Maminka.czVýbavička pro miminko

Bez zimního fusaku se neobejdete. Jak vybrat ten pravý? Přinášíme inspiraci

Simona Procházková 9.  11.  2021
Patří k nezbytné zimní výbavičce každého miminka. Měl by být samozřejmě hřejivý, pohodlný a zároveň prodyšný, aby se děťátko nepotilo na zádech a zátylku. V obchodech najdete pestrou nabídku nejrůznějších druhů, jak tedy vybrat správně? Na co dávat pozor, jakým materiálům dát přednost a proč nehledět jen na módní trendy? Poradíme. V galerii navíc najdete pro inspiraci 20 tipů na fusaky, které se v chladném počasí i mrazech budou určitě hodit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zejména v případě, že jste novopečenou „prvomaminkou“, můžete při nakupování výbavičky trochu tápat a zorientovat se v takřka nepřeberné nabídce na trhu může být poněkud náročné. V případě zimního fusaku byste se měli zaměřit na použité materiály, kvalitu zpracování, vnitřní výplň, velikost fusaku a také jeho délku.

VIDEO: Skvělý pomocník při usínání miminek!

Fusak by měl mít samozřejmě vynikající termoregulační vlastnosti a být maximálně funkční, naopak nesmí být příliš „mohutný“ a těžký. A pozor, při výběru toho pravého fusaku pro vás zvažte, jak dlouho ho budete chtít používat. Ne všechny fusaky totiž mají dostatečnou velikost i pro větší děti.

Fusak do kočárku: Beránek, peří, nebo syntetika?

Fusak z přírodní ovčí vlny, takzvaný „beránek“, zůstává oblíbenou klasikou, mnohdy se v rodinách dědí z generace na generaci. Je velmi teplý, miminko proto není třeba příliš oblékat, aby se ve fusaku rychle nezapotilo. Beránek ale bývá přeci jen robustnější, pokud ho tedy chcete používat, měli byste mít kočárek s dostatečně širokou a dlouhou korbou.

 Levnější a rovněž lehčí variantou jsou fusaky s fleecovou či plyšovou vnitřní vrstvou, které jsou snadnější na údržbu. Oblíbené jsou rovněž fusaky s vlnou merino nebo vyplněné prachovým peřím. Hodí se zejména na delší procházky v mrazivém počasí, na výlety do hor nebo pro maminky, které si libují v zimních sportech. Někteří výrobci používají speciální materiál, zvaný Outlast, který se využívá rovněž při vývoji oblečení pro kosmonauty a je umístěn mezi vnitřní a vnější vrstvou fusaku.

Jak vybrat kočárek pro miminko?

Na co se zaměřit při výběru fusaku

  • Materiál: měl by být antialergenní a nenáročný na udržování v čistotě. Vhodné materiály jsou: fleece, mikroplyš, umělé materiály jako polyester, teflon, také ale bavlna. Významnou roli samozřejmě hraje to, jak dobře udrží teplotu a zda se dá prát v pračce.
  • Velikost a hmotnost: fusak by neměl být příliš těžký, protože když připočítáte váhu dítěte, dost se pronesete. Měl by být dostatečně prostorný a odpovídat velikosti korby kočárku.
  • Šikovné detaily: například úchyty proti sklouzávání, které pomohou při používání ve sporťáku nebo golfkách, možnost prodloužení fusaku, kvalitně zpracované zipy a zapínání, možnost rozložení fusaku na deku nebo třeba speciální nánožník, vybavený otvory a poutky, abyste fusak mohli využít i do autosedačky a protáhnout jimi bezpečnostní pásy.
  • Variabilita: před nákupem si rozmyslete, jak často budete fusak využívat, zda ho plánujete používat i během cestování autem do autosedačky a podobně. Ideální volbou jsou tzv. rostoucí fusaky, které se dají jednoduše prodloužit a budou vám, respektive dítěti, složit klidně až do třech let.
  • Cena: určitě se nevyplatí při nákupu příliš šetřit, pokud totiž vyberete dobře, vydrží vám jeden kvalitní fusak i pro více dětí, pokud plánujete sourozence. I když nejde o zrovna nejlevnější investici, vynaložené finance se vám bohatě vrátí. Navíc fusak můžete s klidným svědomím pořídit také tzv. z druhé ruky, na bazárku nebo od kamarádky.
  • Pozor dejte rovněž pří výběru svrchního materiálu. Polyamid je lehký, na dotek příjemný a odolný vůči větru. Polyester je trochu hrubší, ale odolnější vůči poškození, dobře prodyšný a rychleji schne. Seženete i fusaky z více vrstev, aby bylo možné je uzpůsobit momentálnímu počasí.
  • Praktické vychytávky: některé fusaky se vyrábí s odepínací spodní částí, která bývá zevnitř šusťáková, což je velmi praktické, pokud většímu děťátku nechcete při procházce sundávat botičky. Odepínací díl slouží pro zkrácení fusaku do hluboké korby či autosedačky, v prodloužené verzi je pak určen do sportovních kočárků.
Témata: Děti, Galerie, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Praktické rady, Kočárek, Výbavička pro miminko, Trend, Materiál, Děťátko, Beránek, Gold, PRÁV, Nano, Výbavička, Obchod, Kosmonaut, Inspirace, Mráz, Cube, Kočárky na Heureka.cz