[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Také z nějakého podivného důvodu milujete kaštany, jejich klouzavě hladký chladivý povrch a tvar i velikost přesně do dlaně? Také vám je občas líto, že z tašky kaštanů, které jste s dětmi nasbírala, vytvoříte pár zvířátek a zbytek vyhodíte? Co tedy vyzkoušet z kaštanů vyrobit něco méně půvabného a více praktického?
Kaštan obecný je léčivý takřka celý! V léčitelství se používají nejen plody, ale i květy a kůra z mladých větviček. Nejčastěji se však, zejména v homeopatii, užívá plod. Díky obsaženým látkám mají plody kaštanu příznivý vliv na pružnost a pevnost cév, není tedy divu, že se jejich síly využívá při léčbě křečových žil, zánětu žil i hemoroidů (vnitřně se obvykle užívá tinktura). Obsažené látky mohou též pomoci při poruchách prokrvování periferních částí těla – jednoduše u studených nohou a rukou. Masážní přípravek pak nachází své místo při otocích, bolestech kloubů, poraněných šlachách a svalech, ale i při akutních bolestech páteře (ploténky apod.). Kaštanová tinktura i homeopatické přípravky se používají i při suchých katarech dýchacích cest. Mnohé kaštanové medikamenty k zevnímu použití si můžete úplně jednoduše vyrobit sami doma, a to včetně alternativního prášku-jaru na nádobí!
(Zajímavé je, že se tento prášek údajně také šňupal při nachlazení a rýmě!)
Vzhledem k obsahu saponinu aescinu lze plody kaštanu použít jako alternativní mycí, a dokonce i prací prostředek. Ten se samozřejmě těm chemickým nevyrovná, avšak i lehce mastné nádobí umyje vcelku bez problému.
PŘÍPRAVA a POUŽITÍ: Libovolné množství kaštanů oloupejte (což není úplně lehká práce), kaštany poté nastrouhejte a usušte. Dobře usušenou směs rozmixujte na prášek, který se pak používá na mytí nádobí. Prášek se nanese na vlhkou houbičku či přímo na nádobí a už můžete mýt. Vodu použijte až na oplachování, prášek myje lépe, je-li nádobí pouze vlhké.
Kaštanový obklad na bolavé zatvrdlé prsy kojících maminek patřil vedle zábalů z tvarohu či zelných listů k „babským lékům“ našich babiček.
PŘÍPRAVA a POUŽITÍ: Dvě velké hrsti kaštanů se upekly (ale není to úplně nutné), oloupaly, rozemlely a smíchaly s octem a moukou (ideálně ječnou). Vzniklá hmota se pak nanesla na prsa, přikryla teplou plenou a nechala působit.
Z kaštanů jde velmi jednoduše (podobně jako třeba z kořene kostivalu) připravit skvělé mazání, které uleví bolavým oteklým končetinám a také nožkám, které trápí křečové žíly a třeba i neustálý chlad. Přípravek lze použít i při akutních bolestech zad.
PŘÍPRAVA a POUŽITÍ: Zhruba 15 až 20 ks oloupaných kaštanů se nastrouhá nahrubo, popřípadě pomele či nadrtí a zalije 0,5 l Alpy (anebo 40% destilátu). Směs se nechá v uzavřené sklenici na teplém místě louhovat po dobu 3–4 týdnů. Poté se pouze zcedí a je hotovo!
EKO výzva: Žádná chemie! Vsadím na přírodní čističe