Maminka.czDěti

Běžte s dětmi do kina! Kdy je nejlepší čas na první film na plátně?

Veronika Vlachová 16.  2.  2019
Kdy je vhodná doba vzít prcka poprvé do kina? Určitě by už měl mít zkušenost s kratšími filmy. Napoprvé vyberte jednoduchý film bez napětí, násilí nebo náročných scén.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zážitky ze širokoúhlého plátna jsou vždy ohromující. Takto prožité filmy jsou vlastně něco úžasného, zvlášť proto, že dobré příběhy pomáhají dětem porozumět světu. Návštěva kina se dokonce považuje za jednu z důležitých součástí kultury v dětství.

S dětmi za kulturou aneb Kdy a proč navštívit divadla a kina?

Ale jak podotýká Sabine Ederová, mediální expertka, i zde je důležité hledět na věk a zkušenost dítěte. „Děti by měly být rozhodně starší pěti let a už by měly mít zkušenost s krátkými filmy. Ty mladší vnímají příběh na plátně hluboce emočně a nedokážou mít ještě takový nadhled,“ doporučuje Sabine Ederová a zdůrazňuje i v tomto případě roli rodiče: „Dokonce i pětiletí potřebují uklidňující ruku rodiče, aby se cítili bezpečně, a to nejen při napjatých scénách.“

Televize a tablet: Malé děti potřebují limit. Chvíli a dost!

Profesorka a psycholožka Sarah Weigeltová k tomu ještě dodává úskalí, která se v kině pro děti mladší pěti či šesti let skrývají: „Většina dětí se v temném kině před tak velkým plátnem při rychlém sledu obrázků a hlasitém hluku rychle vystraší.“ Dokonce u dětí do čtyř let, jejichž ouška jsou velice citlivá, může dojít v extrémním případě k poškození sluchu. 

  • Začněte jednoduše. Pro první zážitek vyberte jednoduchý film bez napětí, násilí nebo náročných scén. V orientaci vám pomohou věková doporučení, ovšem jimi se finálně nenechte příliš ovlivnit.
  • Na délce záleží. Dvacetiminutový až čtyřicetiminutový film je pro dětský mozek dostačující. Delší stopáže dítě zbytečně zatíží.
  • Důraz na hluk. Samotný film, vhodný pro děti, by neměl disponovat hlasitou hudbou nebo ruchy, aby nedošlo k poruše sluchu, emočnímu přetlaku, případně návalům strachu.
  • Hlavně happy end. Aby vše dobře dopadlo, potřebuje nejen příběh pohádky, ale také psychika dítěte.

TIP: Uspořádejte vlastní rodinné kino. Vyberte film, připravte si dobroty, pití, pohodlně si sedněte nebo lehněte a hlavně neusněte! 

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Naše tipy, film, Happy end, Nejlepší čas, Plat, NEJ, Kino, Expertka, Krátký film, Plátno, Napětí, Psychika dítěte