Maminka.czPeníze a kariéra

ANKETA: Víc otců na rodičovskou, to je přání ministryně

Iva Endrychová 25.  2.  2015
Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová vyžaduje větší účast tatínků na výchově dítěte. Navrhuje proto, aby se partneři na rodičovské střídali.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Obvyklé je, že s dětmi jsou doma matky a otcové vydělávají peníze. Ministryně by však byla raději, aby bylo s dítětem doma více otců. Chce proto navrhnout aby se rodiče na mateřské vystřídali, tak jak je to obvyklé především ve skandinávských zemích, uvedly Hospodářské noviny.

Dosavadní praxe je taková, že po narození dítěte se rodiče domluví, kdo bude s dítětem doma. Nově by se však mohli rodiče na pár měsíců prohodit. Povinné by to nebylo, ale pokud by toho nevyužili, přišli by o peníze. 

V současnosti se rodiče mohou rozhodnout jak dlouho budou čerpat celkovou částku 220 tisíc korun. Mají na výběr několik variant. 

Rodičovská dovolená 2015 – vše, co potřebujete vědět

"Podle mě je reálné začít na jednom až dvou měsících. Kdyby toho druhý rodič nevyužil, o tu dobu by se rodičovská zkrátila," řekla ministryně v rozhovoru. 

Není to však jediný z návrhů ministryně z řad sociální demokracie. Ráda by do zákona prosadila i týdenní volno pro otce po narození dítěte. Čerpalo by se z nemocenské a ministryně to v rozhovoru přirovnává k volnu při pohřbu.

Témata: Kariéra, Jen pro tatínka, Peníze a kariéra, Anketa, praní, Ministryně, Návrh ministryně, Přání, Mini, Demokracie, Dosavadní praxe