Maminka.czKojenec

Bavlněné plenky milují děti a děti milují je

redakce 29.  5.  2011
Bavlněné plenky milují děti a děti milují je
Také se vám vybaví tolik vzpomínek, když slyšíte spojení „bavlněné plenky“? Generace dnešních třicátníků v nich vyrostla do batolete a látkové čtverce vlající na balkonech patřily ke každé domácnosti s malým dítětem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Od té doby však bavlněné plenky prošly výraznými změnami a v současné době můžeme hovořit o jejich znovuzrození. Ve Velké Británii se pro ně rozhoduje dokonce celých 35 % rodičů. Není divu.

Zvlášť pro ekologicky smýšlející rodiče jsou oproti jednorázovým plenkám přijatelnější alternativou. A kromě argumentu ochranou životního prostředí se nabízí i argument ekonomický – podle studií lze díky bavlněným plenám ušetřit za dobu jejich používání minimálně 10 tisíc Kč.

Zapomenout nesmíme ani na děti. Používání jednorázových plenek totiž vede k tomu, že dítě se naučí samostatně chodit na nočník až později, průměrný věk vzrostl ze dvou na tři roky. Látkové plenky naopak dítě přimějí, aby se naučilo používat nočník dříve, jde o důležitý motivační prvek.

Moderní bavlněné plenky jsou navíc hodně odlišné od čtverců 70 x 70 cm, které si pamatuje většina z nás. Současné plenky jsou vícevrstvé, s různým počtem vrstev bavlny podle toho, s jakou částí těla dítěte jsou v kontaktu.

Plenkové kalhotky jsou prodyšné, a přitom neprotékají. Mají důmyslný střih a zavírají se suchým zipem, čímž se přizpůsobí postavě dítěte. Používání moderních plenkových systémů je rovněž opravdu jednoduché, srovnatelné s jednorázovými plenkami. Pleny se nežehlí, aby neztratily svoji absorpční schopnost.

Plenky se prodávají ve třech velikostech, plenkové kalhotky pak v 6 velikostech a díky čtyřem různým způsobům skládání dostanete tolik možnosti pro přizpůsobení potřebě konkrétního dítěte jako u žádného jiného způsobu přebalování.

Zdroj: Mall.cz

Témata: Děti, Kojenec, Plen