Maminka.czZdraví

Apiterapie - léčba včelími produkty

Simona Procházková 23.  2.  2013
Apiterapie - léčba včelími produkty
Včely patří mezi nejvzácnější hmyz, který žije na naší planetě. Opylují květy, dávají nám lahodný med a také vyrábějí velmi účinné léky. A právě o nich si povíme v dnešním článku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Propolis - včelí antibiotikum

Slovo propolis pochází z řečtiny a je odvozené od slov pro, což znamená pro obranu nebo v obraně, a polis, což je město. Dohromady tedy znamená ochranu či obranu město neboli úlu. Tento včelí tmel je vlastně lepivá masa sbíraná včelami na poupatech borovic. Včely ji používají na utěsňování skulin v úlech, jeho výhodou je, že je ve vodě nerozpustný. Každému včelaři se jistě stalo, že objevil v úlu mumifikovanou myš, kterou včely ubodaly a zahalily propolisem, aby jim její rozkládající se tělo nemohlo uškodit. Lidé používají tento léčebný prostředek odpradávna.

Léčivé účinky propolisu

Propolis se skládá ze směsí pryskyřic, vosků, éterických olejů, pylu a dalších příměsí. Tento včelí antibiotikum úžasně likviduje bakterie, viry, plísně, působí proti bolesti a celkově povzbuzuje obranyschopnost organismu. Propolis působí protizánětlivě a podporuje tak hojení ran, zánětů v dutině ústní, oparů, aft i kožních neduhů.

Pozor! Propolis je úžasný lék, ale taky silný alergen!

Jeho nevýhodou je vysoká alergotropnost. Protože jsou popsány případy anafylaktického šoku po požití propolisové tinktury, je důležité před první aplikací provést alergologickou zkoušku. Dělá se tak, že si propolisovou tinkturu nakapeme na prst a v podpaží, kde je nejcitlivější pokožka, si jimi namalujeme kolečko veliké jako dvacetikoruna. Za hodinu pečlivě překontrolujeme. Alergici mívají toto místo zarudlé, svědící, někdy zapálené, opuchlé a bolící. U nealergiků je reakce zanedbatelná či žádná. Alergici nesmí propolis ani olíznout!

Propolisová tinktura

Kuličku propolisu o velikosti 2 x 2 centimetry zalijeme 1 dl lihu či ovocné pálenky a necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2x denně protřepávat. Potom dobře přecedíme, nalijeme do skleněné lahvičky a dobře uzavřeme. Skladujeme na tmavém místě, dobře schované před dětmi.

Vnitřní použití propolisové tinktury

Při zánětech, nachlazení, chřipce, angíně, močových cestách užíváme 2x denně 15 kapek nakapaných do 3 dl vlažné vody, podáváme po dobu 10 dní.

Vnější použití propolisové tinktury

Tinkturu můžeme používat k dezinfekci odřenin, ran, vnějších zánětů a kožních neduhů. Výborně hojí i opary, afty a bolavé dásně.

Mateří kašička - balzám pro ženy

Mateří kašičku vyměšují včely ze žláz a krmí jí svou královnu. Ta se díky tomu dožívá až pěti let, zatímco dělnice žijí jen několik týdnů.

Léčivé účinky mateří kašičky

Mateří kašička je bohatá na kvalitní bílkoviny a aminokyseliny, dále obsahuje enzymy, hormony, vitamíny, minerály a stopové prvky. Je tak opravdový životabudič a je určena především ženám, poněvadž tento produkt obsahuje látky podobné ženským hormonům.

Jejím podáváním se léčí hlavně ženské problémy. U mladších dívek pomáhá upravovat pozastavený menstruační cyklus a tišit s ní spojené bolesti. U starších žen pomáhá účinně snižovat klimakterické projevy. Dále pomáhá prokrvovat končetiny a uvolňuje křeče. Zastavuje rozvoj leukémie a nádorového bujení. Kašička rovněž zlepšuje psychiku po srdečním infarktu, napomáhá při léčbě anginy pectoris. Také snižuje toxicitu léků a vylepšuje činnost jater.

Mateří kašička napomáhá ukládání vápníku

Její velkou předností je i fakt, že dovede výrazně zvýšit využití vápníku ze stravy a tím odvrací nebezpečí osteoporózy, aniž by bylo zapotřebí vápník doplňovat jinými preparáty pro jeho ukládání. V tradiční čínské medicíně je mateří kašička vysoce uznávána pro svou účinnost při rekonvalescenci po nejrůznějších onemocněních.

Včelí pyl - balzám pro muže

Včelí pyl je sbírán z různých druhů květin, často i těch, které vyvolávají alergické reakce. Když včely nasbírají větší množství pylu, stlačí ho do pevných kuliček a ukládají do plástů. Odtud se potom může vyjmout a použít.

Léčivé účinky pylu

Včelí pyl obsahuje vitaminy skupiny B, bílkoviny, sacharidy a enzymy. Je to takový všelék - zpomaluje stárnutí, zlepšuje fyzickou výkonnost, pomáhá s hubnutím, posiluje obranyschopnost organismu, má antibakteriální účinky, zmírňuje projevy alergií a senné rýmy, je osvědčeným prostředkem v léčbě prostaty.

Užívání pylu zatočí s alergií

Zmínila bych se hlavně o zmírnění alergických projevů. Včelí pyl napomáhá v prevenci kýchání, sekrece z nosu a jiných symptomů sezónních alergií. Je vyzkoušené, že pravidelné užívání malých dávek pylu může snížit citlivost nemocného k alergizujícím složkám, podobně jako vakcína. Můžeme si to vysvětlit tím, že imunitní systém těla si při pravidelném kontaktu s malým množstvím pylu vyrobí protilátky.

Použití: Množství včelího pylu nutné ke zmenšení alergických příznaků je u každého jedince různé. Obvykle se doporučuje začít asi měsíc před obdobím jara s užíváním několika granulek denně, pokud nedojde k žádné větší reakci, tak se dávka postupně zvyšuje až do množství asi dvou lžiček denně. Doplňky s včelím pylem se mají zapíjet větším množstvím čisté neperlivé vody.

Pylem na mužské problémy!

Pyl sbírají včelky na prašnicích, což jsou samčí pohlavní žlázy rostlin, takže není divu, že obsahuje látky podobné mužským pohlavním hormonům. Toho lze tedy využít hlavně v léčbě prostaty u mužů. Ve vyšším věku totiž klesá hladina mužských hormonů, což se nelíbí prostatě, takže následkem toho začne tvrdnout a utiskovat močovou trubici.

Pozor! Někteří lidé mohou být na včelí pyl zvýšeně alergičtí, proto by se vždy mělo začínat s užíváním malých dávek, podle nichž se snadno zjistí případná alergická reakce. Jako například zarudnutí, sípavý kašel, dušnost, vyrážka, kopřivka, bolest hlavy. Pokud se některý z uvedených příznaků vyskytne, okamžitě je nutné snížit dávku a zvyšovat ji velmi pozvolna.

Včelí vosk - vyživuje pokožku

Včelí vosk se získává přímo z pláství a slouží především ke kosmetickým účelům.

Témata: Zdraví, Granule, Léčebný prostředek, Mužský hormon, Mateří kašička, Produkt, Propolis, Včela, Vnější použití, Včelí vosk, Léčba, Srdeční infarkt, Včelař, Pravidelné užívání, Alergický projev, Leukémie, Tinktura, Zdraví na Heureka.cz