Maminka.czAromaterapie

Aromaterapie: Může zpříjemnit těhotenství a usnadnit porod či kojení

Jana Potužníková 20.  5.  2018
Když se obklopíte správnou vůní, můžete mnohem snáz přežít těhotenské nevolnosti, zvládnout psychickou přípravu na porod a u samotného porodu třeba ztišit bolesti. Vůně, když jsou ve správných rukou, vám z (nastávajícího) mateřství pomůžou udělat ještě krásnější věc!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pro začátek si to ujasníme. Budeme mluvit o aromaterapii. Ale pokud si představíte aromalampu s olejíčkem z drogerie, tak to přesně ta skutečná, léčebná, hojivá aromaterapie není. Aromaterapie je věda. Patří do tzv. alternativní medicíny a pomocí vzácných vonných silic dokáže velké věci. Než jsem dělala rozhovor s odbornou aromaterapeutkou Terezou Machovou z aromaterapiehabibi.cz, mámou tříletého rošťáka, která kvůli lásce k aromaterapii vystudovala odbornou školu a po dvouletém studiu sekla dokonce s prací v advokátní kanceláři, ani jsem vlastně neměla tušení, jak moc velké věci vůně zvládnou. Aromaterapie funguje na fyzické bolesti, klidní rozbouřené emoce nebo pomáhá naopak s útlumem, stejně jako zabírá na psychické problémy. 

Kdy, kde, co a s kým? 

„Aby nicméně aromaterapie fungovala, je třeba splnit několik podmínek. Tou první je najít si skutečného odborníka. Aromaterapie je dnes na vzestupu, zmínku o ní najdete na webových stránkách mnoha lidí, kteří se jí ale zabývají pouze okrajově nebo tak, že si nemohu být jistá, že správně. Aromaterapeut, který vám dokáže odborně pomoci, je uvedený v registru na stránkách Asociace českých aromaterapeutů a na www.aromaterapie.cz,“ vysvětluje Tereza Machová. Až si najdete nejbližšího odborníka, přečtěte si také, na co se zaměřuje. Tím, že je aromaterapie opravdu široký obor, každý, kdo ji vystuduje, ví díky studiu vše, ale každý z odborných aromaterapeutů má také jednu, dvě oblasti, na něž se soustředí zvýšenou měrou a v nichž bude pochopitelně o to větším odborníkem.

Jak na nachlazení přírodní léčbou? Pomůže homeopatie i aromaterapie

"Pro matku i dítě jsou nejvhodnější květové vody – ty vykazují přibližně 0,05 % esence, což je ve srovnání se stoprocentními éterickými oleji opravdový rozdíl – ve vůni, bezpečnosti i možnostech použití,“ vysvětluje Tereza Machová. Také si můžete vyrobit inhalační tyčinky. Potřebovat k tomu budete jen malou lahvičku, v ní mořskou sůl, do které kápnete dvě, tři kapky zvolené esence. Tak trochu jiná aromalampa. Ale teď už, v čem a jak vám může aromaterapie pomoct během těhotenství, při porodu i v šestinedělí a při kojení? 

Těhotenské nevolnosti

„Pokud se budeme bavit o nevolnostech v těhotenství, je nejprve nutné vyladit psychiku. Je třeba jít v prvé řadě po psychické příčině. Je vaše miminko plánované, chtěné, neobáváte se těhotenství, podporuje vás partner, jak má? Pokud je toto v pořádku, můžete se soustředit na samotnou trávicí soustavu, kterou je třeba při nevolnostech harmonizovat.“ 

1. Nauzea

Nevolnosti, při nichž sice nezvracíte, ale žaludek máte celé dny na vodě, nedokážete vařit, vyprat prádlo v aviváži, vadí vám kde co. Pokud je to váš případ, použijte bílý grapefruit, bergamot a mátu. Ale pozor, nikoli peprnou, která pro těhotné ženy není vhodná, ale mátu klasnatou, levandulovou, která je bezpečná pro těhotné, ale po porodu je zase třeba ji urychleně vysadit, protože snižuje laktaci,“ doporučujte aromaterapeutka. „Pro stres spojený s nevolnostmi se dobře hodí pomeranč a neroli. Hlavně tehdy, když je toho na ženu hodně a doslova nestíhá. A na osvěžení zase citron nebo eukalyptus radiata. Ten ovšem nesmí maminky s astmatem, pro ně je dráždivý,“ dodává. 

