Maminka.czPříběhy

Američanka porodila dva páry dvojčátek pár měsíců po sobě. Takzvaná MoMo dvojčata jsou vzácná a těhotenství je rizikové

Simona Procházková 28.  3.  2023
Jen půl roku po porodu prvorozených jednovaječných dvojčat, dvou krásných chlapečků Luka a Leviho, se dnes již čtyřnásobná máma Britney Alba (27) dozvěděla, že je opět těhotná. A znovu čekala miminka rovnou dvě. Znovu jednovaječná dvojčata, tentokrát párek holčiček.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lydia Grace a Lynlee Ann přišly na svět před pěti měsíci. Jak dnes tahle mladá, ale zasloužilá máma vzpomíná, byli s manželem oba doslova v šoku. Další těhotenství tak brzy po prvním porodu je zaskočilo a rozhodně nebylo plánované. Navíc již při první graviditě se objevila řada zdravotních komplikací a poslední měsíce před narozením kluků je provázel neustálý strach. Luke a Levi byli totiž takzvaná monochoriálně-monoamniální (zkráceně MoMo) dvojčata. Takováto dvojčata mají jednu společnou placentu a vyvíjejí se v jedné společné dutině plodového vejce, nejsou oddělena žádným plodovým obalem.

Monochoriálně-monoamniální  gravidita je velmi vzácná a rovněž, bohužel, vysoce riziková, nese s sebou řadu potenciálních zdravotních komplikací pro vyvíjející se plody v děloze i samotnou matku.

Jednou z nejčastějších komplikací, které můžou nastat, je případ, kdy jedno dítě dostává skrz placentu více výživy než druhé, které pak zaostává ve vývoji a růstu. Problém může nastat také v případě, že se zamotají či zauzlují jejich pupeční šňůry, dochází kvůli tomu bohužel občas k úmrtí jednoho z plodů.

U jednovaječných vícečetných těhotenství, u kterých miminka sdílí společnou placentu, je navíc zvýšené riziko výskytu orgánových vad a vzniku tzv. syndromu feto-fetální transfúze a anémie-polycytémie. Zvýšené je i riziko zdravotních potíží u budoucí maminky, jakými jsou anémie, těhotenská cukrovka nebo preeklampsie.

VIDEO: Maminka v porodnici Ústí nad Labem: Bonus předčasně narozené děti

Porod ve 32. týdnu: Riziko bylo velké

Luka a Levi se naštěstí narodili bez komplikací. Jenže u druhého těhotenství s dcerkami Lydií a Lynlee už Britney takové štěstí neměla. Ve 25. týdnu byla převezena s bolestmi a křečemi do nemocnice, kde si ji rovnou nechali. Přiznává, že byla strachy bez sebe a že poslední týdny před narozením holek byly nervy drásajícím hororem. Dobře věděla, co všechno je může potkat. Navíc doma musela nechat s manželem a prarodiči dva malinké synky a obávala se, jak to všichni zvládnou.

Klepněte pro větší obrázek

Ve 32. týdnu pak Britney podstoupila plánovaný císařský řez a další dvojčata přišla v pořádku na svět. V porodnici si s nedonošeňátky pobyla šest týdnů, než je s velkou slávou propustili domů. Stihli si tak akorát užít první společné rodinné vánoční svátky v kompletním složení.

„Cítím obrovskou pokoru a vděčnost, že vše dobře dopadlo a navzdory všem problémům máme doma čtyři zdravé děti. Jsou tím největším požehnáním,“ říká dojatě Britney.

PŘÍBĚH: Jak vypadá typický den maminky 9 dětí? Je to fičák! Přesto chce rodit dál... Proč?
Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Příběhy, Miminko, Rodičovství, Chování a vztahy, Rodiče, Zajímavosti, Kuriozita, Životní příběh, Ústí nad Labem, Moma, Lýdie, Párek, MEŠ, Pár měsíců, Britney, Luke, Luko, Dvojče, Levi