Maminka.czZdraví

Běhání v těhotenství: „Aktivní žena lépe zvládá porodní zátěž,“ říká porodník

Jana LeBlanc 28.  2.  2017
Otěhotnět neznamená uklidit běžecké boty do skříně, natáhnout se na gauč a čekat na porod. Přesto má běhání v těhotenství svá pravidla, o kterých je dobré něco vědět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsem zjistila, že jsem těhotná, naskočila mi v hlavě otázka: A jak to teď bude s běháním? Měla jsem za sebou dva maratony, dva půlmaratony a v e-mailu předvyplněnou přihlášku na další závod. Nechtěla jsem přestávat a z běhání přepnout na nezáživné domácí protahování, které mi nabízela knížka o mateřství, co jsem si koupila.

Na druhou stranu se mi v hlavě vyrojila spousta otázek, které ještě přiživily komentáře okolí – a ty pěkně postaru velely hodně odpočívat, jíst za dva, a když něco dělat, pak hodně číst (protože u toho se dá ležet).

Jaké správné oblečení zvolit pro běh

Ačkoli si nedám do života zrovna moc mluvit, těhotná jsem poprvé, a tak jsem zapochybovala: Nebudu to malé v sobě moc natřásat? Nebude poletovat víc, než by mělo? Nemůžu něčemu tak droboučkému ublížit? Potratit? A co až bude trochu větší? Bude odolnější? Nebo naopak?

Měla bych běhat teď, a potom už ne? Nebo teď ne, a potom ano, až jestli se ukáže, že je všechno v pořádku? Protože běh je dnes jedním z nejpopulárnějších sportů, tuším, že něco podobného se honí v hlavě spoustě žen. A tak jsem vyrazila za odborníky poptat se na tohle všechno.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Od těhotenství k porodu, Sport, žena, tejpování, Gumy, běžkyně, Běhání, Pór, Půlmaraton, Nadváha, Cholesterol, Tahání, Rika, Začátečník, Divačka, Jozef, Zátěž, Váš cíl, Anna, Tréninkový plán, Literatura, Legíny, Zdraví na Heureka.cz