Maminka.czNovorozenec

Alkoholu propadne na mateřské až pětina žen

Bětka Niebauerová 19.  4.  2012
Před lety se sama léčila ze závislosti na alkoholu a abstinuje již třináctým rokem. Deset let se starala v Psychiatrické léčebně v Bohnicích o závislé ženy. Vloni založila první soukromé zařízení léčby závislostí - [[http://www.monikaplocova.cz|terapeutický Dům Moniky Plocové]]. Napsala čtyři motivační a autentické knihy z oblasti závislostí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

6 otázek pro psychoterapeutku Moniku Plocovou:

Proč se u pětiny alkoholiček rozvine závislost právě na mateřské dovolené?

Ženy dnes rodí později a v tu dobu už jsou zvyklé mít všechno – kariéru, zážitky z cest, přátele i koníčky. A najednou je dítě uzavře mezi čtyři stěny. Jsou sice šťastné, že mají dítě, ale péče o ně a o domácnost je rozhodně nedokáže plně uspokojit a naplnit jejich život. Ženy, které více začínají pít v době po porodu a na mateřské dovolené jako důvod uvádějí samotu, stereotyp okolo dítěte, ztrátu svobody, nenaplněnost žití. Ohroženou skupinou jsou také třeba tzv.„zelené vdovy,“ jakou je i paní Pavla.

< první="" díl="" článku:="" osobní="" zpověď="" pavly="" (29="">

Daní za „luxus“ je ale většinou samota ženy po celý den a noční návraty často nekomunikativního unaveného manžela. Na vzniku závislosti se ale výrazně podílí kromě jiného dědičné dispozice a prostředí, ve kterém člověk vyrůstá. Se závislými lidmi pracuji dvanáct let. S jistotou mohu říci, že každý druhý závislý na alkoholu nebo drogách má rodiče nebo prarodiče s problémem nadužívání alkoholu nebo jiné návykové látky. Samozřejmě při vzniku závislosti na návykové látce hraje důležitou roli také osobnostní nastavení organismu.

Co tedy dělat pokud ženu trápí poporodní deprese nebo pocity, že je špatnou matkou či partnerkou?

Poporodní deprese i další jakékoli psychické rozlady a problémy mohou ženu lehko přivést k alkoholu. Ale popíjením nic nevyřeší. Na chvilku sice cítí uvolnění, ale v důsledku alkohol jejich problémy ještě prohlubuje. Při pravidelném popíjení riskujeme propad do závislosti. Hranice mezi užíváním alkoholu a závislostí na alkoholu je velmi tenká. Člověk ani nepostřehne a najednou se točí v bludném bezvýchodném kruhu plným pití alkoholu a výčitek. Při psychických problémech (kolísání nálad, deprese, úzkosti), je dobré o svém pocitu s někým mluvit nebo navštívit odborníka. Není se zač stydět, naopak. Předejdeme tak dalším možným problémům. Jakýkoli, byť zdánlivě nedůležitý problém, je třeba ventilovat a nenechávat si ho pro sebe, protože v nás jenom bují a narůstá do větších rozměrů.

Kdy se vlastně žena stane alkoholičkou?

Rozvoj závislosti na alkoholu je individuální. U mnoha žen se alkoholismus rozvíjí po deseti, patnácti letech. U další skupiny žen stačí dva, tři roky a už bez alkoholu nemůžou být. Alkoholismus nesouvisí s počtem vypitých skleniček a druhu pití (víno, pivo, vodka). O závislost se jedná, jakmile alkohol začne zasahovat do jakékoli oblasti v životě (vztahy, práce, zdraví, psychické problémy). Její život provází nutkavé myšlenky a neudržitelný pocit dát si alkohol. Ulevuje si alkoholem při řešení problémů (samota, partnerství, smrt blízkého, finanční problémy atd.) Stydí se vyhledat odborníka a raději si vybere tuto „samoléčbu“.

A co partner či blízké okolí pozná, že jeho žena má s alkoholem problém?

V kvalitním partnerství a vztahu je důležitá komunikace a vzájemná všímavost. Za těchto okolností si partner či blízké okolí všimne už takovou banální věc, že z ženy je cítit častěji alkohol. Tento ukazatel doprovází změny jejího chování (ztráta zájmu o aktivity, které měla žena ráda, apatie, časté spaní, výmluvy, agrese, rychlé změny nálad atd.). Ženy si alkohol schovávají, takže někde po bytě budou ukryté lahve. Kde nefunguje partnerství a vztahy, může odhalení alkoholičky trvat léta.

