Maminka.czTěhotenství

Alergie v těhotenství: Léčbu nezastavujte, ale upravte se svým lékařem na míru

Regina Rothová 11.  5.  2015
Jste alergička se sprejem v pohotovostní poloze v kabelce? A chcete otěhotnět nebo vám právě vyšel pozitivní test? Co dál? Nebojte se, i vy můžete donosit a porodit zdravé dítě. Jen to chce dodržovat pravidla a doporučení lékařů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rizika, která ohrožují

Neházejte zbraně do žita. Těhotenství je i u alergických žen zcela fyziologický stav (pokud probíhá tak, jak by mělo).
Důležité je, aby budoucí maminka v těhotenství nepřerušila protialergickou léčbu. Řada žen totiž ze strachu před vedlejšími účinky léků dlouhodobě zavedenou léčbu vynechá právě v okamžiku, kdy zjistí, že jsou těhotné. Tím se samozřejmě může onemocnění zhoršit. Důležité je navštívit alergologa ihned po tom, kdy žena zjistí, že je těhotná, a konzultovat s ním, které léky může užívat.

Liší se těhotná alergička od nětěhotné?

Specifika neexistují. Alergická onemocnění jsou chronická a pokračují u ženy i v těhotenství. Samozřejmě, řada hormonálních změn spojených s graviditou ovlivňuje mnoho procesů v organismu, a může tedy ovlivnit i průběh alergického onemocnění.
V některých případech se obtíže zlepší, jindy naopak OE je to velmi subjektivní a nelze odhadnout, jak bude organismus reagovat. Pak následuje i zcela individuální řešení u každé pacientky. Vždy platí: pokud je žena přecitlivělá na nějaký alergen, těhotenství to nezmění.

Léky a těhotenství: Jak to jde dohromady?

Nejbezpečnější protialergicky působící léky jsou ze skupiny takzvaných kromonů. Antihistaminika podáváme, pokud je to nezbytně nutné, raději však až ve druhém trimestru těhotenství.

Při jejich užívání nebyly popsány poruchy vývoje plodu, ale protože v těhotenství nemohou být prováděny klinické studie ověřující jejich bezpečnost, musí být v příbalovém letáku napsáno, že nejsou v těhotenství doporučena.

Obecně platí, že během těhotenství dáváme přednost lékům topickým, které působí přímo v místě potíží a nevstřebávají se (nebo jen omezeně), a nemají proto systémové účinky na organismus matky nebo na plod. U pacientek s těžší formou onemocnění je nutné podávat léky trvale po celé těhotenství a stav těchto pacientek musí být neustále sledován lékařem.

Jak chránit plod a jak si neuškodit?

1. Je třeba se vyhýbat alergenům, na které je žena přecitlivělá.
2. Musí dodržovat doporučený režim léčby stejně jako před otěhotněním.
3. Pokračovat v zavedené léčbě po poradě s alergologem.
4. Pokud partneři potomka plánují, bylo by vhodné, aby počali v období, kdy je nejméně alergenů. První trimestr by tak proběhl právě v této pro alergiky klidné části roku. Plod je v tomto stadiu těhotenství nejzranitelnější a riziko potratu je nejvyšší, jakákoli zbytečná zátěž je tedy nevhodná. Mluvíme o sezonním výskytu pylů (přibližně květen-srpen). žena, která je alergická na pyly, by proto měla otěhotnět ideálně na podzim či v zimě, pak by po celý první trimestr nemusela užívat žádné antialergické léky. A když nastane obávaná pylová sezona, je vývoj plodu už dokončen, poté pouze roste a sílí a případné léky ho negativně neohrozí.

 


 

Rizika, která ohrožují

Místo, kde žijeme

U těhotných žen může být plod ovlivněn i prostředím, v němž matka žije. A nejedná se pouze o typické alergeny (pyly, roztoče), ale třeba i o smog, inverze, výfukové zplodiny. Těhotné ženy by se proto měly v takovém prostředí zdržovat co nejméně. V případě, že žena pracuje v ohrožujícím prostředí, měla by okamžitě požádat o převedení na jinou práci nebo by měla odejít na rizikové těhotenství. Pro ženy alergičky to platí obzvlášť přísně.

V bytě co nejčastěji větrejte (snížíte výskyt prachu, roztočů a plísní), teplota by se měla pohybovat v rozmezí 20-23 stupňů Celsia. Pokud je žena alergická a o alergenu ví (kočka, pes), měla by s ním být v kontaktu co nejméně, v nejlepším případě vůbec. Volbu domácího mazlíčka pečlivě uvažte. Během pylových sezon se také vyplatí pořídit do oken, kterými se větrá, protipylové sítě. Ty zamezí vnikání zrnek pylu do bytu.

Kouření

Pokud žena kouří a plánuje otěhotnět, měla by s kouřením přestat již v době, kdy těhotná není. Během kouření totiž do těla vstřebává látky, které v něm po určitou dobu zůstávají a mohou pak negativně ovlivňovat plod.

Tyto látky se do těla nedostávají pouze aktivním kouřením, ale i pasivním vdechováním kouře od někoho jiného, například člena společné domácnosti nebo spolustolovníka v restauraci. Látky obsažené v kouři totiž mají jasný a prokázaný vztah ke vzniku alergií, a to jak v době před narozením, tak i po něm. Proto by těhotné matky v žádném případě neměly kouřit. A nejen kvůli tomuto riziku.

Děti matek kuřaček jsou vystaveny mnohonásobně vyššímu riziku postižení astmatem, které se u nich projevuje hlavně v období do dvou let věku, a mají vyšší sklony k zánětům středního ucha.

Potraviny

Těhotná žena by měla jíst především pestrou a vyváženou stravu, která by měla obsahovat všechny potřebné vitaminy, minerály a stopové prvky v doporučeném denním množství - ne větším. Jestliže je však žena alergická na určité druhy potravin (kravské mléko, různé druhy zeleniny a ovoce, ořechy), měla by tuto skutečnost probrat se svým lékařem a řídit se jeho radami. Obecně platí, že i v době těhotenství musí žena ze stravy vyloučit potraviny, na něž je přecitlivělá, a případný nedostatek živin vyvážit jinou cestou.

Článek vyšel v časopisu Maminka 12/2013

Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Alergie, Případný nedostatek, Lékař, Individuální řešení, Alergické onemocnění, Lék, Pylová sezona, Sezónní výskyt, Zbytečná zátěž, Smog, Pylová sezóna, Zdraví na Heureka.cz