Maminka.czPředškolák

ANKETA: Uvítali byste večerní a noční školku?

Iva Endrychová 15.  4.  2016
O pořádný rozruch se v jedné učitelské skupině na Facebooku postaral nápad jihlavské radnice zřídit ve městě školku s nočním provozem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nápad to není nový. Takzvané internátní školky fungují už v Praze v několika čtvrtích a také v Liberci je jedna soukromá školka s nočním provozem. Informaci o záměru jihlavské radnice uveřejnil web novinky.cz

S nápadem na zřízení školky s nočním provozem přišel jeden z významných zaměstnavatelů v okolí - Bosch Diesel, ale nápad se zamlouvá i dalším firmám. V kraji je mnoho zaměstnavatelů se směnným provozem a jejich zaměstnankyně by ocenily, kdyby měly zajištěné hlídání, když jsou na noční směně. Nutno dodat, že kraj Vysočina nepatří k nejbohatším regionům a míra nezaměstnanosti patří k těm vyšším v republice. 

Link na tento článek způsobil v diskuzi učitelek z mateřských škol bouřlivou diskuzi. „Mateřská školka není odkládací ústav, rodiče toho budou zneužívat, školka je výchovně-vzdělávací instituce, ne služba" jsou nejčastější názory učitelek z mateřských škol, proti tomuto návrhu. Argumentují tím, že je to návrat do dob socialismu. "Děti nemá vychovávat stát, ale rodiče, na co budou děti v dospělosti vzpomínat, školka není na odkládání dětí, hlídání přes noc má zajistit paní na hlídání nebo další rodinní příslušníci..." 

A učitelky se ptají, proč si tedy lidé pořizují děti? 

Bosch navíc uvažuje, jednak, že na postavení nové školky přispěje a bude přispívat i zaměstnankyním, které služeb školky využijí. Uvidíme, jak celý nápad dopadne.

A co vy? Uvítali byste školku s večerním a nočním provozem? 

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Předškolák, Rodina, Chování a vztahy, Kariéra, Hlídání dětí, Mateřská škola, Peníze a kariéra, Anketa, Zaměstnankyně, Vysočina, Věc, Bosch, Směnný provoz, Diesel, Noc, Nezaměstnanost, Vzdělávací instituce, Soukromá školka, Odkládání, Instituce, Mateřská školka, Kraj Vysočina

Video