Co dělat, když partner nebo blízké okolí odhalí nadměrné pití ženy…

V první řadě je třeba netolerovat to, že žena, matka dětí pije. Je důležité dát jasné stanovisko: „Nesouhlasíme s tím!“ Dále je dobré motivovat ženu, aby si uvědomila, že alkohol je její problém. Jednoduchá pomůcka je domluvit se s partnerkou na tříměsíční abstinenci od alkoholu. Pokud žena poruší stanovenou dohodu a nevydrží se nenapít, jedná se o rozvoj alkoholismu. Pak je tedy třeba, aby sama žena navštívila odborníka a podstoupila ambulantní nebo pobytovou léčbu. V tom ji zase může okolí pomoci motivací. Základ léčby však je, že žena alkoholička chce přestat pít. V případě, kdy se žena brání a neuvědomuje si svůj problém, pak zabírají až tvrdé a důsledné kroky okolí, jako její odvoz na záchytku, nebo do léčebny na detox.

Jak úspěšná je případná léčba?

Léčba závislosti je individuální. Jsou ženy alkoholičky, kterým stačí ambulantní léčba. Ze zkušenosti však vím, že úspěšnější a hlavně zevrubnější je léčba pobytová, na kterou navazuje intenzivní doléčovací ambulantní program. Závislost totiž není jenom přestat pít, ale také najít příčiny toho, proč vůbec piju. A to jde v rámci ambulantní léčby velmi těžko, protože žena při této formě léčby běžně plní povinnosti života. V pobytové léčbě je odříznutá od světa alkoholu, má potřebný čas přemýšlet a přehodnocovat, měnit své postoje a chování. Jeden z důvodů, proč žena pije je to, že se nemá ráda a neváží si sama sebe.

Když si alkoholička připustí svůj problém, velmi pěkně se zapojí do terapií a před očima se mění. Závislost je onemocnění lidské duše. Žena alkoholička by měla do konce svého života abstinovat od alkoholu a dalších návykových látek. Po léčbě je pak abstinující alkoholička. Zní to ošklivě, ale není třeba to používat, pouze vědět. Po propuštění z léčby je důležité ambulantní doléčování. Tady už je zřetelné, jak se ženy začínají mít rády a váží si samy sebe.
Jedna z důležitých mých pravd je: „Dnes pije každý, abstinuje jen málokdo.“ Když toto žena přijme, s hrdostí pak říká, že je abstinentka. A má ze sebe radost.

Ženské pití versus mužské

  1. Muži pijí převážně ve společnosti, ženy potají doma.
  2. Závislost u žen se rozvíjí rychleji, vzhledem k pocitovému a emočnímu ladění, na rozdíl od mužů, kde převažuje racionální stránka.
  3. Ženy dosahují vysokých hladin alkoholu v těle dříve než muži, protože v organismu mají méně vody a také jim jinak funguje žaludeční sliznice.
  4. Ženské tělo odbourává alkohol podstatně hůř než mužské.
  5. Zdravotní problémy psychické i fyzické přicházejí u žen podstatně dřív než u mužů, ať už jsou to nemoci jater, nebo vysoký tlak.
  6. Ženy častěji než muži kombinují alkohol s jinými návykovými látkami, jako jsou hypnotika, benzodiazepiny atd.

Alkoholismus u žen stoupá!

Poměr závislých žen na alkoholu k poměru mužů závislých na alkoholu snižuje. Ještě v 80.tých letech byl poměr 10 : 1 (deset můžu na 1 ženu), dnes se poměr pohybuje 2:1. Poměr vychází z podchycených případů. V minulosti byl průměrný věk alkoholiček, které našly odvahu se léčit, mezi 30-40 rokem. V současnosti tato hranice klesá. Do léčby se dostávají stále mladší alkoholičky.

Celkový počet alkoholově závislých žen je však pouhý odhad, protože většina z nich své pití tají, jak dlouho to jen jde. Dobře vědí, že nedělají dobře, ale bohužel odkládají léčbu tak dlouho, až je skutečně obtížná. A přitom jejich pití devastuje děti a rodiny víc než pití mužů. Jen psychiatrickou léčebnou Bohnice jich každoročně projde pět set, převažují mezi nimi středoškolačky a vysokoškolačky. A víc než polovina z nich má nejméně jedno malé dítě!

Více na www.monikaplocova.cz

Témata: Mateřídouška, Těhotenství, Děti, Porod, Mateřská a rodičovská dovolená, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Jen pro maminku, Alkohol, Mater, Alkoholička, Případná léčba, Alkoholismus, Zen, Všímavost, Máť, Vodka, Osobnostní nastavení, Bohnice, Oko dítěte

Video