Maminka.czTipy a rady porod

Po porodu rychle domů! Ambulantní porod si dohodněte s pediatrem

Michaela Láchová 29.  1.  2020
Máte tak trošku obavy z bílých plášťů, zároveň ale i z představy rodit doma? Jistým kompromisem pro vás může být takzvaný ambulantní porod. Jak probíhá a na co všechno je třeba se v rámci něj připravit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přiznám se, že jsem člověk, který ve většině případů důvěřuje zdravotníkům a řídí se jejich pokyny a doporučeními, která rozporuje opravdu málokdy. Ovšem na to, co jsem zažila po prvním porodu na oddělení šestinedělí, do konce života nezapomenu. Jak se říká, vždycky je to „o lidech“, a já jsem bohužel „vyfasovala“ směnu se zdravotní sestrou matkoteroristkou, která asi sama se sebou uzavírala sázky, kolik prvorodiček zvládne najednou rozbrečet. Vážně nepřeháním, teď už to můžu totiž zhodnotit, aniž bych byla pod vlivem rozbouřených hormonů.

Nejenom neempatický personál ovšem může maminky na oddělení šestinedělí rozhodit. Nedostatek soukromí v podobě společné toalety a sprchy, na kterou se stojí fronta, nepohodlí a pevný režim načasovaného měření teplot a kontrol může čerstvou mámu snadno hodit do nepohody a třeba jí i zastavit laktaci. Ne vždycky to tak musí být – třeba maminky s vícero dětmi se dokonce těší, jak si alespoň na pár dní po porodu odpočinou a nebudou muset obstarávat zbytek rodiny. Ani se ovšem z výše zmíněných důvodů nedivím maminkám, které se rozhodnou využít možnosti ambulantního porodu. A o co že se vlastně jedná?

Aneta & Aneta: Co si představujeme, když se řekne, chci si rodit po svém?

Co je ambuporod?

„Ambulantní porod by měl trochu přiblížit porod domácí, kdy maminka porodí v porodnici a časně poté odchází domů i s miminkem,“ vysvětluje gynekoložka MUDr. Martina Zachová. Ne všechny porodnice jsou této alternativě nakloněné, v žádné z nich vás ovšem nemohou držet proti vaší vůli. „U nás v příbramské porodnici mají maminky možnost rodit ambulantně. Pokud je po porodu všechno v pořádku, můžou o dvě hodiny později odejít domů přímo z porodního sálu, nebo třeba i dřív než za doporučovaných 72 hodin z oddělení šestinedělí, třeba za osm nebo dvanáct hodin. V případě hrozících komplikací nebo těžkého porodu je samozřejmě lepší zůstat v porodnici, ale když maminka na odchodu trvá, tak ji nemůžeme držet a může podepsat reverz,“ vysvětluje lékařka s tím, že nejproblematičtější bývá předčasný odchod kvůli miminku, tedy ze strany pediatrů, kteří jej mají v péči. „Pokud je miminko v pořádku, pediatr ho prohlédne a nehrozí v tu chvíli nějaká předvídatelná komplikace, měl by mít rodič podepsaný papír od přebírajícího pediatra, který supluje nemocniční péči včetně všech vyšetření, jež se v těch prvních 72 hodinách provádějí,“ doplňuje.

Můj porod, moje volba: Přidejte se k výzvě Chci si rodit po svém!

Jak postupovat?

Právě v následné péči tkví problém, který v současnosti ambulantní porody představují. Systém zdravotní péče totiž na tuto alternativu není připravený a maminka, která o ambulantní porod stojí, si poté všechno musí zajistit sama, navíc částečně i na své náklady. Za prvé je to péče porodní asistentky (a často laktační poradkyně v jednom) po porodu. Za druhé je také dobré domluvit se předem s pediatrem, který obstará všechna potřebná vyšetření miminka. A za třetí to nejhlavnější, musíte mít doma zajištěný servis. Bez něho to nepůjde.
„Nejdůležitější pro čerstvou mámu je, aby nemusela doma nic řešit, měla všechno zajištěné a mohla zůstat v posteli s dítětem. Mít zkrátka někoho, kdo jí bude podávat, přinášet, vařit,“ říká porodní asistentka Alžběta Samková. Ze svých zkušeností také doporučuje s oznámením o tom, že byste ráda rodila ambulantně, vytrvat až po samotném porodu. „Počkejte, jak se budete po porodu cítit. Až se rozhodnete odejít, pak to teprve oznamte personálu porodnice. Pokud to řeknete dopředu, často se najde důvod, proč by bylo lepší, abyste ještě den nebo dva v porodnici zůstala,“ říká.

CHCI PORODIT AMBULANTNĚ! Co pro to udělat?

V současné době je pro české rodičky jednou z možných voleb, jak přivést dítě na svět, ambulantní porod, což je odchod matky a dítěte domů z porodnice před uplynutím 72 hodin od porodu (upraveno Věstníkem č. 8/2013).

