Maminka.czŠkolák

Barevná devítka - Cesta kolem světa za jediný den

redakce 24.  8.  2012
Také během letošního léta můžete poznat kus světa. Na cestu po cizokrajných zemích se vydejte tramvají do vysočanského parku Podviní. Právě tam na vás bude čekat spousta chutí, vůní, barev a rytmů z 25 zemí. Multikulturní festival Barevnou devítku pořádá Městská část Praha 9 letos již poosmé, v sobotu 25. srpna od 14 hodin v parku Podviní. Vstup je zdarma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PROGRAM NA HLAVNÍM PÓDIU I V PROSTORU PARKU

V samém centru dění, přímo uprostřed parku Podviní, vyroste také letos pódium, kde svou tradiční hudbu či tanec předvedou nejrůznější exotické země. Hned po 14. hodině okusíte Indii s jejím bollywoodským tancem. Tento zážitek vám připraví taneční skupina Diwalii. Pak se vydáte do Ruska za jeho národním zpěvem a tancem vokální skupiny Matrjošky. Na Barevné devítce není problém se z Ruska rychle dostat do Irska, za tradičním tancem se skupinou Rinceoiri. Po energickém vystoupení se přesunete na druhý konec světa, k bojovému umění Shao-lin z Číny. Díky Wushucentru uvidíte něco, co jste možná dosud viděli jen ve filmech.

Že jste kousek od domova, zapomenete, jakmile se představí tradiční bulharský tanec v krojích v podání taneční skupiny Balgari, kterou vám na Barevnou devítku po 15. hodině přiveze Bulharský kulturní institut. Písně z dálného východu od Klubu Hanoi z Vietnamu vystřídá živoucí zumba! Oblíbený trend kolumbijské fúze tance a fitness dorazí ve formě otevřeného workshopu! Před 16. hodinou se také pokocháte čínským bojovým uměním, tentokrát Lvím tancem z dílny čínského Wushucentra.

Po 16. hodině předvede dětská taneční skupina Klubu Hanoi působivý vietnamský tanec. Ještě chvilku se zdržíte na dálném východě u historického hrdelního zpěvu, hry na nástroje a tanci z Mongolska v podání umělecké skupiny Dunjingarav, která vznikla už v roce 1992 v Ulánbátaru. Skokem se přenesete do Jižní Ameriky díky Tanguillos de Cádiz. Svůdné a temperamentní flamenko vám ukáže Martina Lohniská.

Po 17. hodině na pódiu zazáří jedna ze žhavých novinek letošního programu, hudební duo MINDS z Jižní Afriky. Během koncertu budete tančit v rytmu fúze rocku, salsy, ale také folku a africké hudby. Estrádní studio Mix vám pak představí tanec a populární ruské písně. Ještě před 18. hodinou se stihnete podívat na moderní styl orientálního břišního tance v podání skupiny Tribal Fusion.

Do Moldávie vás pozve folklorní kolektiv Kodrjanka a před 19. hodinou zavítáte rovnou na Kubu. Známá osmičlenná skupina SON CALIENTE vás roztančí v rytmu samby, rumby, bosa novy, cha-cha i mambo. Tato živelná parta vás rozhodně nenechá jen tak klidně stát.

Po 20. hodině se ocitnete v Rusku na poetické vlně. Častuška Blues je kytarové trio, které bluesově zhudebňuje klasickou ruskou poezii. Program na hlavním pódiu završí po 21. hodině hudební skupina ALVIK. Multikulturní elektro – jazzová kapela, jejíž členové pocházejí z USA, Norska, Francie a České republiky, vám navodí náladu vycházející ze směsi jazzu, hip-hopu, drum´n´bass, nu-jazz, funky a lounge music.

PROGRAM V DIVADELNÍM STANU

Pokud by vás z nějakého důvodu omrzela hudba nebo tanec, divadelní stan bude k dispozici i letos. Po 14. hodině zde začne workshop pro děti s africkými bubny. Po 15. hodině vám studenti pražské DAMU odehrají loutkové představení nejen pro děti s názvem Televize. Před 16. hodinou se můžete těšit na představení Conflicts - sérii loutkových scének.

SOUTĚŽE, SUVENÝRY, DELIKATESY

Ochutnejte některé z cizokrajných kuchyní, jež se na Barevné devítce budou prezentovat. Okusit můžete např. jídla z Angoly, Arménie, Číny, Gruzie, Itálie, Vietnamu, Mexika nebo z Afgánistánu. K pití vám Barevná devítka nabídne skvělou kávu, nejlepší jihoafrická, bulharská a moldavská vína nebo si můžete sednout v čajovně třeba i s vodní dýmkou. Po jídle můžete vyrazit na nákupy na místní etnotržiště, kde seženete krásné a neobvyklé „suvenýry z cest“. Po celý den je možné zúčastnit se celofestivalové hry „Za hodinu kolem světa“, ve které na malé i velké účastníky čeká mnoho jedinečných balíčků s cizokrajnými výhrami.

„Během jediného odpoledne skutečně můžete podniknout cestu kolem světa. Při této cestě se navíc seznámíte s kulturou 25 zúčastněných zemí. Rozšiřte si obzory a vyrazte v sobotu 25. srpna ve 14 hodin do parku Podviní ve Vysočanech. Tam se pro vás sejde celý svět na jednom místě,“ zve duchovní otec festivalu a zástupce starosty MČ Praha 9 Adam Vážanský.



Kdy:Sobota, 25. srpna, 14 - 22 hodin

Kde je park Podviní: Praha 9, Vysočany (ohraničen ulicemi Podvinný mlýn a Rubeška)

Doprava:metro "B" Českomoravská, tram. 16, autobus 151, Poliklinika Vysočany

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Bar, Bojové umění, LOH, Lounge, Svět, Den, Vysočany, Jed, Cesta, Poliklinika, Gruzie, Bár, Čest, Jedi, Loutkové představení