Maminka.czVánoce 2018

Perníčkový, z toaletních rolí nebo jako kapsář. Vyrobte dětem adventní kalendář

Markéta Novák Matějková 19.  11.  2018
Pokud dětem nechcete kupovat již hotový adventní kalendář, ale rádi si dáte tu práci vyrobit jim originální dárek, jste na správné adrese. Máme pro vás desítky nápadů, jak dětem zpříjemnit odpočítávání dnů do chvíle, než přijde Ježíšek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přestože mí synové dostávají každoročně kupované čokoládové adventní kalendáře od babiček, já jsem doma zavedla pravidlo, že adventní kalendář nekupuju, ale peču. A je pravdou, že zatímco okýnka u toho čokoládového se vyprázdní již během pár dnů, můj upečený perníčkový kalendář vydrží přesně do 24. prosince.

Upečte si perníčkový adventní kalendář na poslední chvíli

A když mi můj osmiletý syn minulý týden řekl, že už se těší, jak mu budou zase v pokojíčku vonět perníčky, tak se přiznám, že se mi do pečení chce mnohem více. Letos mě totiž čeká pečení 72 perníčků, protože budu adventní kalendáře připravovat tři, takže to je už taková trošku manufaktura než vyloženě zábava...

Pokud si však na pečení netroufáte, můžete se inspirovat i kreativnějšími nápady. Věřte nebo ne, děti určitě vaši snahu ocení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak vyrobit adventní kalendář pro děti: Desítky nápadů, jak může vypadat

Základem je rozmyslet si, zda chcete kalendář na jednorázové použití, či zda náš produkt má být trvalejšího rázu a vydržet i pro roky následující. Tomu přizpůsobíme volbu materiálu.

Dále je třeba vymyslet, co bude základem pro těch 24 tajemných míst skrývajících tajemství. Jako výchozí surovina dobře poslouží téměř cokoliv:

  • Papír (obálky, papírové pytlíky, dárkové papírové tašky, krabičky od zápalek, prázdné roličky od toaletního papíru, barevné ubrousky či jen tvrdý papír na papírové kornouty…)
  • Látka (látkové pytlíčky různých barev, velikostí či staré ponožky – půlpáry, kapesníky...)
  • Plast (kelímky od jogurtů, obaly ze vnitřků kindervajíček)
  • Keramika (malé květináčky, vyskládané hrnky po babičce)

Hotovo? Pak už zbývá vymyslet, kam oněch 24 skrývaček umístíme. Trojrozměrné věci typu krabičky, pytlíčky či hrníčky lze dobře vyskládat na volnou polici, klavír, parapet, volný tác či do starého proutěného košíčku po babičce.

Látkové pytlíky či papírové dárkové tašky dobře vyniknou zavěšeny na ramínku, větvičce či tyčce. Pokud chcete z adventního kalendáře vytvořit hezkou nástěnnou dekoraci, zvolte jako podklad pevnou látku, polystyrénovou desku či tvrdý karton.

Tak co, jdete do toho?

VIDEO: Jak vyrobit adventní kalendář: Video návod, který zvládne každý

Moje nejstrašnější Vánoce: Perníčky s temperami a místo kapra mokrý pes
Jaké chcete Vánoce?  Udělejte si je podle svého a nenechte sebou manipulovat
Mami, kde bydlí Ježíšek? Děti nadpřirozeno potřebují, říká psycholožka
Témata: Video, Tvoření, Advent, adventní kalendář, Vánoce 2018, Keramika, Kalendář, Hobby, Kapsář, Jak, Pytlík, Video návod, Látka, Osmiletý syn, Kapsa, Minulý týden, Originální dárek, Kartón, Manufaktura, Surovina, Karton, Tvrdý papír, Pečení, Jednorázové použití, Kornout