Pro předčasný odchod je potřeba domluvit si navazující péči terénní porodní asistentky, která není hrazena ze zdravotního pojištění, a také pediatra, který prohlédne dítě mladší 72 hodin.

Pokud vámi zvolený pediatr odmítá dítě z důvodu ambulantního porodu převzít do péče, kontaktujte svou zdravotní pojišťovnu, která vám pomůže najít pediatra, který dítě přijme. Z mnoha důvodů je dobré vše domluvit ještě před porodem.

Porodnice sice při propuštění nemůže vyžadovat potvrzení obvodního pediatra o převzetí do péče, ovšem v případě, že o ambuporodu uvažujete, je lepší mít jej s sebou.

V porodnici budete pravděpodobně podepisovat negativní reverz o tom, že jste byla poučena o rizicích svého rozhodnutí, a přesto na něm trváte. Jeden na šestinedělí za sebe jako rodičku, jeden na novorozeneckém oddělení za dítě.

Jedním z vyšetření, která probíhají běžně na oddělení šestinedělí, je novorozenecký screening neboli odběr krve z patičky miminka. Může jej po předchozí domluvě provést pediatr, dětská sestra nebo porodní asistentka i u vás doma.

Informace o tom, které porodnice konkrétně dávají ambulantním porodům takzvaně „zelenou“, nebo třeba i vzor formuláře, jenž vám usnadní byrokracii spojenou s odchodem z nemocnice, najdete na stránkách ambulantniporod.cz

Kde bývá největší problém?

Jak sama říká, porodníci povětšinou s ambulantním porodem potíž nemají, a když ano, jde tak trošku o jejich ego. S ambuporody bývají nejčastěji v nesouladu pediatři v porodnici. Nejvíc se řeší pověstný odběr krve z patičky. Tedy to, kdo ho udělá. Tohle vyšetření by mělo ideálně proběhnout mezi 48 až 72 hodinami po porodu. Ne dřív, ne později. Takže buď tedy maminky na to vyšetření v porodnici čekají, nebo si zajistí porodní asistentku, která jej může udělat a pediatr následně odeslat do laboratoře, anebo to může udělat po předchozí domluvě přímo pediatr. Rozhodně to ale nebývá jedinou „překážkou“. „S pediatry je to složitější. Ti obvodní na to nejsou úplně nachystaní a moc to nekvitují. Ovšem to, co v rámci ambulantních porodů chybí nejvíce, je kontinuální péče porodní asistentky nebo zkušené duly, která vás přijde po porodu ošetřit. Obzvlášť důležité to je pro prvorodičky nebo pro maminky, které jsou po císařském řezu,“ vysvětluje Alžběta Samková.

U nás taková péče není součástí zdravotního pojištění, třeba v Německu ale mají maminky osm týdnů po porodu z pojištění zaplacenou porodní asistentku, která je navštěvuje doma. Dřív tento systém péče fungoval i u nás, dokonce moje babička mi kdysi vyprávěla, jak za ní po porodu celé šestinedělí docházela „bába“, která jí kontrolovala poporodní poranění i to, jak se jí daří kojit, přičemž za celou dobu nemusela za její služby zaplatit ani korunu navíc. „Bohužel se to vytratilo ve chvíli, kdy se porody dostaly do porodnic pod doktory. Ale je třeba si uvědomit, že ta péče nekončí tři dny po porodu,“ podotýká porodní asistentka s tím, že tento systém péče hrazený ze zdravotního pojištění by čerstvým maminkám v mnohém hodně pomohl.

Můj porod, moje volba: Přidejte se k výzvě Chci si rodit po svém!

Budou v porodnici pro?

Zájem o ambulantní porody ze strany rodiček stále stoupá, některé porodnice už se proto snaží jejich přáním vyhovět. „Spíš než na konkrétní porodnici většinou záleží, na jaké narazíte zdravotníky. Ten, kdo respektuje právo ženy odejít, bude spíš respektovat i její přání u porodu. Pokud tedy chcete mít dopředu jasno, můžete se zkusit předem domluvit, zda s ambulantním porodem nemají problém,“ podotýká porodní asistentka s tím, že například v Olomouci už otevřeli přímo ambulanci pro ambuporody. „Maminka tam může odejít přímo z porodního sálu a přijít na kontrolu za 24 hodin. S tímto systémem už začínají i další porodnice, protože jim dochází, že na tom ušetří finance. To hraje ambulantním porodům v budoucnu hodně do karet,“ uzavírá porodní asistentka.

Víte, jak a kde chcete rodit? Důležitý je respekt a komunikace!
Témata: Porod, Miminko, Porodnice, Šestinedělí, Gynekologie a porodnictví (poradna), Tipy a rady porod, Ambulantní porod, Martin Zach, Potvrzení, Pediatr, Alžběta Samková, Asistentka, Německo, Péče, Dom, Martina Zachová, Měření, Olomouc, Maminka, Porodní asistentka, Pór

Video