Maminka.czČasopis Maminka

Batůžky a vrstvení: Mateřstvím dostane váš styl nový impuls

Alice Rossi 4.  6.  2021
Jak moc se změní váš styl oblékání, když se stanete maminkou a proč nosí spousta žen na mateřské tepláky? V aktuálním čísle časopisu Maminka se o celou sekci Maminka stylistka postarala Kamila Vodochodská. Přinášíme ochutnávku rozhovoru, který s ní vedla šéfredaktorka Alice Rossi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stylistka Kamila Vodochodská je zastánkyní pomalé módy a důležitou rádkyní, když tápete v módním světě a nemáte co na sebe! 

VIDEO: Jaké kabelky jsou letos hitem?



Jak se změnil váš styl od doby, co jste se stala maminkou?

Hodně. Tak, jako se náš život skrze různá krásnější, ale někdy i těžší etapy posouvá, my rosteme a učíme se z každé lekce a kapitoly, vyvíjel se a vyvíjí i můj styl. Stejně jako hodnoty s ním úzce spjaté. Ostatně i moje tělo, které v některých ohledech už nikdy nebude stejné, jako bylo před oběma porody. S nimi přišla v mnohém i niterná úcta k lidskému tělu, intuici a ženskosti. Podpatky, stejně jako šaty byznysovějšího rázu a pár pro mě vzácných kabelek a psaníček s příběhem jsem si ponechala. V pracovním tempu jsem po celou dobu miminkování, takže je využívám a na dně skříně rozhodně neleží. Ještě více jsem však testovala sama na sobě i pro ostatní maminky módu těhotenskou, kojicí - takovou, která není jen na dva tři měsíce, než nám bříško vždy o kousek povyskočí, takovou, která bude příjemná na citlivější pokožku a přitom cool. Stala se ze mě ještě větší milovnice stylových a praktických batůžků a přebornice ve vrstvení - když člověk běhá za těmi malými torpedobytostmi anebo musí mrznout s kočárkem v dešti či mrazu při procházkách a po pár hodinách se vrací domů za plného sluníčka - je třeba ovládat principy funkčního layeringu a textilní materiály.

Proč podle vás na mateřské vždycky zvítězí tepláky?

Dost často se s dětmi navyšuje čas, od toho, když se jako maminky vypravujeme ven, po nakrmení s návratem na oběd na pár pikosekund, a tepláky jsou často ta nejjednodušší varianta. Předpokládám. V případě, že nemáme dobře postavený a nastavený styl již před dětmi, a tedy obsah skříně takový, který nám dělá radost, vyznáme se s v něm, víme, v čem se cítíme i na hřišti dobře a přitom nás neomezují v aktivitách, které musíme zvládnout - pak jsou tepláky záchranou. Záchranou, která u někoho funguje a u někoho ne.

A je vůbec možné mít na mateřské styl?

Styl máme, hledáme, znovuobjevujeme - definujeme či předefinováváme podle aktuálních potřeb, životního stylu, možností i hodnot celoživotně. Maminkování je jednou z etap. A to, jestli máme dobře nastavený styl - známe samy sebe, víme kým jsme, případně chceme být, jaké jsou naše potřeby, jak chceme, aby nás okolí vnímalo, jak moc známe a přijímáme naši vlastní postavu a jak umíme třeba pracovat s bloky a strachy, které nám nastavila rodina či naše okolí třeba v dětství, mládí - to se právě ukazuje ve chvílích životních změn. Efektivní šatník nastavený na bázi námi definovaného osobního stylu by pak měl být schopen reagovat na všechny tyto proměnné -výkyvy váhy, aktivity a příležitosti, změnu sezon, naše nálady i cykličnost. Správný šatník totiž nesestavujeme nikdy na teď či blízkou sezonu, ale na několik let dopředu. Móda vždy byla na jedné straně spotřebním zbožím - které má být funkční, na druhé straně vždy bylo oblékání kreativním, inspirativním procesem, hrou, a tak by to mělo i zůstat. Styl každé maminky naopak mateřstvím dostává nový impulz inspirace a je pravda, že ne pro každou maminku je nový impulz ke změně a hledání nových cest něčím, co bere pozitivně.

Celý rozhovor s Kamilou Vodochodskou i její tipy do šatníku najdete v červnovém vydání časopisu Maminka. Můžete ho zakoupit ve vaší oblíbené trafice nebo on-line na ikiosek.cz nebo na rohlik.cz

Guru je guru: V novém čísle časopisu Maminka se o své tipy dělí odborníci
Nejlepší kabelky pro mámy: Praktické shoppperky, retro ledvinky i stylové crossbody
Témata: Časopis Maminka, Rozhovor, Jen pro maminku, Krása a styl, Móda, Styl, návrhářka, Byznys, Módní svět, Textil, Červnové vydání, Mater, Oblečení a móda na Heureka.cz