Maminka.czChování a vztahy

ANKETA: Jste pověrčivé?

Iva Endrychová 13.  3.  2015
Pátek třináctého je považován za nešťastný den a sedmička je naopak obecně považována za šťastné číslo. Jakým dalším pověrám ještě věříme?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Češi nejsou obecně považováni za přiliš pověrčivý národ, ale spousta z nás věří v existenci nadpřirozených a nevysvětlitelných jevů či v osud a provádí různé rituály. 

Přiznejte si, když se vám něco podaří, nezaťukáváte to na dřevo, aby se to nezakřiklo? Kolikrát jste se raději otočili a šli jinudy, když vám přes cestu přeběhla černá kočka? 

Mnohdy naše jednání výrazně ovlivňuje také skutečnost, že je právě pátek 13. Ač se to nezdá, tak právě v tento den mají sázkové kanceláře žně. Co kdyby se štěstí unavilo…

„V pátek 13. pravidelně registrujeme vyšší zájem o naše mimořádná slosování Sportky. Tehdy své štěstí často zkoušejí i lidé, kteří jinak loterie vůbec nehrají. Také v našem průzkumu zhruba 27 % respondentů potvrdilo, že by si raději vsadili právě v tento den,“ uvedl Václav Friedmann, tiskový mluvčí společnosti Sazka.

Ohledně pověrčivosti si sázková společnost nechala u agentury NMS Market Research zpracovat výzkum, v jehož rámci srovnávala pověrčivost Čechů napříč všemi věkovými kategoriemi. 

Celých 78 % respondentů připustilo, že věří v osud. Jen 19 % dotazovaných na pověry absolutně nevěří, v životě ostatních má víra v nadpřirozeno alespoň nějaký prostor. S tím koreluje i skutečnost, že zhruba tři čtvrtiny Čechů čtou horoskopy. Asi polovina se zajímá také o to, v jakém znamení se narodili jejich blízcí.

Na pověry dáme, pátek 13. může být i šťastný

Z pověr lidé nejčastěji věří v tu, která říká, že nechtějí-li něco důležitého zakřiknout, musejí zaťukat na dřevo (76 %). Zhruba 37 % Čechů se domnívá, že rozbité zrcadlo znamená 7 let neštěstí. Jen 30 % lidí se raději vyhne černé kočce, protože věří, že kdyby jim přešla přes cestu, přinese to smůlu.

Podle průzkumu pátek 13. alespoň zaznamená 91 % Čechů. Ačkoli jen 6 % z nich věří, že přináší smůlu, dalších 39 % očekává, že může přinést něco neočekávaného, a to často i v pozitivním smyslu.

„Paradoxně velmi mnoho Čechů označuje pátek 13. nikoli za smolný, ale za šťastný den. Oblibě se těší i číslo 13, v našem průzkumu jej za své oblíbené označilo celých 16 % respondentů. V České republice však v tomto ohledu s velkým náskokem kraluje především číslo 7, to za šťastné považuje celých 28 % lidí,“ vysvětlil Friedmann.

Další zajímavosti z průzkumu:

  • 78 % lidí věří v osud.
  • 62 % respondentů má svá šťastná čísla. Nejčastěji jde o čísla 7 (28 %), 13 (16 %), 3 (9 %), 6 (9 %), 9 (8 %) a 5 (7 %).
  • Asi 31 % Čechů má svůj talisman pro štěstí.
  • Tři čtvrtiny (74 %) Čechů čtou horoskop.
  • Celkem 51 % lidí se zajímá o znamení horoskopu svých blízkých. 
Témata: Chování a vztahy, Anketa, Talisman, Sázka, Nadpřirozeno, NMS market Research, Pozitivní smysl, Sazka, Tiskový mluvčí, Šťastný den