Maminka.czDěti

Asymetrická hlavička? Pomůže helmička a polohování

Michaela Láchová 3.  1.  2018
Má vaše krásné a jinak naprosto bezchybné miminko zploštělou hlavičku? Nezoufejte, jde to docela dobře napravit. Stačí, když bude pár měsíců nosit speciální helmičku, s níž se hlavička srovná do správného tvaru.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hlava novorozence je velice pružná a přizpůsobivá díky fontanelám, které umožňují další růst lebky a zvětšování objemu mozku. S jejich pomocí tak miminko bez potíží projde porodními cestami. Právě při porodu se pak hlavička může zdeformovat, většinou se ale sama brzy upraví. Existuje nespočet druhů různých asymetrií, v dnešní době ovšem plní ordinace lékařů čím dál častěji děti s tzv. plagiocefalií.

„Polohový plagiocefalus je tvarová abnormita lebky vznikající z prenatálních i postnatálních příčin. V kojeneckém období může dojít k úpravě spontánně či polohováním, v některých případech ale deformita přetrvává do vyššího věku,“ vysvětluje doc. MUDr. Radim Lipina, PhD. z Neurochirurgické kliniky FN v Ostravě.

Právě v posledním zmiňovaném případě může být dítěti indikována tzv. kraniální remodelační ortéza. Jde o speciální helmičku, která se stane na pár měsíců každodenním společníkem vašeho drobečka. „ Léčba pomocí kraniální remodelační ortézy je bezpečnou alternativou k fyzikální terapii u dětí s polohovou abnormitou lebky. Úspěšná je zejména u těžkých deformit a u časného začátku léčby v kojeneckém věku,“ doplňuje Radim Lipina.

Čtyřměsíční chlapeček musí nosit speciální helmu. Reakce jeho rodiny vás dojme

Hlavička jako makovička

Jak jsme již zmínili, vznik asymetrického tvaru hlavičky ovlivňuje mnoho různých faktorů. Asymetrie mohou vznikat již v děloze v průběhu těhotenství (třeba u dvojčat nebo vícerčat je riziko vyšší, protože mají v děloze omezené množství místa), při porodu nebo až po něm.

Vliv na vzrůstající počet dětí se zploštělými hlavičkami má bezesporu i stanovisko pediatrických společností z roku 1992, kdy je jako prevence syndromu náhlého úmrtí doporučována poloha miminka na zádech. Je to tedy „něco za něco“ – počet novorozenců a kojenců se SIDS se výrazně snížil, vzrostl ale počet polohových abnormit a změnil se jejich charakter.

 

V bdělém stavu je dobré dítě ukládat na bříško. Tím dochází k aktivaci svalstva trupu a zároveň na hlavičku nepůsobí žádné deformační síly.

 

„Jako prevence polohového plagiocefalu je doporučována poloha na bříšku, pod dohledem rodičů, minimálně 30 minut denně, zejména do věku 6 měsíců,“ podotýká Radim Lipina.

Pozor na deformování lebky u novorozenců. Rady jak tomu zabránit

Co helma, to unikát

Ortézy jsou v dnešní době již velice důmyslně vypracované. Působí pasivně, nejedná se tedy o aktivní tlak na určité části hlavy, jen zamezují v dalším růstu současně s tím, že vytváří expanzní prostory v místě oploštění hlavičky.

Vzhledem k tomu, že hlavička miminka neustále a poměrně rychle roste, je nutné velikost a tvar helmičky upravovat zhruba každé 24 týdny. Ortéza tedy růst jen koriguje.

„Protože však přibližně 85 % růstu hlavy je v prvním roce života, léčba je nejúspěšnější v tomto období. Léčba kraniální remodelační ortézou započatá po prvním roce života již zpravidla nebývá úspěšná,“ dodává Radim Lipina.

Jak nasadit dítěti správně helmu? Vyvarujte se chyb a podívejte se na video

Jak postupovat při asymetrii hlavičky?

Asymetrií hlavičky u vašeho drobečka by si měl všimnout pediatr při preventivních prohlídkách. Pokud máte pocit, že má miminko zploštělou hlavičku a nepomáhá ani správné polohování, je potřeba navštívit odborného lékaře, v tomto případě neurochirurga, který dítě vyšetří.

Od něj pak případně dostanete poukaz na zhotovení kraniální remodelační ortézy. Po naskenování hlavičky trvá výroba helmy zhruba týden. Ve většině případů ji hradí plně nebo alespoň částečně pojišťovna.

Samotná helmička je velice lehká a máte na výběr nespočet barevných variant. Děti do jednoho roku zpravidla nosí ortézu tři až šest měsíců, u starších dětí je léčba delší vzhledem k pomaleji rostoucí lebce, která je odolnější vůči změnám. Pro úspěšnou léčbu by mělo dítě helmičku nosit 23 hodin denně, potřebuje ale několik dní na adaptaci, doba nošení se tak navyšuje postupně.

Vaše Adéla: Jak snadno předejdete placaté hlavičce u kojence?

Čím dříve, tím lépe

Čím dříve se k lékaři vydáte, tím větší je šance, že bude léčba úspěšná. Léčba pomocí speciální ortézy se provádí z důvodů kosmetických a psychosociálních, na samotný psychomotorický vývoj dítěte nemá polohová abnormita vliv.

Často proto mohou rodiče váhat, jestli svou ratolest „trápit“ permanentním nošením ortézy, která, zvlášť v létě, může miminku zpočátku vadit, přestože jej v pohybu nijak neomezuje.  Zamyslete se ale dobře. Nevyčítala byste pak v dospělosti své mamince, že vám nenechala hlavičku „srovnat“, když měla tu možnost?

Asymetrie lze často upravit polohováním

  • Spánek – miminko ukládejte ke spánku vždy na záda. Pokud preferuje jednu stranu, na kterou hlavičku stáčí, změňte pozici světla v pokoji tak, aby mělo dítě tendence přetáčet hlavičku – miminka se totiž otáčejí za světlem. Po usnutí mu otočte hlavičku na opačnou stranu, než na kterou má tendenci ji stáčet.
  • Hraní když je miminko vzhůru, otočte jej na bříško a snažte se ho stimulovat pomocí hraček. Při ležení na bříšku se jednak eliminuje tlak působící na postiženou část hlavy a zároveň si dítě procvičuje svalstvo krku, zad a ramen.
  • Krmení – dbejte na to, abyste střídala stranu, na které miminko při krmení držíte.
  • Cestování – pobyt v autosedačce se snažte omezit na minimum. Abyste pomohla natočit miminku hlavu na nepostiženou stranu, můžete mu tu, kterou preferuje, podložit srolovaným ručníkem.

VIDEO:  První momenty po narození

Videonávod pro čerstvé maminky: Koupání a polohování miminka
Video: Drobné odchylky ve vývoji, kterých si můžete sama všimnout
Předčasný srůst lebečních švů aneb Strašák jménem skafocefalie
Témata: Děti, Časopis Maminka, Miminko, Miminko, Psychomotorický vývoj, Správné polohování, Pól, Moment, Úspěšná léčba, Odborný lékař, Společník, Náhlé úmrtí, Srolovaný ručník, Porodní cesta, Svalstvo, Správný tvar, Dobré dítě, Hlavička, Omezené množství, Kojenecké období, Tlak působící, Vzrůstající počet, Barevná varianta, Bříško, Předčasný srůst

Video