Těžké nevolnosti jako měla Kate: Co je způsobuje a co uleví?


2. Zvracení jako takové 

Podle Terezy Machové vám mohou pomoct vůně, jako je pačuli. Protože je nicméně výrazná, doporučuje ji kombinovat například s pomerančovým květem nebo překvapivě doplnit koprem. „Pačuli hodně ovlivňuje slinivku a slezinu, což je z hlediska čínské medicíny pro dobré zažívání důležité. Dokáže udržet jídlo v žaludku,“ vysvětluje odbornice. Nejjednodušší je mít vůni celý den v lahvičce s sebou a kdykoli si přičichnout. 

Vyvolání porodu

Pokud přenášíte a už byste opravdu ráda odjela do porodnice, můžete se s důvěrou znovu zkusit obrátit na aromaterapii. „Výborně se osvědčuje jasmín pravý. Je jeden z těch nejdražších, nejvzácnějších a také nejúčinnějších olejů. Prohřívá a prokrvuje dělohu, vyvolává stahy. Z emočního hlediska symbolizuje porod, nové začátky, působí antidepresivně a smí se používat až u porodu, během těhotenství vhodný není. Obecně u aromaterapie platí, že čím víc jste těhotná a blíží se porod, tím více silic smíte používat,“ objasňuje odbornice.

Bolest pomáhá tišit i předporodní tanec

Porod a odloučení placenty

Nebojte se použít jasmín a po konzultaci skořici, hřebíček či zázvor. „U této směsi je vhodné provést předem test snášenlivosti, vyloučit možnost alergické reakce. Skořice prohřívá a v jemné masáži s rostlinným olejem v oblasti bříška a bederní páteře dokáže zesílit kontrakce, popohnat prodlužující se porod i lépe zvládnout jeho závěr. Zázvor posiluje, povzbuzuje a hřebíček je analgetický, pomáhá lépe snášet bolest,“ popisuje Tereza Machová. A co by vám doporučila pro odloučení placenty? Kombinace heřmánku římského a geránia růžového nebo šalvěje muškátové vás podle ní navede snáze ke konci porodu i vypuzení placenty. Působení této kompozice můžete podpořit nahříváním, například pomocí termoforu. 

Pohodové kojení

Můžete sáhnout po jasmínu ve formě silice. Jedna kapka do bio rostlinného oleje a masírovat prsy. Pokud se kojení vůbec nechce rozjet, svěřte se do péče vůně anýzu a fenyklu. Ale jen u opravdu velkých potíží, na chvíli. „Fenykl i anýz jsme sice zvyklí používat v čajích, ale ve formě silice nejsou vhodné. Anýz ovlivňuje činnost mozku a fenykl je zbytečně komplikovaný pro novorozence,“ varuje Tereza Machová. Hodit se během šestinedělí mohou kardamom a koriandr. Oba mají ve spojení schopnost vnášet do života nadhled. Pomohou vám uvolnit se. „Heřmánek římský pracuje s egem a ulevuje, když se očekávání střetávají s náročnější realitou, když přichází vztek, slzy. 

Článek byl redakčně zkrácen.

Aromaterapie: jemný, ale překvapivě účinný pomocník v těhotenství

 

Témata: Těhotenství, Porod, Kojení, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, Masáže, Aromaterapie, Květové vody, Předporodní tanec, Šalvěj, Léčebna, Těhotná žena, Těhotenská nevolnost, Aviváž, Aróma, Odloučení, Bolest, Psychická příprava, Webová stránka, Pohodové kojení, Advokátní kancelář, Pór, Macho, Alergická reakce, Bergamo, Aromaterapie na Heureka.cz