Maminka.czZdraví

Astma až u poloviny dětí odezní, říká lékař. Vysvětlí také, na co dávat pozor

Simona Procházková 15.  11.  2022
Alergie a astma představují v české populaci jednu z nejčastějších zdravotních komplikací. Jak poznáte, že váš potomek trpí astmatem? A je třeba se bát? Může astmatik hrát fotbal nebo odjet na školu v přírodě? Musí brát denně léky? Zeptali jsme se prof. MUDr. Petra Pohunka, CSc., dětského pneumologa na Pediatrické klinice 2. LF UK a FN v Motole v Praze a ředitele České iniciativy pro astma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O tom, že počet malých pacientů s astmatem stále roste, slyšíme ze všech stran. Jak jako rodič poznám, že může tímto onemocněním trpět i moje dítě?

U dětí předškolního věku se průduškové astma může projevovat opakovaným pokašláváním nebo dráždivým kašlem, někdy i v noci, často třeba v souvislosti s tělesnou zátěží. Může se ale projevit i častějšími a opakovanými záněty dýchacích cest, obvykle spouštěnými virovými respiračními infekcemi. Při nich obvykle jsou přítomny i známky průduškové obstrukce, dušnost, a především sípání a pískot při dýchání. 

Jde o chronické onemocnění. Dá se říci, jak ovlivňuje celkový zdravotní stav dítěte?

Neléčené astma může kromě přímých dechových obtíží také zvyšovat vnímavost a náchylnost k virovým respiračním infekcím, a vzbuzovat tak dojem, že má dítě oslabenou imunitu a je častěji nemocné. Dechové potíže mohou narušovat spánek a působit chronickou únavu a v tomto důsledku pak také sníženou školní výkonnost.

VIDEO: Alergie a astma u dětí

Je tedy pro běžný život poměrně omezující, mám pravdu?

Ano, zhoršení dýchání po jakékoli zátěži výrazně omezuje fyzickou aktivitu, může tudíž podporovat mimo jiné i nárůst obezity. Při závažnějším průběhu choroby pak hrozí akutní záchvaty dušnosti, které mohou vyústit až v nutnost hospitalizace v nemocnici nebo dokonce intenzivní péči.

Zdůrazňujete, jak důležité je včasné odhalení nemoci a zahájení léčby. Kdy vyrazit k lékaři a jaká vyšetření malého pacienta čekají?

Naprostým základem vyšetření je podrobná anamnéza, v níž se zaměřujeme především na rodinnou historii, výskyt astmatu a alergie u rodičů nebo sourozenců. Tyto faktory totiž jednoznačně zvyšují riziko, že pozorované dechové potíže u dítěte jsou astmatického původu.

Vyšetřujeme samozřejmě i poslechem, ale ten v době mimo akutní obtíže nemusí nic zachytit. U dětí ve věku zhruba od čtyř let už můžeme zkusit provést takzvané spirometrické vyšetření (zcela neinvazivní), které ukáže případnou poruchu funkce plic.

Diagnóza astma: Sportu se dítě vzdát nemusí! Ale za určitých podmínek

Děti s podezřením na astma zpravidla absolvují také vyšetření na alergologii. V čem to pomůže?

Podrobné alergologické a imunologické vyšetření je velmi důležité ke zjištění přítomnosti a typu alergické přecitlivělosti. Pokud zachytíme u dítěte zúžení průdušek, je součástí diagnostiky i podání vhodného léku na jejich rozšíření, jehož příznivý účinek nám může předpokládanou diagnózu potvrdit.

Pokud tedy máme doma alergika (na pyly, seno a podobně), existuje vyšší pravděpodobnost, že se s alergií bude pojit také onemocnění astmatem?

Je to tak, přítomnost jakékoli alergie, především alergie na inhalační alergeny (přenášené vzduchem, tedy ty, které vdechujeme), to znamená zejména pyly, roztoče, zvířecí alergeny, rovněž podstatně zvyšuje riziko rozvoje průduškového astmatu.

Je možné říct, jaké jsou hlavní rizikové faktory, jež mohou přispět k tomu, že se u dítěte rozvine astma?

Kromě pozitivní rodinné anamnézy je to především vlastní alergická senzibilizace neboli zvýšená citlivost u konkrétního dítěte. To se často nejprve projeví atopickým ekzémem, později se může přidat alergická rýma nebo zánět spojivek. Některé typy časného astmatu se objevují jako následek prodělaných těžších virových respiračních infekcí.

Léčba astmatu je dlouhodobá, v mnoha případech celoživotní, jak konkrétně probíhá?

Léčba příznaků astmatu se zaměřuje na odstranění akutních potíží, což provádíme pomocí takzvaných úlevových léků. Jsou to léky zaměřené na rozšíření průdušek, respektive uvolnění jejich stahu. Stahy průdušek jsou výsledkem zvýšené průduškové reaktivity. Tu působí obvykle alergický zánět ve stěně dýchacích cest. Proto je základem dlouhodobé preventivní léčby především léčba protizánětlivá. Tu podáváme nejčastěji inhalačně v podobě známých sprejů nebo inhalátorů jemného suchého prášku.

Poprvé s dítětem na alergologii: co vás čeká při první návštěvě a kdy je na čase tam vyrazit?

To jsou ty obávané a řadou hororových mýtů opředené kortikoidy?

Ano. Základem moderní preventivní léčby jsou ovšem velmi nízké dávky protizánětlivých kortikoidních hormonů (tzv. kortikosteroidů), upravených tak, aby měly zcela zanedbatelné riziko nežádoucích účinků. Preventivní léčbu je třeba dávat dlouhodobě, i v době, kdy je pacient bez potíží a cítí se dobře. Na druhé straně léky úlevové by měly být podávané pouze ojediněle, v případě akutních dechových potíží. Přílišná potřeba léků úlevových totiž ukazuje, že zánět v průduškách není pod kontrolou a že může hrozit stav akutní dušnosti.

Malí plaváčci mají lepší motoriku, ale ohrožuje je astma

Proč je důležité nic nepodcenit a léčit se včas?

Včasná diagnóza je alfou a omegou úspěchu léčby, výrazně snižuje riziko akutních stavů a případných následků v trvalém snížení funkce plic.

Takže dítě, které je pod kontrolou a léčeno, může vést naprosto „normální“ život, sportovat, jezdit tábory a podobně?

Ano. Cílem léčby astmatu je dosažení a dlouhodobé udržení stavu, který označujeme jako astma pod kontrolou. A je-li pod kontrolou, mohou pacienti vykonávat plnou tělesnou aktivitu, nemají žádné denní ani noční příznaky. Astma se může spontánně zlepšit v každém věku, asi u poloviny dětí onemocnění odezní.

Astma, alergie, lupénka, skolióza i ADHD... Poradíme, při jakých potížích pomůžou dětem lázně a jak je vyřídíte
Poprvé s dítětem na alergologii: co vás čeká při první návštěvě a kdy je na čase tam vyrazit?
Témata: Zdraví, Děti, Imunita, Děti a nemoci, Nemoci, Alergie, Atopici, Astma, Letní tábory, citlivost, Pacient, Pediatrická klinika, FN v Motole, Onemocnění, Petr Pohunek, Zahájení, LF UK a FN, Výkonnost, DAV, Rozšíření, LF UK, Lékař, Léčba, Lék, Pól, Zdraví na Heureka.cz