Maminka.czZdraví

Afektivní křeč: Dítě křičí, modrá, omdlévá. Víte, jak reagovat?

Martina Machová 22.  1.  2018
Afektivní křeč vypadá velmi dramaticky. Kojenec či batole křičí, zajíkavě pláče, a dokonce přestává dýchat, bledne, modrá a někdy i ztrácí vědomí! Víte jak správně reagovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Když se vše stalo poprvé, byla jsem v šoku a strašně jsem se bála, že jde o epilepsii či něco podobného. Malému byl rok a půl a v nestřeženém okamžiku vzal manželovi ze stolu otevřenou krabičku cigaret. A protože Tomík vše strká do pusinky a cucá, ihned jsem mu ji vzala, což ho rozzuřilo – máte-li doma temperamentní batole, víte, o čem mluvím. Jenže řevem hodným tygra vše neskončilo, Tomášek najednou přestal křičet i dýchat a začal modrat!

Naprosto intuitivně jsem Toma popleskala po tvářičkách. Během chvilky se naštěstí opět rozdýchal a nabírat barvu. Okamžitě jsem volala lékařce a vše s ní konzultovala. Velmi mě uklidnila a řekla, ať se stavíme, že Toma prohlédne. Po zevrubné prohlídce mi lékařka sdělila, že je Tom zdravý a že má podezření na afektivní křeč.

Tehdy jsem o něčem takovém slyšela poprvé. Samozřejmě jsem měla Toma hlídat a pokud se vše bude opakovat, mám se ihned ozvat. Situace se pochopitelně opakovala a naše přepečlivá lékařka nás odeslala na několik vyšetření, při nichž se ukázalo, že je syn zcela zdravý. Diagnóza byla dle naší pediatričky i neurologa jasná – jedná se o afektivní křeč,“ vzpomíná na nepříjemné chvíle maminka Jitka.

Afektivní křeč – o co se jedná?

Afektivní křeči (afektivní respirační křeči) vždy předchází nějaká událost, která u dítěte vyvolá nelibou reakci – dítě pláče, zajíká se, až postupně přestane na krátkou chvilku dýchat. V mnoha případech malý „vzteklounek“ dokonce zmodrá a může na chvilku ztratit vědomí!

To však trvá jen chvilku, po které se dítě opět spontánně rozdýchá. Po „záchvatu“ pak bývá pobledlé, někdy apatické, vyčerpané a vystrašené. Událost ale nezanechává žádné následky.

„Jde o častý symptom (postihuje 5 % dětí mezi 7–8 měsíci a 3 lety). Není závažný a nezanechává následky, jen matku pořádně vystraší,“ vysvětluje známá psycholožka a autorka několika knih pro rodiče, Anne Bacus.

Febrilní křeče. Co dělat, když postihnou vaše dítě?

Proč k ní dojde?

K afektivní křeči dochází nejčastěji v situacích, kdy dítě nedostane něco, co by prostě moc a moc chtělo. Dále též zakážete-li mu nějakou činnost nebo se uhodí. Tedy v případech, kdy je velmi rozčílené a rozrušené.

„Pokud se skutečně jedná o afektivní záchvat (to posoudí lékař, k němuž je vhodné zajít po prvním záchvatu), příčiny jsou psychologické,“ tvrdí psycholožka. Je zajímavé, že k situaci obvykle dochází pouze v přítomnosti jedné osoby – nejčastěji maminky, která vše zpravidla snáší nejhůře.

Nicméně i tak nelze v žádném případě tvrdit, že jde směrem od dítěte o vědomou manipulaci! Ve výjimečných případech může dojít k afektivní křeči i z návalu radosti.

Febrilní křeče dokáží pořádně vylekat. Důležité je rychle jednat

6 rad, jak reagovat při afektivní křeči

  • Zachovejte klid a nedávejte před dítětem zbytečně najevo své rozbouřené emoce a strach.
  • Položte nebo posaďte dítě na podlahu, aby si například pádem neublížilo a jemně jej popleskejte po tvářičkách nebo mu foukněte do obličeje.
  • Pátrejte po příčině, samozřejmě až poté, co afekt pomine. Položte si otázky – kdy to dělá, co je spouštěč, dělá to jen mně, jaká úzkost se za afektem může skrývat? Pokud pochopíte příčinu a odstraníte ji, nemusí ke křečím docházet!
  • Uklidňujte mírně, ale sebejistě.  Když dítě konejšíte, musí z vás cítit nejen klid a bezpečí, ale také vaši sebejistotu a rozhodnost.
  •  Situaci nezlehčujte! Vašemu malému je fyzicky opravdu bídně!
  • Milujte své dítě bez podmínek. Láska, kterou si děti musí zasloužit, vyvolává potřebu na sebe upozorňovat, a to bohužel jakkoliv.

VIDEO:  První pomoc dětem: Umíte dýchání z úst do úst a masáž srdce?

Vyplivni to, vyndej to! První pomoc, když se začne dítě dusit
Umíte poskytnout první pomoc? Děti jsou v tom lepší
Febrilní křeče. Co dělat, když postihnou vaše dítě?
Témata: Zdraví, Děti, Batole, Výjimečný případ, První záchvat, Vztekloun, Známá psycholožka, Jitka, Neurolog, Jak, Zevrubná prohlídka, Tvářička, Malý vztekloun, Vít, Malý vzteklounek, Křeč, Temperamentní batole, Afektivní záchvat, První pomoc, Vědomí, Záchvat, Chvilka, Symptom, Lékařka, Anne Bacus, Zdraví na Heureka.cz