Maminka.czVýživa a stravování

Bez bylinek snad nejde vařit, říká food blogerka Dagmar Heřtová

14.  2.  2018
Cestovatelka a food blogerka Dagmar Heřtová přesně ví, jak používat bylinky a do kterých pokrmů se nejlépe hodí. O své kulinářské zážitky se dělí na svém blogu Tastejourney.cz a také v knize Bylinky na mém stole.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co tě napadne jako první, když se řeknou bylinky?‬

Vlastní svět chutí, vůní, barev, fines, tajemství a fajnovosti – to jsou pro mě bylinky! Promění pokrm v takové míře, že bez nich jsou ostatní suroviny mnohdy pouhým přídavkem. Současná kuchyně je s bylinkami přímo spjatá.‬ Nejsem bylinkářka, s bylinkami především vařím a bořím zavedené hranice tím, jak se snažím je kombinovat. Bylinky jsou současný fenomén, jsou prakticky všude kolem nás, používaly se po staletí a my se k nim s pokorou vracíme. Troufám si tvrdit, že bez bylinek snad ani nejde vařit.

Jakou bylinku máš nejradši?

Bez zaváhání odpovím bazalku, respektive všechny její variety, a to pro její fajnovost a exkluzivitu. Přináší eleganci do vaření. Bazalka je královnou mezi bylinkami, už jen letmý dotek té nejznámější bazalky pravé uvolní výrazně voňavé aroma. Díky této vůni a sladké chuti se změní vaše jídlo v lahodnou pochoutku, ale i celkově působí bazalka protistresově, proti pocitu úzkosti a nespavosti a pomáhá zmírňovat bolest hlavy.

On-line cvičení nabízí řešení těm, co nemají čas chodit do fitka

Podle nových výzkumů se zjistilo, že bazalka je adaptogen, tedy má schopnost udržovat rovnováhu hormonů a imunitního systému, zkrátka může sloužit tam, kde je to potřeba. O bazalce se ví, že patří k nejzdravějším bylinkám. Celkem je známo asi 150 druhů bazalek, mě uchvátila především vynikající a noblesní bazalka thajská, purpurově červená bazalka africká anebo velmi ceněná bazalka svatá, tzv. tulsi, o které se říká, že je posvěcená všemi bohy a může léčit tělo, mysl i duši. Všechny exotické druhy bazalek jsou součástí indické, thajské, vietnamské a jiné asijské kuchyně a významně podporují zažívání.

Kterou bylinku nejčastěji používáš ve své kuchyni?

Určitě petrželku, ať už plocholistou nebo kadeřavou. Možná to zní tak trošku všedně, ale je to víc než jen ozdoba! Jde snad o nejpoužívanější bylinku v kulinářství a v naší kuchyni má tradičně své pevné místo. Stále se zasazuji, aby byla pravidelnou součástí zdravého jídelníčku, neboť má vysoké nutriční hodnoty. Je plná zdravých silic, má mimořádně vysoké hodnoty vitaminu K, který je důležitý pro náš cévní systém jako prevence ucpávání cév a osteoporózy. Má více vitaminu C než pomeranč.

Jde o bylinku, která dodá výraznější chuť jakémukoli jídlu, zejména tam, kde je nutné pokrm jednoduše chuťově vylepšit. Má silnou vůni a ta mě vždycky dostane, přesto v pokrmu působí neutrálně. Navíc zesiluje a podporuje chuť k jídlu, což je dobré třeba při rekonvalescenci. Báječně si rozumí s ostatními bylinkami, nepřebíjí je. Jedním z nejchutnějších příkladů jejího použití v kuchyni je třeba bramborová kaše plná nasekané petrželky. Já si ji nejlépe vychutnám v pokrmech, které jsou z ní celé, třeba osvěžující libanonský salát tabbouleh anebo příkladně petrželkové smoothie, u obou jídel jde o použití petrželky v extrémně zdravé formě. Je perfektní ochranou před chřipkou a nachlazením a současně napomáhá odstraňovat toxiny z těla, takže výrazně pročistí organismus.

Jaká bylinka tě překvapila?

