Maminka.czVýživa a stravování

(Bez)problémové stolování: Přejídání cukrovím a další záludnosti

Vanda Stöckbauerová 24.  12.  2017
Jíst u společného stolu je jeden z nejdůležitějších rodinných rituálů. Snažte se ho se svým dítkem dodržovat už odmalička, posílíte tím nejen vzájemnou sounáležitost, ale i zdravé stravovací návyky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V době, kdy vaše ratolest už dokáže sama sedět, ji můžete v židličce usadit k rodinnému stolu a pustit se do společného hodování. I když to zpočátku bude spíš symbolické, dítě od vás dokáže mnoho odkoukat a možná budete překvapeni jeho šikovností. Nejprve dokáže jíst pomocí rukou a s vývojem jemné motoriky získává lepší kontrolu nad svými prsty.

Pokud vaše dítko ve věku okolo jednoho roku už sahá po lžičce, klidně mu ji dejte (vyberte plastovou). Vyzkouší si, jak funguje držení a pohyb lžičky, což představuje důležité kroky pro samostatnou obsluhu při jídle. Nedivte se, když při prvních pokusech kašičku spíš jen rozbryndá kolem sebe, všechno chce svůj čas.

Malého jedlíka proto dokrmte druhou lžičkou, ale nechte mu tu jeho na hraní. Zprvu také raději používejte nerozbitné nádobí. Dítě ve věku okolo dvou let by mělo být schopné najíst se zčásti samo. Samozřejmě je to hodně individuální, záleží na zručnosti a motorice každého jedince. Ve věku tří let už můžete svému potomkovi nabídnout dětský příbor (vyvarujte se ostrých nožů), zpočátku s ním bude trochu bojovat, ale kolem čtyř, pěti let už bude úplný přeborník.

Štědrovečerní hodování si mohou užít i batolata. Co jim připravit?


Při prvních pokusech se však vyhněte potravinám, jako jsou například špagety, které chtějí přece jen větší cvik.

Blíží se vánoční svátky a s nimi i štědrovečerní večeře. Jistě chcete, aby byla slavnostní tabule co nejhezčí a vaše batole svátečně oblečené, počítejte však s tím, že pokrm pravděpodobně nezůstane jen na talíři a v pusince. Ale co… Pračku doma máte, tak se tím zbytečně netrapte.

Zaměřte se spíš na to, co svému dítku předložíte na talíři. Pravdou je, že popularita kapra a rybí polévky na českých štědrovečerních stolech rok od roku klesá. Děti tyto pokrmy často odmítají a rodiče se jim přizpůsobují. Přitom rybí maso by mělo být neodmyslitelnou součástí jídelníčku.

Je samozřejmé, že pro malá batolata smažený kapr asi není tím pravým ořechovým, ale jídlo lze upravit tak, aby bylo zdravější.

Stačí si jen osvojit zásady racionální výživy. Nikdy nesmažte na másle, roztíratelných margarínech a ztužených tucích. Nejšetrnější na přípravu je vaření v páře, kdy si potraviny uchovávají svou nutriční hodnotu.

Bramborový salát můžete místo majonézy zakápnout olivovým olejem. Dejte také pozor, aby dítě nemělo v rybě kosti. Stačí jedna kostička v krku a další pokusy s rybími pokrmy mohou skončit trablemi.


Důležité zásady

* Nejosvědčenější možnost, jak dítě přesvědčit, aby jedlo zdravě, je jít mu příkladem.

* Snažte se vařit pestře, to však neznamená přeplácaně. Mnohem lepší je vsadit na jednoduchost a kvalitní suroviny.

* Děti by až do ukončeného 3. roku věku neměly jíst úplně totéž co rodiče. To platí zejména v případech, kdy se dospělí neřídí zásadami racionální výživy a také jestliže jsou jejich ratolesti predisponovány ke vzniku potravinové alergie.

* Jídlo by mělo vypadat především lákavě a pestře. Pokrmy střídejte z několika důvodů. V první řadě by měla být strava vyvážená a stále stejné jídlo by se dítěti mohlo znechutit.

* Během stolování nepouštějte televizi, aby se dítko zbytečně nerozptylovalo. Také se nečtou pohádky a jídlo se v ideálním případě nevsunuje do úst „pokoutně“.

* Potomka neokřikujte a buďte trpěliví. Pokud jídlo nechce dojíst, nenuťte ho. Takové snahy by mohly být spíš kontraproduktivní.

* Velkou chybou je nabízet další jídlo v případě, že to hlavní připravené odmítne. Dítko by si časem mohlo jednoduše zvyknout, že pokaždé dostane alternativu.

* I když dítě novou potravinu odmítá, neházejte flintu do žita. Některé děti potřebují novou chuť až sedmnáctkrát vyzkoušet, než ji začnou běžně jíst.

* Dětskou lžičku ze země nezvedejte více než třikrát. Pak už to totiž není náhoda, ale nová dětská hra.

ČTĚTE TAKÉ: 6 chytrých rad, jak děti naučit jíst ryby


Vánoční ryba s bramborami a zeleninou

Ingredience pro 4 osoby: 4 filety čerstvé tresky, 400 g červených brambor, 2 středně velké mrkve, 100 g růžičkových kapustiček, 1 lžíce řepkového oleje, 1 lžička bylinkové soli a čerstvý kopr na ozdobu

Postup: Filety z ryby omyjeme, vysušíme a vložíme do napařovací nádoby. Přidáme červené brambory i se slupkou a očištěnou mrkev nakrájenou na menší kousky. Posypeme troškou bylinkové soli a pokapeme řepkovým olejem. Vaříme dohromady v páře asi 8 minut. Poté přidáme růžičkovou kapustu a vaříme ještě 2 minuty. Nakonec ozdobíme koprem.

Doporučení: Pro malé děti vybírejte takové ryby, které mají málo kostí, jako jsou filety z tresky či pstruha. Dbejte také na to, aby byla ryba čerstvá a z ověřených zdrojů.

VIDEO: Kolik čokolády má ve vánočních sladkostech být

Spokojené rodinné stolování hned od malička...
Víno a sýry: Víte, které spolu chutnají skvěle a které naopak vůbec?
Slavnostní okamžiky à la carte
Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Výživa a stravování, Batole, Školák, Kojenec, Cukroví, Cukr, Vánoce, Vánoce 2017, Kvalitní surovina, Rybí maso, Racionální výživa, Smažený kapr, Stejné jídlo, Dětská hra, Přejídání, Pokrm, Ověřený zdroj, Popularita, Růžičková kapusta, Žalud, Potravinová alergie, Držení

Video