Maminka.czZdraví

Antibiotika a sluníčko – jde to dohromady?

Martina Machová 7.  5.  2018
Můžete, nebo nemůžete během léčby antibiotiky na slunce? Proč to některým jedincům nevadí, a jiní to naopak odskáčou nepěknou vyrážkou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Jak je to s antibiotiky a sluncem?“ – pokud jste si tuto otázku nikdy nepoložili, pak patříte ke šťastnější menšině, která v létě nikdy nezažila angínu, zánět středouší a podobné „lahůdky“, které si naprosto suverénně, a obvykle zcela nečekaně, stoupnou mezi vás a letní radovánky.

„Opravdu nelze jít s antibiotiky na pláž nebo aspoň na koupaliště? Vždyť už nemám teplotu a cítím se dobře!“ tak znějí nejčastěji kladené otázky malých i velkých pacientů, kteří mají vzhledem k léčbě antibiotiky zapovězený přístup na slunce.

Můžu s antibiotiky na slunce?

„Slunění se při užívání antibiotik rozhodně nedoporučuje. Netlumí sice přímo účinek léků, ale vyvolává slabost a únavu, ovlivňuje celkově zdravotní stav a také zvyšuje citlivost kůže – pokožka se snadněji spálí a může dojít k různým fotosenzitivním reakcím. To platí samozřejmě i pro návštěvy solárií,“ upozorňuje ve své poradně například lékař Zbyněk Mlčoch.

Ano, odborníci skutečně upozorňují na fakt, že při užívání některých léků – a to nejen antibiotik – dochází k určitým změnám na kůži, ta se pak stává citlivější k působení UV paprsků. Reakce pokožky mohou být v některých případech poměrně bouřlivé a ve výjimečných případech si mohou vyžádat dokonce hospitalizaci!

Testování CRP naznačí, zda opravdu nasadit antibiotika

Otrava sluncem

Odborníci v souvislosti s antibiotiky (ale i některými jinými léky) a sluněním skloňují dva podobné pojmy, které se v očích laiků ve svých projevech odlišují poměrně těžko. Prvním a častějším je tzv. fototoxicita. Tu lze velmi stručně charakterizovat jako schopnost určitých látek (léků) způsobit abnormální reakci pokožky při ozáření slunečními paprsky. Pozor – nepříjemná reakce v podobě zánětu kůže, zarudnutí až puchýřů se může projevit i s odstupem několika dní!

Druhým nepříjemným stavem je známější fotoalergie, která v současnosti trápí i bez používání jakýchkoliv medikamentů stále více lidí.

Fotoalergie se tedy může projevit naprosto u každého i bez předchozích sklonů k takovým reakcím. Vyrážka se objevuje jak bezprostředně po slunění, tak i s několikadenním časovým odstupem. Zpravidla nejprve na osluněných částech těla, později i jinde na těle.

Antibiotika: 10 nejčastějších mýtů, které byste o nich měli vědět

Na „indexu“ jsou nejen antibiotika, ale i jiné léky

Pokud vám nebo vašim potomkům lékař předepsal jakékoliv nové léky (antibiotika i jiné), rozhodně se ho v horkých letních dnech, kdy se slunci nevyhnete nebo kvůli plánované dovolené vyhnout nehodláte, nezapomeňte zeptat, jak se tyto léky snáší se sluncem.

Dovolenou u moře vám totiž mohou změnit na „adrenalinový pobyt“ nejen antibiotika, ale i další léky. Například některé běžné medikamenty proti bolesti a horečce, určité typy antidepresiv nebo třeba léky na vysoký tlak a cholesterol. A pozor, někdy může stát za zvýšenou citlivostí pokožky kombinace několika preparátů a nejen jeden samotný lék.

Alergie na slunce je individuální

„Vy mladí naděláte, to já měl penicilin a nejenže jsem k tomu Balatonu dojel trabantem, ještě jsem si to tam pořádně užil! A domů jsem se vrátil černý jak indián!“ slyšeli jste možná od srdnatého dědečka, který vás s oblibou označuje za měkoty, které nic nevydrží. Což o to, v některých případech může mít starší generace pravdu, ale co se týče antibiotik a jejich negativních vedlejších účinků, měl zdatný senior spíše štěstí a dobrou genetickou výbavu.

„Výskyt podráždění pokožky při léčbě antibiotiky je velmi individuální. Ani odborník vám nemůže na sto procent říci, zda se právě u vás projeví podráždění pokožky, či ne. Jisté je, že určité druhy léčiv citlivost vůči slunci jednoznačně a prokazatelně zvyšují a opatrnost je zde tedy rozhodně na místě!“ tvrdí lékárnice Olga Klemtová.

VIDEO: Pavel Urík vám řekne, jak se zachovat ve chvíli, kdy dítě dostane velkou alergickou reakci

Angína se dá vyléčit i bez antibiotik
Antibiotika: častá konzumace v dětství může přispět ke vzniku střevního zánětu!
Užíváte antibiotika? Potom nezapomeňte na probiotika. Patří k sobě
Témata: Zdraví, Alergie, Reakce, Vyrážka, Stará generace, Balaton, Sklon, Radovánky, Trabant, Lék, Zvýšená citlivost, Zdravotní stav, Zbyněk Mlčoch, Slunění, Medikamenty, Nepříjemný stav, Používání, Zbyněk, Určitý druh, Užívání antibiotik, Pokožka, Citlivost, Vysoký tlak, Výjimečný případ, Puchýř, Zdraví na Heureka.cz