Maminka.czŠkolák

Angina nebo mononukleóza?

Martina Machová 27.  12.  2016
Infekční mononukleóza je záludná. Někdy se totiž ve svých příznacích „převlékne“ za angínu, na kterou ale antibiotika nezabírají. Maminka malé Andulky by o tom mohla vyprávět…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Andulce je 6 let. Před půl rokem přišla ze školky velmi unavená a doma ihned usnula, což u ní není obvyklé. Andulka je živá a živelná holčička, a tak zkušená maminka třech dětí správně předpokládala, že se z únavy vyklube nějaká nemoc. A měla pravdu!

Andulka měla po probuzení vysokou horečku, takřka  40˚C! Byla malátná, stěžovala si na bolesti v krku. Noc se nesla ve znamení zábalů, sirupů na snížení horečky, přerývavého dechu a zpoceného pyžámka. Druhý den nemohla Andulka takřka polykat, měla horečku a bolelo ji celé tělo. Vše se zdálo jasné, a to i lékařce – dívenka dostala antibiotika na „angínu jak z učebnice“.

Jenže ani po 4 dnech léky nezabraly a vysílená Andulka musela opět k lékaři. Krevní testy nakonec prokázaly, že nejde o bakteriální angínu, ale o mononukleózu. Andulka nemusela být naštěstí hospitalizovaná, vše zvládla s laskavou péčí maminky a šikovné babičky, bývalé zdravotní sestry doma.

I nemocné dítě potřebuje zábavu

Léčba trvala 3 týdny. Andulka nejvíce oplakala, že nemůže na milované plavání a „tanečky“, protože má na 3 měsíce zakázaný sport a vzhledem k doporučené šetřící dietě i některé dobroty.

Proč antibiotika nefungují?

Dívence antibiotika nezabrala, protože infekční mononukleóza patří mezi virová onemocnění „Infekční mononukleóza je horečnaté onemocnění spojené s angínou, zduřením krčních uzlin a s postižením jater. Může být vyvoláno několika infekčními částicemi, v devadesáti procentech se jedná o virus Epsteina-Barrové.“ uvádí na svých stránkách například pediatrička Miroslava Habáňová.

Nejen bolavý krk, ale i zvětšená játra!

Takzvaný EB virus (EBV) patří – podobně jako opar na rtu, pásový opar či neštovice – mezi nejčastější herpetické viry. Mononukleózu lze vzhledem k projevům onemocnění v některých případech vcelku lehce zaměnit za angínu.

Pacient, nejčastěji dospívající a dospělí do 25 let, trpí silnou únavou (ta může být někdy dokonce jediným příznakem nemoci) a má zvětšené lymfatické uzliny. Časté jsou úporné bolestmi v krku (někdy je ale krk jen lehce podrážděný). Teplota může být dlouhodobě nepatrně zvýšená, nebo se v akutních případech objevují vysoké horečky a vyrážka.

Méně zjevným příznakem je zvětšení jater a sleziny. „Zvětšení jater a sleziny je častým příznakem, projeví se tak až tři čtvrtiny případů infekční mononukleózy. Játra jsou uložena pod pravým žeberním obloukem, v této oblasti pacienti udávají mnohdy citlivost až bolestivost. Postižení jater se projeví také zvýšením krevních jaterních testů …“ tvrdí Habáňová.

Nakazit vás může nemocný i „zdravý“! Jak se vyléčit?

Mononukleóza je nakažlivé onemocnění, nakažlivost je však velmi nízká. Zdrojem nákazy jsou sliny, proto se jí též říká nemoc z líbání nebo studentská nemoc (i kvůli nejčastějšímu věku propuknutí). Vzhledem ke svým nespecifickým příznakům je záludná nejen možností záměny za jiné onemocnění, ale také tím, že se jí lze nakazit i od zdravého člověka, který nákazu prodělal.

„Spící“ EBV zůstává totiž v organismu i po vyléčení. Mononukleóza, podobně jako mnoho jiných nemocí, nejčastěji propuká při psychické či fyzické zátěži a při oslabení imunity. Lék ani očkování výhradně proti mononukleóze neexistují. Hlavním léčebným prostředkem je klidový režim.

Co určitě nedělat, když je vaše dítě nemocné?

Nepříjemné průvodní znaky (bolesti v krku, vysoké horečky atd.) se léčí osvědčenými způsoby. „Jako u většiny virových onemocnění, speciální protivirová léčba se nepoužívá. Terapie se proto omezuje na léčbu příznaků choroby, nikoliv na odstranění její příčiny. Lehce probíhající mononukleózu lze zvládnout doma v klidu v posteli. Stavy s těžkou angínou s výrazným otokem hrdla je nutné léčit v nemocnici.“ uvádí na svém webu pediatrička. Někteří lékaři stále doporučují dodržování tzv. jaterní diety, moderní doporučení od ní však ustupují.

Fakta o mononukleóze

  • Mononukleóza se nejčastěji vyskytuje ve věkové kategorii od 15 až 25 let.
  • Do 5 let věku prodělá EBV 50 % dětí! Často naprosto bez příznaků, někdy pod rouškou virózy.
  • Více než 95 % dospělých jedinců má pozitivní protilátky, což znamená, že onemocnění prodělali v minulosti.
  • V některých případech však můžete i při potvrzené mononukleóze dostat antibiotika, občas se totiž stane, že oslabený organismus napadnou ještě bakterie.
  • Zvýšená únava může po prodělané nemoci přetrvávat i několik týdnů, ve výjimečných případech až měsíců.
Jak udržet nemocné dítě v posteli? Poradíme vám
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, andulka, Pásový opar, Celé tělo, Zkušená maminka, Habán, Mononukleóza, Klidový režim, Nakažlivost, Krevní test, Jaterní test, Výrazný otok, Průvodní znak, Horečnaté onemocnění, Zvýšená únava, Bolavý krk, Infekční mononukleóza, Oslabený organismus, Jediný příznak, Líbání, Osvědčený způsob, Angína, Zdraví na Heureka.cz