze také jen doporučit. Budete se tu opravdu cítit jako u maminky.

Klepněte pro větší obrázek

A další den si můžete udělat výlet na Sněžku. Ať už lanovkou, nebo pěšky!

Vezměte děti na zámek, nudit se nebudou! Tohle jsou naše tipy

 

Témata: Kam s dětmi, Zajímavosti, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Prázdniny, Náš tip, Ověřeno rodiči, šnek, Vozíčkář, Plzeň, APA, Lezec, Jelen, Krkonošský národní park, Nádrž, Super, Kopec, Koruna stromu, Jihlava, Kabinka, Černohorský, Tobogan, TOBOGA, Lanovka, Stoupání