Maminka.czZdraví

Nemůžete otěhotnět? Možná trpíte alergií na sperma. Jak to zjistíte?

Simona Procházková 10.  8.  2021
Možná vás to trochu překvapí, ale čtete správně, i takový typ alergie opravdu existuje a může se objevit až v průběhu života. Komplikuje navíc snahu o početí miminka. Čím se projevuje, jaké obtíže může způsobit a existuje účinná léčba?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O této zdravotní komplikaci se sice příliš nemluví, nejde ale o nijak výjimečnou záležitost. Alergie na sperma je forma alergie, tedy přehnaná imunitní reakce organismu na určité látky, podobně jako je tomu u alergie pylové nebo potravinové. V tomto případě jde o látky, které obsahuje mužský ejakulát. Tělo ženy si vůči němu automaticky vyrábí protilátky a brání tím spermiím, aby se dostaly k vajíčku. Stejně jako v případě alergika na pyl nebo prach jsou reakce na setkání s alergenem u každého jedince odlišné a jinak intenzivní, u žen trpících alergií na sperma se objevují různé symptomy. Mezi ty nejčastější patří zarudnutí, pálení, otok a svědění intimních partií nebo kopřivka či opakované mykózy.

VIDEO: Kdy mají páry začít řešit problémy s početím? 

Alergie není infekční

Alergie na mužský ejakulát není příliš rozšířená, podle studií postihuje asi 12 % žen a často není vůbec jednoduché ji odhalit. Kromě místních reakcí však může mít i vážné projevy a mnohdy bývá překážkou přirozeného otěhotnění. Proto je při podezření na tuto alergii potřeba správně stanovit diagnózu a zvolit vhodnou léčbu. Bez návštěvy ordinace to nepůjde.

Protože jsou běžné příznaky snadno zaměnitelné s pohlavními infekcemi, jednoznačnou diagnózu dokáže stanovit jedině lékař. „V případě podezření na alergii na ejakulát je potřeba vyhledat specializované pracoviště, tedy alergologii a imunologii. Tato alergie logicky u žen způsobuje také problémy s otěhotněním, proto pokud se o něj snaží a alergie je překážkou, měla by žena konzultovat centrum reprodukční medicíny,” radí sexuolog a urolog MUDr. Marek Broul z Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. 

Od vyrážky až po anafylaktický šok

Podle Mezinárodní společnosti pro sexuální medicínu je alergie na sperma nejčastěji alergickou reakcí na bílkoviny, které se přirozeně nacházejí v mužském spermatu. Mezi její poměrně běžné a mírnější příznaky patří pálení, svědění či bolest intimních partií, kopřivka, otoky, zarudnutí nebo vyrážka. Tyto symptomy se u ženy objevují obvykle během deseti až třiceti minut od kontaktu kůže nebo sliznice se spermatem. A pozor, potíže se netýkají jen vaginy, mohou se objevit na jakýkoli dalších místech na těle, které přijdou, i když jen krátce, do kontaktu se spermatem partnera.

 Alergie na ejakulát ale může mít i velmi závažné projevy potíže s dýcháním a sípání, otoky jazyka a hrdla, rychlý a slabý puls, závratě, mdloby a nevolnost nebo zvracení a průjem. V takovém případě se jedná o silnou anafylaktickou reakci, při které je potřeba okamžitě zajistit lékařskou pomoc.

Proč se nebát a co čekat od umělého oplodnění?

Jaká vyšetření odhalí alergii na sperma?

Specializované vyšetření patří do alergologické či imunologické ambulance, testy na tuto formu alergie vám běžně provedou také na reprodukční klinice, pokud se zde léčíte s neplodností.

Stejně jako u jiných alergických reakcí je potřeba pomocí testů vyloučit další potenciální alergeny, které by mohly způsobovat reakci ve vaginální oblasti. Tedy latex obsažený v kondomech, spermicidy nebo lubrikanty. V mužském ejakulátu navíc mohou být přítomny ve stopovém množství potravinové alergeny, které se z jídla metabolismem přenášejí do spermatu. Může jít o celé spektrum potravin. Opět je na alergologovi, aby stanovil, která z nich působí ženě potíže. Často jde o ořechy, sóju nebo mléko, ale také mořské ryby a léky, například antibiotika. Pokud jsou tedy nepříjemné reakce vyvolány některým z těchto alergenů, řešením je, aby je muž vyřadil z jídelníčku. Každopádně, pokud jsou projevy alergie na sperma velmi silné, musí se žena kromě podpůrných metod svěřit do rukou odborníků. Anafylaktický šok je život ohrožující stav, proto je nutné nasadit léčbu, o které by měl vždy rozhodnout lékař.

Endometrióza: Nemoc, která způsobuje bolesti, silnou menstruaci i neplodnost! Netýká se i vás?

Jak probíhá léčba?

Žádný strach, nejde o žádné drama. V případě, že vyšetření alergii na sperma odhalí a potvrdí, přistupují lékaři nejčastěji k léčbě ve formě podávání preparátů, které mají za úkol utlumit alergickou reakci organismu, tedy snížit odezvu imunitního systému na přítomnost spermií. To bývá první volba, která je účinná zejména u lehčích forem alergie, kdy se ženě často následně podaří počít dítě přirozenou cestou. U vážnějších forem pak mnohdy není jiné cesty k otěhotnění, než metody umělého oplodnění, kdy spermie zavedou lékaři přímo do dělohy a protilátky tak na ně nejsou schopné reagovat.

Pomůže kondom nebo desenzibilizace

Jednoduchým řešením mírných projevů alergie na sperma, pokud tedy zrovna neplánujete otěhotnět, je použití kondomu. Ten zamezí kontaktu kůže a sliznic s ejakulátem. „K intimitě ve vztahu neodmyslitelně patří také pocit bezprostředního dotyku. Ideální volbou jsou tedy ultratenké typy kondomů, které poskytují pocit velmi podobný milování bez ochrany. Pro alergiky doporučuji bezlatexové typy,” radí Vojtěch Sláma, majitel online sexshopu Yoo.cz.      

Další možností, jak je někdy možné překonat mírné projevy, je takzvaná desenzibilizace. „Jedná se o opakované vystavování semenné tekutině. Do pochvy ženy se zavádí malé množství spermatu. Jeho množství se postupně zvyšuje a zkracují se intervaly. Pokud se příznaky alergie postupně zmírní nebo zcela vymizí, je léčba úspěšná. U nás tento léčebný postup zatím není příliš rozšířený, ale jako úspěšný jej popisují odborné studie,” doplňuje MUDr. Broul.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Imunita, Alergie, Neplodnost a IVF, Umělé oplodnění, Plodnost, Zdraví žen, Početí, anafylaktický šok, sperma, sexuolog, Spermie, Kondom, Alergeny, Otok, Lékař, Organismus, Ambulance, Léčba, Zdraví na Heureka.cz