Báječné koláče nejen na víkend

Chcete péct, ale nemáte čas neustále hledat nové recepty? Vyzkoušejte varianty dvou základních těst!

Základní těsta

Tmavé těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa, 1 hrnek cukru, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka, 1 hrnku oleje, 2 vejce

Mouku smíchejte s kakaem, cukrem a práškem do pečiva, přidejte mléko, olej, vejce a vymíchejte těsto. 

Světlé těsto: 2 ¼ hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka, 1 hrnku oleje, 2 vejce

Mouku smíchejte s cukrem a práškem do pečiva, přidejte mléko, olej, vejce a vymíchejte těsto. 

Čokoládový koláč s polevou 

10–12 porcí, 75 minut 

Potřebujeme: 250 g hořké čokolády (50 % kakaa), 2 lžíce oleje, 30 g bílé čokolády 

Těsto připravte podle návodu nahoře (tmavé těsto), nalijte do formy a pečte při 180 °C asi 35 minut. Tmavou čokoládu rozpusťte a vmíchejte olej. Bílou čokoládu rozpusťte. Vychladlý koláč potřete tmavou polevou a na ni skrz tence ustřižený roh naneste bílé linky. Špejlí táhněte kolmé linky střídavě oběma směry. 

Mramorovaný koláč s dýní 

10–12 porcí, 85 minut 

Potřebujeme: 1 dýně hokkaidó, 250 g měkkého tvarohu, 100 g krupicového cukru, 1 velké vejce, mletá skořice 

Dýni oloupejte, nakrájejte a 20 minut vařte. Slitou ji rozmačkejte a nechte vychladnout. Smíchejte dýni, tvaroh, cukr, vejce a skořici. Do formy střídavě po lžících dávejte těsto připravené podle receptu dole na této stránce a dýňovou směs, na závěr ještě promíchejte obrácenou stranou lžíce. Pečte při 180 °C asi 35 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Koláč s třešňovou marmeládou a bezé 

10–12 porcí, 80 minut + chladnutí 

Potřebujeme: 250 g třešňové marmelády, 4 bílky, 350 g krupicového cukru, 2–3 lžíce škrobu 

Těsto připravené podle receptu na tmavé těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a při 180 °C pečte asi 20 minut. Pak koláč vyjměte a teplotu v troubě snižte na 150 °C.

Mezitím vyšlehejte bílky s cukrem a přes sítko prosetým škrobem v jasně bílou, pevnou pěnu, která drží tvar. Předpečené těsto potřete silnou vrstvou marmelády (ta s celými třešněmi je pro tento účel jako stvořená!) a cukrářskou zdobičkou na něj naneste ornamenty z bílkového bezé.

Vložte do trouby a pečte dalších asi 20 minut dorůžova. Pak troubu vypněte a nechte za pootevřených dvířek úplně vychladnout, jinak bezé spadne a popraská. 

Koláč s medovým mascarpone a ořechy 

10–12 porcí, 90 minut 

Potřebujeme: 500 g mascarpone, 4 lžíce medu, 150 g směsi ořechů, 75 g másla, 4 lžíce třtinového cukru 

Těsto připravené podle receptu na tmavé těsto nalijte do formy (můžete ji místo vymazání vyložit pečicím papírem) a při 180 °C pečte asi 35 minut. Hotový koláč vyjměte a nechte úplně vychladnout.

Mascarpone, které jste nechali ohřát na pokojovou teplotu, opatrně smíchejte s medem. Rovnoměrně ho rozetřete po celé ploše koláče a nechte v ledničce ztuhnout. Zkaramelizujte cukr, přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Vmíchejte ořechy, máslo se do nich vsákne a ořechy se obalí cukrem. Vychlazenou buchtu posypte ořechy. 

Klepněte pro větší obrázek

Koláč s mákem, švestkami a mandlemi

10–12 porcí, 65 minut 

Potřebujeme: 200 g mletého máku, 400 ml mléka, 100 g másla, kůra z 1 citronu, mleté nové koření, 500 g švestek, 100 g plátkových mandlí 

Troubu zapněte na 180 °C. Mák svařte s mlékem, máslem, nastrouhanou kůrou a mletým novým kořením. Švestky vypeckujte a nakrájejte na poloviny. Do formy nalijte těsto připravené podle receptu dole na této stránce, potřete makovou směsí a poklaďte švestkami. Posypte plátky mandlí a dejte asi na 35 minut péct.

Náš tip: Místo švestek použijte jiné sezonní ovoce, z peckovin se k máku hodí i různé blumy, vyzkoušet můžete i hrušky. Mák také můžete jen ochutit přimícháním lžíce povidel. 

Koláč s ganache a granátovým jablkem 

10–12 porcí, 75 minut 

Potřebujeme: 250 ml smetany, 220 g hořké čokolády (50 % kakaa), 25 g másla, 1–2 granátová jablka 

Smetanu svařte a zalijte jí nalámanou čokoládu. Tu nechte rozpustit, přidejte kousek másla a promíchejte. Nechte úplně vychladnout a dejte podchladit do ledničky, mezitím upečte koláč podle receptu na světlé těsto (asi 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C) a nechte ho rovněž vychladnout.

Mezitím si vyloupejte granátové jablko. Ganache, jak se tomuto krému říká, vyšlehejte. Povrch koláče podle chuti můžete potřít ostřejší, například rybízovou marmeládou. Na ni zdobicím sáčkem naneste ganache a posypte semínky granátového jablka. 

Klepněte pro větší obrázek

Cheescake s brusinkami 

10–12 porcí, 50 minut 

Potřebujeme: 400 g cream cheese (Philadelphia, Buko), 250 g zakysané, smetany, 2 lžíce bramborového, škrobu, 1 velké vejce, 2 hrsti brusinek namočených ve vodě 

Těsto připravte podle receptu na světlé těsto. Cream cheese spojte se zbylými surovinami. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a navrch rozprostřete tvarohovou směs s brusinkami. Pečte asi 35 minut dorůžova.

Náš tip: Pokud chcete nechat vrstvy těsta a tvarohu oddělené, těsto cca 20 minut předpečte, pak stáhněte teplotu na 150 °C a směs natřete až na polohotové těsto. Pečte dalších 35 minut. 

Světlý koláč s broskvemi 

10–12 porcí, 50 minut 

Potřebujeme: 6 broskví, 2 lžíce citronové šťávy, 100 g perníku na strouhání, 50 g másla, 50 g třtinového cukru 

Broskve vypeckujte, nakrájejte na kousky a nechte 15 až 20 minut odležet promíchané s citronovou šťávou. Z nastrouhaného perníku, rozměklého másla a třtinového cukru špičkami prstů vypracujte drobenku. Připravte světlé těsto, nalijte do připravené formy, poklaďte kousky ovoce a posypte drobenkou. Pečte při 180 °C asi 35 minut dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Je dobrý čas vydat se na výlet po krásách naší země, navštivte staré známé, kterým jste to slibovaly. Dopoledne se také poctivě staráte…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci