Maminka.czRodina

Bára: Ve 30 jsem začala od nuly. Teď jsem zadlužená na několik let...

28.  11.  2019
Asi málokterá zamilovaná žena přemýšlí o tom, že se její partnerství nemusí vyvést. Když Bára zjistila, že je těhotná, byla nadšená. S partnerem si malovala budoucnost jako z pohádky... Ovšem to netušila, že za pár let bude muset začít úplně nanovo – bez peněz a se statusem „svobodná matka“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„S expartnerem jsme měli klasický italský vztah. Buď bylo vše zalité sluncem, nebo vše úplně špatně. Bohužel poslední dva roky jsme se v podstatě jen hádali. Navíc jsme se neshodli v otázce výchovy našeho pětiletého syna. Tenkrát mi bylo čerstvých třicet let a nechtěla jsem své jediné dítě takto vychovávat a zvykat ho na každodenní hádky. A jelikož vulgarismy pomalu přešly do vyhrožování, rozhodla jsem se nečekat na nejhorší a partnera jsem opustila.

Cesta za svobodou?

Jelikož jsem bydlela v partnerově bytě, musela jsem si rychle sehnat nové bydlení. On se mi navíc začal mstít a nechtěl přistoupit na žádný kompromis, neplatil výživné na syna. Odešla jsem doslova „s holým zadkem“. Jelikož mám dobře placenou práci, utěšovala jsem se, že to nějak zvládnu. Z peněz, které jsem měla našetřené, jsem zaplatila dvě kauce a provizi realitní kanceláři. Teď přišlo na řadu vybavení bytu, které jsem musela pořídit komplet znovu... Bohužel jsme měli s partnerem domluvu, že on kupoval věci, jako byla lednice, pračka, televize a nábytek, a já jsem obstarávala hlavně jídlo a drogerii.

Neuměla jsem počkat

Abych mohla pořídit základní věci do nového bytu, vzala jsem si půjčku a splátky jsem si nastavila tak, abych je bez problému hradila včas. Byt byl bohužel nevybavený, a tak mě čekalo velké zařizování. Něco jsem posbírala po rodině a po kamarádech, něco jsem musela znovu nakoupit. Bohužel zařizování nového hnízdečka bylo za posledních pár měsíců jediným rozptýlením, které jsem měla. Po každodenních povinnostech jsem si večer sedla k počítači a začala objednávat věci, které se mi líbily. Místo toho, abych počkala, než si ušetřím například na nové povlečení, bez rozmyslu jsem nakoupila hned několik kusů. A tak jsem celý úvěr utratila za spoustu nepotřebných věcí.

Byla jsem tak hloupá

V práci jsem, snad bohužel, dostala nepatrně přidáno. To mě trochu uklidnilo, a tak jsem synovi pořídila nový počítač, protože o svůj starý kvůli svému otci přišel. A abych mu mohla tuto radost dopřát, sáhla jsem po kreditce. Tu jsem používala už několik let a nikdy jsem neměla problém ji včas splatit. Pak přišla škola v přírodě, letní tábor, nástup do školy... Za chvíli jsem měla nulu i na kreditní kartě, kterou jsem ale tentokrát neměla šanci splatit. Pomalu mi začalo docházet, do jaké bryndy jsem se dostala... Co teď?

Dluh splatit dluhem

Šla jsem tedy do banky, kde jsem se svěřila se svou situací. Má bankéřka, kterou znám již několik let, mi navrhla, že si můžu navýšit úvěr, a tím splatit kreditní kartu. Přišlo mi to jako nejlogičtější řešení, a tak jsem souhlasila. Bohužel si nemohu dovolit navýšit pravidelné splátky, jelikož můj bývalý partner mi neplatí výživné. Ocitla jsem se tak v dluhové pasti, ze které se budu ještě dlouho dostávat – nutno podotknout, že hlavně svojí vinou a neuvážlivým chováním.“

Jak se chovat správně, jsme-li ve finanční tísni?

Možná jste se i vy, stejně jako Bára, ocitli ve finanční tísni a nutně potřebujete půjčit peníze. Nejprve ale zvažte, zda je půjčka jediné řešení. Sedněte si a zapište si veškeré měsíční výdaje za bydlení, dopravu, jídlo a další aktivity a zkuste najít místo, kde se dá ušetřit. Pamatujte, že výše možné měsíční splátky by nikdy neměla přesáhnout rozdíl mezi příjmy a výdaji. Také dobře zvažte, od jaké společnosti si chcete úvěr vzít. Zajímejte se nejen o celkové náklady na půjčku – tedy o takzvané RPSN, nejenom o úrokovou sazbu.

Pojištění platební neschopnosti

Pojištění schopnosti splácet už vám většinou banka sama nabídne přímo ke sjednanému úvěru. Kdy se vyplatí toto pojištění platit? Co když se něco stane a my nebudeme schopni finanční závazek dále platit? Může nám pomoci fakt, že jsme pojištěni? To vše záleží na smlouvě, kterou jste podepsali. Vše totiž stojí na rozhodnutí, za jakých podmínek pojistku uzavřete. Dnes je výhodou to, že za pojištění nezaplatíte závratné částky. V závislosti na výši půjček to zpravidla je několik desítek až stovek korun měsíčně. Cena se také určuje podle toho, jaký typ pojištění vlastně zvolíte. V některých případech to může být jenom nejlevnější základ, v jiných případech už skutečně plnohodnotná pojistka spojená s tím, že získáte tu nejvyšší finanční ochranu.

Autorka: Mba

Témata: Rodina, škola v přírodě, Bára, bankéř, Zařizování, Sto korun, Partner, Baňka, Lednice, Zac, RPSN, Zamilovaná žena, Pojištění, Nula, Splátka, Expartner, Ted, Úvěr, Svobodná matka, Byt, Půjčka, Bár