Maminka.czZdraví

Alergie trápí děti i na podzim! Proč to tak je a jak jim pomoct?

Simona Procházková 19.  9.  2022
Myslíte si, že s koncem letního období se situace uklidní, vašemu malému alergikovi se značně uleví a vy si konečně trochu oddechnete? Pozor, nemusí to tak být, zdravotní potíže se mohou u citlivějších ratolestí objevovat celoročně. Kde hledat příčiny? Nejen venku, ale také přímo u vás doma!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Víte, že podle Světové zdravotnické organizace trpí nějakým druhem alergie více než 20 % světové populace a toto číslo pořád roste? V Česku se podle aktuálních dat zvýšil za posledních 100 let počet alergiků z půl procenta populace na více než 40 %. Roste rovněž počet malých dětí, které trpí nějakou formou alergie.

VIDEO: Podcast: Kdy nejčastěji propukne alergie a jak na ni?

Alergie se může objevit kdykoli během života a projevovat se může nejrůznějšími způsoby od pouze obtěžující rýmy až po velmi závažné stavy. U nejmenších dětí se proto vyplatí rizika nepodceňovat a potíže řešit včas.

„Alergie je důsledkem neschopnosti imunitního systému rozlišit podněty neškodné od nebezpečných. Alergenem se může stát jakákoli látka bílkovinné povahy, která se vyskytne ve vzduchu, vodě i na zemi. Většinou nejsme alergičtí pouze na jeden alergen, ale jedná se o celou skupinu látek v různé kombinaci. Například je pravděpodobné, že pokud trpíme alergií na pyl břízy, budeme mít i alergii na jablka. Podle toho, jak se alergeny dostanou do těla, rozeznáváme alergeny vzdušné (pyly, plísně, roztoči, alergeny domácích mazlíčků), potravinové (ořechy, mléko, vejce, mořské plody, ryby, ovoce, zelenina…) a kontaktní (ušlechtilé i neušlechtilé kovy, kosmetika, čisticí prostředky, lepidla, barvy),“ vysvětluje PharmDr. Veronika Orendášová.

Sezona alergií nikdy nekončí

Mezi méně závažné potíže, se kterými se každý alergik musí vypořádávat, patří zejména sezonní alergická rýma, která je charakteristická kýcháním, ucpaným nosem a dechovými obtížemi, svěděním a řezáním očí a vodnatou rýmou. Špatnou zprávou je, že i když na jaře je koncentrace pylů a dalších alergenů ve vzduchu nejvyšší, všechny tyto potíže se u některých jedinců objevují i v létě a také na podzim.

Máme doma alergika. Jaké jsou možnosti léčby alergií? Zdaleka nejen úlevové léky

V letním období jsou nejdráždivějším alergenem pyly trav a během podzimních měsíců pak pyly vysokého plevele, také ale chmelu či kukuřice. A alergikovi stačí pouhých pět pylových zrnek o velikosti dva mikrometry v jednom kubíku okolního vzduchu, aby se u něj rozvinula a projevila alergická reakce. Uniknout jim prakticky nelze od března do října, protože rostliny kvetou průběžně a každá uvolní až stovky milionů pylových zrn.

Na podzim a v zimě se velmi daří plísním a roztočům, z čehož celá řada alergiků také nemá radost.

Poměrně často se stává, že rodiče zaměňují alergickou rýmu a kýchání své ratolesti za obyčejnou virózu a nachlazení a řeší nemoc nevhodnými prostředky. Alergické potíže horký čaj s medem nevyléčí, takže se při jakékoli pochybnosti obraťte na pediatra. „Běžné nachlazení by ale mělo do týdne odeznít. Pokud potíže přetrvávají déle než týden, je velmi pravděpodobné, že se jedná o alergii,“ uvádí Mgr. Lucie Weiss z Medicínského centra Praha.

Jak na rýmu, slzící oči a ucpaný nos?

  • Na alergické obtíže lehčího charakteru vám v lékárně doporučují nosní spreje a oční kapky s obsahem antihistaminik a případně také nosní spreje s obsahem kortikoidů. Tyto přípravky rychle uleví od svědění, šimrání v nose a v krku a od kýchání.
  • Dále pak můžete pořídit celkově působící antihistaminika, která jsou pro děti k dispozici ve formě kapek nebo sirupu.
  • Lokální přípravky s obsahem antihistaminik se hodí také k použití na kožní projevy alergií. Aplikují se přímo na postižené místo na pokožce. Je určitě dobré mít doma těmito přípravky vybavenou lékárničku, aby byly v případě potřeby po ruce.
  • Projevy a průběh alergických reakcí mohou být někdy velmi dramatické, proto zejména v případě malých dětí do šesti let je vždy vhodné raději navštívit lékaře.
Je to alergie, nebo jenom rýma? Takhle to poznáte!