Jednoznačně koriandr a estragon! Obě jsou pro nás téměř nové. Koriandr miluji pro jeho nezaměnitelně kořeněnou a velice specifickou chuť. Když si k němu přivoníte, bývá to už méně příjemné, ale jde o na dotek jemnou bylinku s příchutí anýzu a citronu. Říká se, že koriandr buď milujete, nebo nenávidíte, a já s tím souhlasím. Koriandrové lístky přidávám do hotové rýže, báječně ji osvěží. Koriandr je jednoduše moje bylinka.‬ Estragon je pro mě velmi tajemná bylinka, především ho mám ráda čerstvý v čaji, patří k těm nejlahodnějším se svojí lehce nasládlou, anýzovou příchutí. Stejně tajemný je i v kuchyni, miluji ho třeba v estragonové zmrzlině či klasicky v estragonové majonéze nebo octu, který si sama vyrábím. Také se zasazuji o kerblík, naše babičky ho často používaly, ale dnes si ho musíte vypěstovat, v obchodech běžně není, ale jde o vynikající bylinku třeba do vajíček. A Francouzi o tom vědí své.

Prozraď svůj oblíbený recept

Rychlý a voňavý recept s bylinkami, který si můžete připravit, když právě nevíte, co rychlého jako pochoutku na večer, jsou křupavé krekry s čerstvými bylinkami. Krásně křupou a navíc chutnají a voní po bylinkách, hodí se k pivu, vínu a dipům, sýrům a pomazánkám. Ideální je bazalka, ale můžete zvolit i jinou bylinku nebo jejich mix. Bylinky se přidají nasekané do těsta, ale pak se i do rozválených placek jednoduše namačkají a válečkem zatlačí do těsta. Vznikne krásně barevný efekt zelených lístků v křupce. A jsou hotové za chvilku!

Zajímavé jsou recepty, kde se bylinky kombinují, tam se úplně vyřádím! V polévkách a salátech, tam je kombinace bylinek současným trendem. Jinak rychlovkou jsou také bylinková smoothie, tedy třeba petrželové, které pročistí váš organismus a ochrání vás před chřipkou, anebo třeba zdravé smoothie s koprem či červenou řepou.

RECEPT:

Pikantní protichřipkové smoothie

1/2 salátové oloupané okurky
2 menší jablka bez jádřinců
2 větší listy kadeřavé kapusty (kadeřávku)
velká hrst plocholisté petrželky (stonky si ponechte, dodají skvělou chuť vývaru)
1/4 lžičky sušených papriček nebo kajenský pepř

Klepněte pro větší obrázek

Jablka neloupejte, nakrájejte na menší kousky, okurku naopak oloupejte a nakrájejte na kolečka, spolu s ostatními ingrediencemi promíchejte, rozmixujte a nalévejte do skleniček. Ozdobte chilli papričkami a snítkou petrželky!

Chcete se pustit do hubnutí? Pak právě pod vedením Petra Havlíčka a jeho týmu máte šanci, a to v soutěži Hubneme do plavek. Stačí se pouze přihlásit a několika z vás se naskytne šance změnit svůj život. Casting na účastníky soutěže je součástí festivalu Restart s dietou, který se koná 24. a 25. února v Praze.

Nebudete hladovět, nebudete muset dřít ve fitku. Ale na základě ústních konzultací, důvěryhodných měření a testů dostanete na míru ušitý plán, jak se zbavit nadbytečných kil. Dozvíte se vše o svém stravování, zdraví i chybách, které jste ve svém jídelníčku dělali. Naučíte se zdravě vařit, nakupovat ty správné potraviny a zjistíte, jak to vlastně s tím hubnutím je. Přihlašovat se pomocí FORMULÁŘE můžete už teď právě ZDE.

VIDEO: Jak udržet bylinky co nejdéle čerstvé? Tyto rady vám pomohou:

Ze dne na den se rozhodla se sebou něco udělat. Iveta zhubla více než 30 kilo
Hubnutí po porodu. Nemyslete jen na miminko, ale také na sebe
Jaro je pro hubnutí příznivější než zima, říká Petr Havlíček
Témata: Zdraví, Recepty, Výživa a stravování, Jídelníček, Letmý dotek, Součást festivalu, D test, Bazalka, Keř, Ozdoba, Ingredience, Chuť, Vysoká hodnota, Krek, Rychlý recept, Kulinářský zážitek, Exotický druh, Jemná bylinka, Pravidelná součást, Bloger, Thajská bazalka, Malý kousek, Kajenský pepř, Chilli paprička, Pomeranč, Zdraví na Heureka.cz