Maminka.czVaše příběhy

Babičky mají rozmazlovat, ale tchyně to opravdu přehání

7.  11.  2018
Na jednu stranu jsem vděčná, že tchyni máme. Mí rodiče bydlí na druhé straně republiky a ona je jediná, kdo nám může občas pohlídat syna. Chce nám pomáhat i jinak, pořád od ní něco dostáváme my i Vojta. Jenže to přehání jak s dary, tak s rozmazlováním vnuka vůbec. A nenechá si to vysvětlit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vím, co by mi asi všichni řekli: Na pomoc je ti dobrá, ale chceš, aby všechno bylo podle tebe. Jestli má hlídat vnoučata, tak ať si to dělá po svém, ne? Ano, souhlasím a taky jsem to takhle vždycky chtěla…

Než se Vojta narodil, vycházeli jsme s tchyní celkem bez potíží. Odjakživa jsme ji sice museli trochu usměrňovat, protože je rozená organizátorka a v dobré víře, že pomáhá, se často lidem do života plete víc, než dotyční oceňují. Ale pořád to bylo snesitelné a žádné neshody jsme neměli.

Těhotenské rekordy: Sedmnáctiletá babička nebo matka, která porodila 69 dětí

Pak jsem otěhotněla a už to začalo. Vojtíšek je zatím jediné vnouče v rodině a tchyně je vdova, takže se pro ni už v mém břiše stal středobodem světa. Když jsem byla ve čtvrtém měsíci, začala nakupovat výbavičku a pořád mi něco nosila.

Vůbec ji nezajímaly mé chabé námitky, že si tyhle věci chci nakoupit sama podle svého a že mi vůbec nedá šanci, abych si taky udělala radost tím, že si vyberu nějaký obleček. Natož mojí mámě nebo třeba kamarádkám.

Jednou jsem už vybuchla

Vždy jen mávla rukou, že je to maličkost. Že se to ztratí, že toho bude potřeba ještě spousta. A že ať jsme rádi, že nemusíme utrácet, protože budeme brzy potřebovat každou korunu. Když ale jednou přišla s tím, že nám koupila kočárek, bouchl už do stolu i můj jinak klidný muž a došlo k docela velké hádce, po které bylo pár týdnů dusno.

Jenže tchyně je splachovací a po porodu se vše rozjelo nanovo. A jak Vojta roste, vše se stupňuje. Tchyně se v něm vidí a celý její svět se točí kolem něj. To je v pořádku a my jí to přejeme, ale ona tou svou láskou a péčí dusí jeho i nás.

Na každou návštěvu přinese novou hračku. Ne jednu, ale třeba tři. Bohužel jsou to často hračky k ničemu, jen nějaká plastová autíčka, jakých máme už milion, hlavně aby nepřišla s prázdnýma rukama. Vojta to vůbec neocení, je vším přehlcený! Tchyně pokaždé volá, podívej, jakou má ten kluk radost, to mu chceš upřít? Protože vidí jen těch pár minut, kdy ho nová věc zaujme, než ji odhodí do kouta.

Úsměvné pověry babiček: Posviťte do pochvy, dítě půjde za světlem

Totéž se děje s oblečením. Mohli bychom zásobovat azylový dům, a to ještě děti různého věku. Protože dostáváme už teď věci, které budou Vojtovi tak za tři roky. Jakékoli prosby i důraznější zákazy se míjejí účinkem. Tchyně jen řekne, že nemůžeme staré bábě vzít jedinou radost a ať jsme rádi, že nemusíme nic kupovat my, a jede si po svém dál.

Tchyně nás nerespektuje

Manžel to řeší tak, že jednou za čas část věcí vezme a prostě je odveze někam na charitu. Tchyně to ani nepozná, takže je to vlastně elegantní řešení, ale mně z principu vadí, že vůbec nerespektuje, co jí říkáme.

Ještě horší je však způsob, jak se chová k Vojtovi. Jsou mu čtyři, je ve věku, kdy je výchova opravdu důležitá, ale babička by se od něj nechala snad i umlátit, jen aby mu udělala radost. Dovolí mu absolutně všechno, neskutečně ho rozmazluje a nedá na něj dopustit.

Syn má radši babičku než mě

Já to beru, babičky jsou od toho, aby trochu rozmazlovaly, přimhouřily oko nad něčím, co u rodičů neprojde, protáhly večerku, podstrčily bonbon, neřešily každou maličkost. Ale v tchynině podání to není takto. U ní to znamená, že Vojtíšek je nejhodnější a nejdokonalejší dítě na světě, které prostě nezlobí.

S babičkou nemá syn žádné povinnosti

Když jí vyprávím historku, která ho zrovna nešlechtí, vše bagatelizuje. Pokud se mu něco nelíbí, tak si nechá poručit a je po jeho. Takže s babičkou se nečistí zuby, nejí zelenina, nemyjí ruce před jídlem, kouká se pořád na televizi, na hřišti se berou hračky jiným dětem, hladí se cizí psi bez dovolení majitele a za všechno Vojtovo zlobení můžou rodiče, protože on nemá jedinou chybičku.

Je v pořádku, aby babičky rozmazlovaly svá vnoučata?

Když si vezme syna na noc domů, někdy i na víkend, vrátí se nám skoro cizí dítě. Rozjívené, hlučné, neposlušné. Dítě, které zapomnělo všechna pravidla slušného vychování i základní hygieny. Vojta má babičku omotanou kolem prstu a dobře to ví. Není divu, že to pak zkouší i na nás. A babička se ho ještě zastává.

Už jsme s mužem dost zoufalí. Když jsme babičce řekli, že pokud alespoň trochu nebude respektovat naši výchovu, nebudeme jí moct vnuka půjčovat na víc než hodinovou procházku, rozplakala se a začala nás citově vydírat. My navíc její pomoc opravdu potřebujeme a to je kámen úrazu.

Člověk nechce být nevděčný a diktovat si jen svoje podmínky. Ale její přístup je prostě dlouhodobě zkázonosný a my už nevíme, jak jí to vysvětlit.

Petra, 32 let

Video: Jaké jsou celebrity babičky?

Vzpomínka na princeznu Dianu: Jaká by asi byla jako babička?
Babička Marta: Z dcery se stala biomatka, vnoučata nesmím rozmazlovat
Zkroťte babičku! Když se prarodiče pletou do výchovy...

 

 

Témata: Děti, Vaše příběhy, Babička, Rodiče, tchýně, Tchyně, Organizátorka, Elegantní řešení, Dovolení, Jediné vnouče, Nová hračka, Velká hádka, Zlobení, Čtvrtý měsíc, Dobrá víra, Vdova, Druhá strana, Vnuk, Máj, Radost, Azylový dům, Syn, Celý svět, Cizí dítě, Nová věc