Maminka.czBachovy esence

Bachovy esence mohou dětem pomoci s nočními běsy, úzkostí i ekzémem

Markéta Novák Matějková 24.  5.  2019
Nejsou tak rozšířené jako homeopatika, přesto dokážou vyřešit mnoho problémů. Řeč je o Bachových květových esencích. Pomohou jak s psychickými bloky, tak mohou být nápomocny také při léčbě ekzému.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co to jsou Bachovy květové esence

Bachovy květové esence jsou jednoduchým, ale přitom velice účinným systémem, který navrací harmonii našim emocím. Bachovky, jak se jim zkráceně říká, obsahují celkem 38 květových esencí, které jsou připravené z nejedovatých a planě rostoucích rostlin a stromů. Jejich síla spočívá v tom, že harmonizují tělo i mysl, které jsou vzájemně propojené.

"Bachovy květové esence působí na to, čemu říkáme negativní emoce  například strach, vyčerpanost, nedostatečné sebevědomí, pýcha, přílišné nadšení a podobně. Esence nám pomáhají tyto pocity harmonizovat, dostávají nás do přítomného okamžiku, kdy se na sebe, svou situaci a své pocity můžeme podívat objektivně a činit rozhodnutí bez emocí. Umožňují nám postupně odloupnout slupky, které jsme si nasadili, abychom přežili v tomto světě, a tím nám postupně pomáhají odkrývat to, kdo skutečně jsme, jaký je cíl a smysl našeho života, a vrátí nám naši odvahu vydat se na svou cestu a uskutečnit své sny a přání," říká Markéta Pavlásková, která se věnuje Bachově květové terapii.

Víte, co dokáže kosmetika s květinovými výtažky?

Jak nám mohou Bachovky pomoci?

Bachovy květové esence jsou vhodné nejen pro děti a dospělé, ale používají se také u zvířat.

"Rodiče se na mne obracejí většinou v momentě, kdy vidí, že se s jejich dětmi něco děje. Kdy nastává situace, kterou nezvládají děti nebo jejich rodiče (mnohdy je dobré propojení, kdy užívají esence jak rodiče, tak i jejich děti). Často se také využívají u změn, které děti prožívají  například začátek školního roku, rozchod rodičů... Účinné jsou také ve chvíli, kdy se děti budí nočními děsy, mají různé formy strachů, jsou agresivní nebo se naopak neprojevují. V této době mne čím dál více kontaktují rodiče, aby využili Bachovy esence jako “léčbu” ekzémů, kdy se užívají esence jak k užívání, tak i do krémů, pudrů. Sama vidím i na mých dcerách, jakým jsou Bachovky pomocníkem v našich životech," vysvětluje Markéta Pavlásková, která se kromě Bachovy květové terapie věnuje také koučování nebo laktačnímu poradenství.

Je nezbytné však zdůraznit, že Bachovy květové esence nenahrazují léčbu, jsou jen jejím doplňkem.

Jak se Bachovy květové esence užívají

Soubor květových extraktů objevil anglický lékař Dr. Edward Bach. Jejich předností je to, že se mohou kombinovat s dalšími formami léčení. Užívat se dají samostatně nebo se mohou míchat. Přestože si můžete běžně koupit již lahvičky s namíchanými esencemi vhodné pro nejrůznější potíže, nejlepších účinků dosáhnete, když si je necháte namíchat přímo "na míru". To potvrzuje i Markéta Pavlásková:

"Každý z nás je individuální bytost a to, co potřebuje jeden, nemusí sedět druhému. Samozřejmě je možné zakoupit si jednu lahvičku a užívat ji, ale jedna lahvička nepojme daný “problém” komplexně. Do esencí na míru se dává esencí více a málokdy se mi stane, že někdo má na stejnou věc, stejné esence. Samozřejmě například Rescue neboli krizovky, ty doporučuji mít doma v lékárničce. Já je nosím i v kabelce. Ale i tato “kouzelná” lahvička obsahuje esencí více, konkrétně pět," vysvětluje.

Bachovky se užívají vnitřně formou kapek. "Bachovy esence umíchané na míru, jsou míchány do skleněné 30ml lahvičky s kapátkem. Doporučené je minimální užívání, a to 1 cm z kapátka 5x denně. Popřípadě je možné dát si esence do láhve s vodou a pít během dne. Maximální užívání stanovené není. Vždy klientům radím, aby se zkusili naladit na sebe, a pokud potřebují během dne více kapat, ať si jednoduše dají," pokračuje zkušená terapeutka Bachových esencí a dodává, že se za devět let, co Bachovky míchá, s žádnými vedlejšími účinky nesetkala.

Zároveň upozorňuje, že občas esence působí tak, že daný problém "vytahují", ale pokud se užívání nepřeruší, tak dané příznaky během pár dní odezní. Doporučuje také, aby nastalé situace člověk vždy konzultoval s osobou, která esence míchala, protože ta ví, co se v člověku může díky esencím odehrávat.

Separační úzkost: Proč jí děti trpí a jak tohle období překonat?

Bachovky v těhotenství a po porodu

Bachovky mohou užívat také těhotné a kojící ženy. Jejich účinky se totiž přenáší na plod a při kojení je dostává miminko společně s mateřským mlékem. Mnoho žen používá esence před porodem, protože dokáží zmírnit napětí, obavy nebo úzkost. V tomto případě se doporučuje je začít užívat týden až měsíc před termínem porodu a užívat je můžete během něj.

Osobní zkušenost

Bachovy květové esence užívám už řadu let, a to konkrétně esenci Rescue, na kterou při vyčerpání nedám dopustit. Dobrou zkušenost mám také s již hotovými esencemi, například s esencí Bílý kaštan (White Chesnut),  který pomohl synovi při problémech s koncentrací. Nejlepší zkušenost mám ovšem s již namíchanými Bachovkami přímo na míru. Skvěle nám zafungovaly na dceřin ekzém v kombinaci s pudrem.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Tipy a rady v těhotenství, Rodiče, pomoc, úzkost, Bachovy esence, Bachovky, Užívání, Markéta Pavlásková, Koučování, Bach, Pudr, Lahvička, Esence, Bachová, Ekzém, Léčba, Zdraví na Heureka.cz

Video