Maminka.czVaše příběhy

Bankovní, nebankovní půjčka? Známe pro a proti!

Reklama 16.  3.  2016
Rozhodnutí půjčit si peníze mimo rodinný okruh bývá vždy vyváženo dlouhými úvahami a zvažováním pro a proti. Složitější snad už je jen dilema, zda využít služeb některé z tuzemských bank, nebo raději některou z úvěrových společností.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Která z těchto alternativ je lepší? Obě mají svá pro a proti.

„Existují v podstatě tři skupiny lidí, kteří volí spíše půjčky od nebankovních společností,“ vysvětluje Tomáš Konvička ze společnosti Fair Credit, která se zabývá poskytováním drobných půjček. „Ti, kteří potřebují peníze rychle, dále ti, co se nechtějí na dlouho vázat – a poslední skupinou jsou ti, jimž banka z nějakého důvodu nepůjčí,“ vypočítává.

V rychlosti vítězí půjčky nebankovní

Hledisko rychlosti zde vyznívá podstatně lépe pro nebankovní společnosti. Oproti úvěru od banky totiž vyřízení potřebných písemností u nebankovní půjčky zpravidla trvá kratší dobu a peníze jsou klientovi i rychleji k dispozici – často i do 48 hodin. V bance naproti tomu veškerá přidružená jednání a schůzky zabírají řádově dny. Proces získání půjčky od nebankovní společnosti je mnohem rychlejší. Výhodou je, že některé společnosti nabízejí klientům zprostředkování úvěru přímo v jejich domácnosti. Klient nikam nechodí, ale sjedná si schůzku s obchodním zástupcem společnosti, kterou o půjčku žádá. Ten přijde zpravidla až k dotyčnému domů a všechny potřebné formality vyřídí.

Nebankovní společnosti také často nabízejí takové úvěry, které lze splatit v horizontu týdnů až měsíců a neznamenají tak příliš dlouhý závazek. „Je bezpodmínečně nutné si vždy přečíst smlouvu o úvěru a všechny dotyčné obchodní podmínky té které smlouvy, ať už se jedná o bankovní úvěr, nebo nebankovní,“ varuje Tomáš Konvička.  „Ujistěte se, že všemu rozumíte a případné pochybnosti si nechte od zaměstnance banky nebo obchodního zástupce vysvětlit. Pokud Vám nepomůže ani tato konzultace, vyhledejte rady odborníka, a když si ani poté nebudete jisti, rozhodně nic nepodepisujte. “To se týká zvláště podmínek splácení, včetně například toho předčasného. „Pokud si berete úvěr s tím, že závazek s ním spojený má být co nejkratší nebo nejmenší, věnujte velkou pozornost zejména rozpisu splátek a podmínkám předčasného splacení úvěru,“ říká Tomáš Konvička. Hodně informací se dozvíte také z webových stránek společnosti. Nabízí společnost možnost zavolat na bezplatnou linku, nebo zaslat Váš kontakt pomocí on-line formuláře s tím, že Vám zavolají zpět. Této možnosti bez váhání využijte.

Pozor na nedůvěryhodné společnosti

Lidé, kterým banka ukáže dveře a úvěr mu neposkytne, se často obrací na nejrůznější nebankovní společnosti. „Buďte však pečliví při výběru společnosti. Rozhodně si peníze nepůjčujte u někoho, jehož kontakt jste si odtrhli z kusu papíru, kde není uveden ani název společnosti,“ říká Tomáš Konvička. „Vždy si ověřte, zda společnost, od které si chcete půjčit, je registrována v obchodním rejstříku ČR, má vlastní webové stránky a kamenné sídlo,“ radí. 

Témata: Vaše příběhy