Maminka.czTěhotenství

Alkohol v těhotenství = hazard se zdravím miminka?

Alena Klimková 25.  10.  2011
Názory na pití alkoholických nápojů v těhotenství se různí. Zatímco někteří gynekologové tvrdí, že těhotná žena může jednou až dvakrát za týden vypít dvě deci piva či vína, další nedoporučují pití alkoholu v těhotenství vůbec.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každá těhulka se zabývá otázkou, zda může pít alkohol, a pokud ano, tak v jakém množství, aby neublížil jejímu nenarozenému děťátku. I když se někteří ženští lékaři domnívají, že malé množství alkoholu v těhotenství miminku neuškodí, otázkou zůstává, zda těhotná žena sebe i dítě nevystavuje zbytečnému riziku. Proto se mnohé ženy v těhotenství vyhýbají alkoholu úplně.

Příležitostná sklenka: Škodlivý účinek?

Vědcům se zatím nepodařilo určit přesné množství alkoholu, které je pro vývoj plodu zcela bezpečné, i když neexistuje žádný důkaz o tom, že příležitostná sklenka alkoholického nápoje má škodlivý účinek. Avšak je jisté, že rizika potratu, vrozených vad, retardace růstu a duševních poruch jsou tím vyšší, čím více alkoholu matka při každé příležitosti vypije a čím častěji pije. V každém případě je rozumné se vždy o konzumaci alkoholu v těhotenství poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Samozřejmě, není žádným neštěstím, když na oslavě narozenin nebo při oslavě Nového roku těhulka po malých doušcích vypije sklenku vína. Pití vína je ovšem v tomto případě důležité spojit s konzumací jídla, které brání rychlejšímu vstřebávání alkoholu.

Alkohol se dostává přes placentu k plodu

Vliv alkoholu se v těhotenství každopádně zesiluje. Veškerý alkohol, který těhulka vypije, se přes placentu dostává k plodu. Jak dítě, tak jeho matka se zbaví alkoholu pouze tím, že bude rozštěpen enzymy v játrech. Až do stáří osmi týdnů však plod játra nemá (proto je dítě vystaveno velkému riziku zvláště v prvním trimestru) a také po tomto období budou příliš nevyvinutá a neschopná dokonalé přeměny alkoholu.

Nenarozenému dítěti trvá oproti jeho matce dvojnásobnou dobu, než ze svého organismu vyloučí alkohol. Zatímco matka se může cítit pouze příjemně přiopilá, plod se může ocitnout až na pokraji ztráty vědomí.

Fetální alkoholový syndrom

Žena, která ve velkých dávkách a pravidelně konzumuje v těhotenství alkohol, se vystavuje nejen riziku samovolného potratu, komplikací při samotném porodu a v extrémním případě narození mrtvého plodu, může ovšem s větší pravděpodobností porodit dítě se specifickou formou poškození známou jako fetální alkoholový syndrom (FAS).

ČTĚTE TAKÉ: Vaše Adéla: Jaký tvar bříška, takové dítě?

Děti narozené s tímto syndromem mohou být malé, mít špatně vyvinutou hlavičku, malé oči a čelisti, být neklidné, mít problémy s krmením a kojením a špatně spát. Fetální alkoholový syndrom zahrnuje i celou další řadu problémů, jako je retardace růstu, duševní poruchy, srdeční problémy, deformace genitálií a vady končetin.

Každopádně, čím více těhotná žena pije, tím většímu nebezpečí vystavuje své nenarozené dítě. Fetální alkoholový syndrom postihne zpravidla děti těch žen, které v těhotenství denně vypijí takové množství alkoholu, které odpovídá zhruba třem třetinkám desetistupňového piva (nebo třem deci vína).

Témata: Těhotenství, Alkohol, hazard, Alkoholový syndrom, Mimi, Škodlivý účinek