Maminka.czDítě je na světě

Bez plenek i v noci: Jak na to? Hlavně nezakazujte dítěti pít

Magdalena Sieglová 27.  3.  2017
Zanedlouho potom, co dítě dokáže udržovat čistotu ve dne, přijde na řadu odložení plenek i v době spánku po obědě a později i v noci. Máme pro vás pár triků, jak to co nejrychleji a v klidu zvládnout.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Někdy probíhají obě změny současně, někdy je mezi nimi několikaměsíční odstup. Co tedy můžete udělat, aby se vaše dítě naučilo spát bez plenek? Odpověď zní – nic. Dávejte mu najevo, že mu důvěřujete, a chovejte se nenuceně.

Je-li dítě na tuto změnu připravené, poznáte podle toho, že ráno budou plenky suché. Se souhlasem dítěte je tedy zkuste odložit.

Jestliže se má dítě v noci probudit a vstát proto, že se mu chce čůrat, vyžaduje to už značnou vyspělost. Aby mohlo dítě spát celou noc bez potřeby jít na nočník, je nutné, aby mělo už dostatečně velký močový měchýř. Žádnou z těchto podmínek nemůžete ovlivnit.

Koupání miminka: tipy čeho se držet + soutěž

Je zbytečné, abyste dítěti večer zakazovali pít!

Takový způsob je značně krutý a navíc neúčinkuje. Pro některé rodiče je praktické, když dítě napůl vzbudí asi kolem jedenácté hodiny večer a posadí ho na nočník. Pokud to dítěti nevadí, může vám takové řešení situaci usnadnit.

Ale „suchá noc“ bude skutečností až tehdy, kdy se dítě dokáže probudit samo.

Pár tipů, jak dítěti pomoci:

– dáte mu pyžamo, které se snadno svléká

– necháte v jeho pokoji rozsvícenou noční lampičku

– připravíte k posteli nočník

Nemálo dětí totiž stále musí používat plenky i tehdy, kdy by už nemusely, jednoduše protože se bojí samy přejít potmě chodbu na toaletu.

I když se dítě přes den už nepočůrává, může k tomu někdy dojít ve spánku. Jestliže dáte pod prostěradlo igelitovou vložku, není to žádná tragédie.

V žádném případě není noční pomočení důvod k trestání dítěte, naopak jej musíte motivovat a dávat mu najevo, že už je opravdu dospělé, když tohle po něm chcete a ono to určitě dokáže.

Jaké plenky jsou pro vaše dítě nejlepší? Soutěžte o super ceny!

Neodkládejte plenky příliš brzy. Probouzet se každé ráno v mokré a studené postýlce dokáže pořádně zacloumat s morálkou a spíše to dítě odradí.

Není potřeba, aby dítě zažívalo takové situace příliš dlouho. Vaše dítě potřebuje od vás slyšet povzbuzení a cítit, že s ním máte trpělivost.

Poklad v plenkách - jak poznáte, že je všechno tak, jak má být?
Bezplenková metoda může skvěle fungovat. Je třeba ale začít brzy
To je ale tajnůstkářka! Moderátorka Sandra Parmová čeká miminko
Témata: Nočníky, Dítě je na světě, Pleny, Batole, Bezplenková metoda, Sandra Parmová, Tragedie, Prostěradlo, Moderátorka, Pyžamo, Pár tipů, Děti, Noc, Tajnůstkář, Parmová, Plen, Jak, Močový měchýř, Pleny na Heureka.cz