Maminka.czZdraví

ANKETA: Jesle a školky mohou odmítnout neočkované děti! Souhlasíte?

Iva Endrychová 2.  3.  2015
Jesle a mateřské školy mají právo odmítnout neočkované děti. Rozhodl o tom Ústavní soud, který rozhodoval v pět let starém případu z Vysočiny, kdy dvě školky odmítly přijmout chlapce, u nějž rodiče zvolili individuální očkovací plán.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kompletní očkování zůstává podmínkou k přijetí do předškolního zařízení. Tak zní verdikt Ústavního soudu, po kterém rodiče malého chlapce požadovali zrušení jednoho ustanovení ze Zákona o ochraně veřejného zdraví.  

„Zařízení poskytující péči o dítě do 3 let věku v denním režimu nebo předškolní zařízení mohou přijmout pouze dítě, které se podrobilo stanoveným pravidelným očkováním, má doklad, že je proti nákaze imunní nebo se nemůže očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci,“ tak zní nařízení, na jehož zakladě odmítla dvě předškolní zařízení chlapce přijmout do svých řad.

„Očkování dostatečné většiny populace zabraňuje šíření nákazy vybraných nemocí, čímž poskytuje ochranu nejen těm, kteří byli očkováni. Čím vyšší je podíl neočkovaného vůči očkovanému obyvatelstvu, tím vyšší je také riziko opětovného rozšíření nákazy,“ zdůvodnil rozhodnutí Ústavní soudu jeho soudce-zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Případ se táhne už pět let

Oba rodiče mají vysokoškolské vzdělání v oboru biologie a jsou s problematikou očkování dobře obeznámeni. Po zvážení všech pro a proti zvolili trochu jiný plán, než ostatní rodiče. Syna nechali oočkovat proti nejzávažnějším nemocem – záškrtu, tetanu, černému kaši, obrně a homofilovým infekcím. Další očkování odložili na neurčito.

Případ se táhne už od roku 2010, kdy se rodiče poprvé odvolali ke Krajskému úřadu do Jihlavy proti rozhodnutí o nepřijetí do školky. Úřad odvolání zamítl. Rodiče podali žalobu ke Krajskému soudu v Brně. Byla též zamítnutá. V březnu 2013 zamítl Nejvyšší správní soud kasační stížnost s tím, že neexistují žádné výjimečné důvody, proč nedat dítě očkovat a jen odlišný názor rodičů na systém očkování nestačí. Rodiče tedy podali ústavní stížnost, ve které požadovali zrušení sporného ustanovení v zákoně.  Shrnul případ zpravodajský web iDnes.cz.

Podporu našli rodiče jen u ombudsmanky Anny Šabatové. „Podmínka povinného očkování pro přístup dítěte do mateřské školy je nepřiměřená a diskriminační. Stát zneužívá opticky legitimního cíle a dítě si bere jako rukojmí a trestá ho odepřením přístupu ke vzdělání bez posouzení skutečného rizika ohrožení ostatních dětí,“ vyjádřila se Šabatová.

Debat kolem očkování přibývá. Má své zastánce, ale i odpůrce. Přečtěte si další zajímavé články na toto téma

 

Témata: Zdraví, Děti, Očkování, Mateřská škola, Anketa, Biologie, Šíření nákazy, Vysokoškolské vzdělání, Saba, Souhlas, Veřejné zdraví, IDnes, Odlišný názor, Tetan, Ostatní rodič, Jesle, Zdraví na Heureka.cz