Maminka.czKam s dětmi

Běžte s dětmi do kina! Nová Disney pohádka Na vlásku pobaví i Vás!

Monika Kváčková 1.  2.  2011
Není pohádka jako pohádka a pohádka, některé jsou tradiční, jiné moderní. Pohádka Na vlásku má od každého něco.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na začátku stojí klastická pohádka bratří Grimmů o krásné princezně Ranpunzel (v české verzi Locika) s neuvěřitelně dlouhými zlatými vlasy, která byla od dětství vězněna zlou čarodějnicí ve vysoké věži. Jednoho dne princezninu věž objevil neméně okouzlující princ, princeznu osvobodil a … zazvonil zvonec… Potud klasický příběh.

Ten o pohádce Na vlásku dále pokračuje tím, jak studio Disney nad scénářem klasické pohádky udělalo „čáry, máry, fuk“, přidalo akci a vtip, zaměstnalo na pár let řadu šikovných animátorů a vykouzlilo jeden z nejdražších animáků všech dob, ve kterém z původního příběhu zbyla jen ta okouzlující princezna, její dlouhé vlasy, čarodějnice, a věž. Dál už je všechno úplně jinak...

Princezna v podání studia Disney není žádná úplakaná chudinka, ale krásná a temperamentnní teenagerka, která pomocí svých superdlouhých vlasů dokáže triky, jež by jí možná záviděl i Houdini. Z prince se pro změnu stal nejlepší (a zřejmě i nejhezčí) zloděj v království a ani čarodějnice není nijak strašidelné stvoření, nýbrž docela pohledně vypadající osoba, o jejímž charakteru však již od začátku není příliš pochyb.

Klasický příběh, přetvořený do krásné animované vizualizace, je však doplněný o řádku dalších méně či více zábavných postav, včetně pro "disneyovku" nepostradatelných zvířátek (v tomto případě úsměvného chameleona Pascala a famózního armádního koně Maxima), která pomáhají princezně na cestě za jejím snem a za štěstím.


Ukázka z pohádky Na vlásku, Zdroj: Babytelevize.cz

Celý děj má švih a spád. Doplněný pořádnou dávkou efektů, akčních scén a humoru, pěknými písničkami a výbornými postavami slibuje skvělou zábavu pro dospělé i pro děti, při které se rozhodně nudit nebudete a nevadí ani místy nereálný děj.

Disney tak tímto filmem, který v návštěvnosti v třetím týdnu po uvedení do kin překonal i Harryho Pottera, slaví nostalgický návrat do časů, kdy jeho jméno bylo zárukou kvalitního animovaného filmu. V závěru nechybí samozřejmě ani tradiční pohádkový happy end, kdy dobro zvítězí nad zlem, což by snad v pohádce ani jinak nešlo.

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Disney, pohádka, Nova, animák, Na vlásku, Disney +, Grimm, Dis, Vaš, Teenagerka, Locika