Maminka.czGalerie

Autentické a plné něhy před 50 lety stejně jako dnes: RETRO fotky zachycující bezpodmínečnou mateřskou lásku

Simona Formánková 25.  3.  2024
Byly pořízeny pro knihu o mateřství. Pak však nedopatřením skončily v krabici ve tmavém koutě skříně. Po více než 50 letech je jejich autor vynesl na světlo světa a archivním fotografiím se konečně dostalo uznání. Jsou navíc krásným důkazem, že mateřství se nemění napříč generacemi ani světadíly.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Spojené státy americké, Turecko, Brazílie nebo Česká republika – státy, které dělí tisíce kilometrů, přesto mají se zbytkem světa alespoň jedno společné. Láska, kterou zdejší maminky předávají svým dětem, je bezmezná, bezpodmínečná a jedinečná. Což je krásné a nepochybně fascinující. Není proto divu, že se právě mateřská láska stala námětem nejedné knihy nebo projektu. V tomto případě to byla antropoložka Margret Mead, která chtěla napsat knihu Family. Ta zachycuje obrazy mateřství z celého světa a přitom nevyčleňuje žádnou perspektivu konkrétní kultury.

Fotografie do knihy pořídil před více než 50 lety Ken Heyman. Poté je uložil do papírové krabice s nápisem "Matky" a dočista na ně zapomněl. Když je při nedávném úklidu náhodou našel, nestačil se divit. Viděl ženy, které se láskyplně a oddaně starají o své děti. Stejně dnes jako před desítkami let. Původně obyčejné snímky se tak po letech staly dojemným důkazem, že mateřská láska je jedinečná a neměnná. 

VIDEO: Maminka podcast: Jak porozumět pláči miminek?

Témata: Galerie, Rodičovství, Mateřství, Dětství, Fotografie, Retro, mateřská láska, fotograf, Maminky ve světě, USA, Kniha, Fotka, Brazílie, Krabice, Mater, Family, Ken Heyman, Něha, Turecko, Tmavý kout, Láska, Česká republika, Zach, Světadíl