Maminka.czNovorozenec

ANKETA: Je otcovská dovolená dobrý nápad?

Iva Endrychová 11.  5.  2016
Vláda poslala do Parlamentu k projednání návrh na otcovskou dovolenou. Ta by měla trvat až týden a mohli by si ji otcové vzít po narození svého potomka

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Otcovskou dovolenou navrhla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. „Nabízíme rodinám možnost rozložit péči o novorozeně mezi oba rodiče. Smyslem je, aby otcové nebyli ochuzeni o čas strávený s dítětem a maminkou v důležitém období krátce po porodu,“ uvedla ministryně. „V Evropské unii jde o standardní opatření, protože již 23 zemí z celkového počtu 28 členských států obdobnou dávku přiznává,“ dodala ministryně.

Podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere, a.s. pro Ligu otevřených mužů (LOM) má otcovská podporu 93 % mužů i žen. „Role otce je v prvních dnech a týdnech života dítěte zvlášť důležitá. Tento čas je klíčový pro prvotní navázání vztahu otce s dítětem a posílení rodinných vazeb,“ říká psycholog a ředitel LOM, Martin Jára.

Otcovská dovolená by náležela všem otcům, kteří si platí nemocenské pojištění. Podobně jako v případě peněžité podpory v mateřství, by se vyplácelo 70 procent denního vyměřovacího základu. Z toho vyplývá, že se vyplatí hlavně pro lidi s nižšími příjmy (hrubá mzda cca 15 až 25 tisíc korun měsíčně).

Mateřská dovolená 2016 – vše, co potřebujete vědět

Nástup na otcovskou dovolenou bude možný v období šesti týdnů ode dne narození dítěte a týdenní dovolenou nebude možné přerušit.

Už nyní bývalo běžné, že si otcové po narození dítěte buď brali dovolenou na zotavenou nebo čerpali neplacené volno. Podle staršího výzkumu Podoby otcovství (2010) pro Ligu otevřených mužů si 57 % otců bezprostředně po porodu vybírá dovolenou, dalších 16 %řeší tuto potřebu zajištěním neplaceného volna. Někteří tatínkové měli štěstí, protože jejich zaměstnavatel má otcovskou dovolenou v nabídce poskytovaných benefitů.

Ministryně návrh svého ministerstva se ale nesetkal příliš s podprou ministerstva financí. Jeho šéf Andrej Babiš navrhoval že pokud na otcovskou dovolenou nastoupí otec, bude se o tuto částku krátit mateřská ženy, ale byl přehlasován.

Podle Marksové budou roční náklady na otcovskou 700 až 900 milionů korun ročně. Konečnou podobu otcovské dovolené mají v rukou ještě poslanci a senátoři.

Vítáte tento návrh?

Témata: Děti, Rodina, Novorozenec, Kariéra, Peníze, Jen pro tatínka, Anketa, otcovská dovolená, Návrh ministryně, Andrej Babiš, Členský stát, Důležité období, Nielsen Admosphere, Dov, Dobrý nápad, Neplacené volno, Nápad, Vztah otce, Nemocenské pojištění, Mzda, Role otce, Senát, Ministryně, Sociální věc, Lom