Maminka.czPodcasty

VIDEO: Alergie u dětí: Kdy a jak se projevuje a co všechno potřebujete vědět? Odpoví alergoložka

Tereza Víchová 14.  4.  2022
Jak velká je pravděpodobnost, že bude mé dítě alergik? Kdy a jak alergii rozpoznám a dá se třeba už v těhotenství ovlivnit, zda a kdy později u dítěte propukne? Jak se vlastně chovat jako rodič potenciálního alergika?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak velké je riziko u vašeho dítěte?

"Když jsou oba rodiče alergici, je riziko rozvoje alergie u dítěte až 85 %," říká MUDr. Zuzana Vančíková, dětská alergoložka, pneumoložka a imunoložka. "Pokud je alergik jeden z nich, je to kolem 50 %, a když nikdo, je riziko asi 15 %."

Pokud jste alergičtí třeba na pyl, neznamená to, že to samé postihne vaše dítě. I když to​ by právě všichni rádi věděli předem – podle paní doktorky řeší rodiče často třeba to, že když mají sami silnou reakci na včelí žihadlo, zda se to dá nějak vyšetřit u dítěte.

Těhotenství? Hlavně zdravě

Dá se během těhotenství ovlivnit, jestli bude vaše dítě alergické? Podle Zuzany Vančíkové jsou liché třeba dřívější pokusy zabránit alergiím tak, že se nastávající maminka vyhýbá nějakým potravinám. Takže její doporučení je vlastně jednoduché:

"Je to zdravý životní styl. Nekouřit, nepít alkohol, sportovat, vyhnout se stresu. Stejně tak i u dětí platí, že se nemají žádným potravinám vyhýbat. To se totiž jako správná cesta neukázalo."

VIDEO: Alergie na pyl: Jaké má u dětí projevy a rozeznáme ji od obyčejné rýmy? Odpoví odbornice

Ekzém jako varovný prst

Jak rodiče poznají, že se zřejmě alergie projeví? Prvním vodítkem bývá ekzém, obvykle už u miminek.

"Když postupně – od čtvrtého měsíce – zavádíme příkrmy, dítě pozorujeme. Už v kojeneckém věku se objevují potravinové alergie, děti špatně spí, jsou neklidné, mají bolesti bříška, neprospívají," popisuje odbornice příznaky.

Ale co platí dnes, nemusí být v otázce alergií navždy. V batolecím věku se totiž třeba všechno změní, častěji jsou na pořadu dne alergie na pyl, objeví se například astma.

Astma jako strašák rodičů

Z něj mají rodiče obvykle velký strach, ale Zuzana Vančíková ho zmírňuje: "I mezi vrcholovými sportovci je řada astmatiků, ale dnes jsou k dispozici tak dobré léky, že jen vzácně jsou astmatici nějak omezení, když jsou správně léčeni."

Léčba alergií totiž zahrnuje celou škálu možností včetně tzv. alergenové vakcinace (či také desenzibilizace, imunoterapie...). Tělo se díky nim odnaučí reagovat alergicky a pacient má pak malé, nebo dokonce žádné obtíže.

Jak probíhá návštěva v ambulanci alergologa? Bolí děti kožní testy? Dá se z alergie vyrůst a bude do budoucna alergiků přibývat? Podívejte se na celý rozhovor nebo si poslechněte podcast třeba na Spotify.

Témata: Zdraví, Podcasty, Těhotenství, Děti a nemoci, Rodiče, Atopický ekzém, Alergie, Dětské nemoci, Nejlepší video, Astma, Atopici, Potraviny, Vid, Vanc, Pylová, Imunoložka, Alergik, Zuzana Vančíková, Děti, Žihadlo, Spotify, Zdraví na Heureka.cz