Alergické záněty očí

Alergie je silnou reakcí imunitního systému na nějaký vnější podnět a projevuje se na různých částech těla. Postihnout tedy může také oči, nejčastěji vznikají oční alergické záněty.

„Typickým znakem alergického podráždění očí je náhlý vznik potíží a výrazné svědění. Dále se můžou vyskytnout otok víček, pálení a slzení očí a můžou být přidruženy vodnatá rýma nebo vyrážka na kůži víček,“ říká oční lékařka MUDr. Silvie Ovesná. Jako prevenci můžete dítěti nasadit sluneční brýle, které se hodí i pro zklidnění očí při alergiích.

Okamžitě jakmile se takové příznaky objeví, vypláchněte oči studenou vodou a vyhledejte praktického nebo očního lékaře. Ten určí příčinu a na základě diagnózy zahájí správnou léčbu. A nezapomeňte, že v první řadě je důležité odstranit zdroj, který obtíže vyvolal.

Máte doma pro alergika bezpečno?

Každý alergik se snaží maximálně se vyvarovat látek, které mu způsobují potíže. Často to ale není vůbec snadné, jelikož většina alergenů se do organismu dostává prostřednictvím dýchacích cest z okolního ovzduší. A Světová zdravotnická organizace navíc přišla se zjištěním, že vzduch, který dýcháte doma, může být dvakrát až pětkrát více znečištěn než venku. Jak je to možné?

„Kvalitu vzduchu v bytech a domech negativně ovlivňují běžné činnosti člověka, jako jsou úklid, vaření ve špatně odvětrávané kuchyni, přítomnost domácích zvířat a především kouření. Měřili jsme kvalitu ovzduší v Praze na Smíchově za plného provozu a v běžném pražském bytě mimo centrum. Kvalita ovzduší v bytě byla překvapivě o 12 % horší než na rušné křižovatce a limitní hodnoty překročila o 146 %,“ prozradil RNDr. Jan Hovorka, Ph.D., vedoucí Laboratoře pro studium kvality ovzduší Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Je alergie dědičná? Když jsou oba rodiče alergici, riziko roste

Špatný vzduch ve vnitřních prostorách může výrazně zhoršit příznaky alergie. Způsobují to například roztoči, plísně nebo pyly, které se dovnitř dostávají zvenku, ultrajemné částice, bakterie a viry nebo škodlivé plyny. Jak tedy doma zajistit zdravý a co nejčistší vzduch?

Pomůžou častý úklid, pravidelná výměna ložního prádla a jeho praní při vysokých teplotách, eliminace bytového textilu typu závěsů a koberců, samozřejmě pravidelné větrání. Dobrou volbou, pokud máte doma alergika, případně astmatika, je pořízení zvlhčovače a také čističky vzduchu (vyrábí např. Philips, Dyson, Rowenta, Bionaire nebo Concept).

Plísně a roztoči jako vytrvalí společníci

Roztoči nejsou vidět a nacházejí se zejména v prachu, nejlépe se jim daří v lůžkovinách, tedy matracích a peřinách, také v kobercích s vysokým vlasem. „Alergie způsobují enzymy obsažené ve výkalech roztočů, které produkují. Projevy jsou různorodé – od vyrážek, podráždění sliznice až po alergickou rýmu,“ uvádí alergoložka a imunoložka MUDr. Blanka Haindlová. Co s nimi? Pomůžou častý úklid (pořiďte výkonný vysavač), stírání prachu na mokro vlhkým hadříkem a co nejčastější výměna ložního prádla a praní záclon a závěsů.

Ve vlhkém podzimním počasí, kdy se topí a méně větrá, se daří také plísním. Skrývají se zejména ve starších domech a chalupách a nejvíce bývají postiženy koupelny a kuchyně, kde je více vlhkosti než v ostatních obytných místnostech. Plísně se častěji objevují také v místnostech, kde jsou tapety nebo obložení, než v těch běžně vymalovaných. Jak zamezíte jejich množení? Pravidelně nárazově větrejte a vynášejte často odpadky a zbytky potravin.

Alergie na plísně se projevují rýmou, záněty očních spojivek, ekzémy, bolestmi hlavy a chronickým kašlem. Plísně mohou ale vyvolat dokonce i astma!

Témata: Zdraví, Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Alergie, pomoc, Astma, Podzim, Atopici, Štír, Bolest hlavy, Zvlhčovač, Vzduch, Provoz, Alergický zánět, Čisticí prostředek, Philips, Tapety, Kýchání, Běžné nachlazení, Roztoč, Sprej, Poslední sto, Nejmenší dítě, Pravidelná výměna, Zdraví na Heureka.cz