Maminka.czPorod

Blogerka Kitchenette se podělila o svůj zážitek s domácím porodem do vany

Markéta Novák Matějková 30.  7.  2016
Oblíbená foodblogerka Markéta Pavleje alias Kitchenette porodila před několika týdny syna Issaca, ale teprve teď se podělila o svůj zážitek s domácím porodem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S Markétou Pavleje jsme si povídali těsně před jejím porodem třetího dítka pro červencovou Maminku, kde nám poodhalila kousek svého soukromí. Mimo jiné nám také ukázala fotku svého syna Rubena pořízenou krátce po jeho narození. Už tehdy nám řekla, že se vrátila ke knihám porodníka Michela Odenta.

Nyní, sedm týdnů po narození syna Jonase Isaaca, prozradila na svém blogu, jak probíhal její třetí porod. Chlapečka porodila stejně jako jeho staršího brášku doma.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Domácí porod do vany

„Když v sobotu večer usnuly mé děti, začala jsem mít kontrakce, které trvaly 24 hodin. Byly různé. Delší, krátké, silné, slabší, po intervalech kolem 7 minut, ale i občas 12 minut. Moje porodní asistentka má hodně zkušeností a měla to štěstí, že se učila i od jedné významné německé kolegyně. Asi i proto dokázala rozeznat a vysvětlit, že to co prožívám, není ještě samotný porod nebo první doba porodní, ale nazvala to tzv. laděním orchestru, kdy si ještě moje tělo a miminko potřebuje něco vyladit, aby se mohl samotný porod spustit.

Také mi potvrdila, že za její bývalé praxe v porodnici se tato fáze velmi často špatně vyhodnocovala a namísto, aby dostala žena svůj klid a prostor si toto vše zpracovat a přípravou přirozeně projít, docházelo k všemožným zásahům jako protržení plodového vaku, podání oxytocinu, anestézie, aby si vyčerpaná rodička odpočinula, ... , které měly zdánlivě pomoci porod rozběhnout. Nekonečným vyšetřením, monitorům.. Ale protože se ve skutečnosti nejednalo ještě o samotný porod, tyto pokusy často nefungovaly jak měly. Porody často končily císařským řezem.

Proto jsem vděčná, že jsem měla tu možnost náš poslední společný den, kdy jsme ještě s Isáčkem byli jedno tělo, prožít doma v úžasné atmosféře překrásné červnové neděle s mými dětmi, mojí rodinou. Byl to krásný den, kdy se o nás starala moje máma a všem nám vařila. Posnídali jsme spolu na terase, poobědvali a i povečeřeli. Byla jsem při kontrakcích uzavřená do sebe a mezi nimi se svými blízkými prožila krásný den.

Když jsem v neděli večer dala děti zase spát, přišel porod samotný. Zavolala jsem mou dulu, porodní asistentku a napustila vanu. Zanedlouho jsem porodila svého druhého syna a zase navštívila tu, teď už známou ale o nic méně fascinující dimenzi, za mihotání světla svíček, vůně růže a hudby z Isákova playlistu. A přes to bylo všechno trochu jiné. Tak přišel na svět můj krásný nedělní čtyřkilový chlapeček Jonas Isaac," popisuje svůj zážitek Markéta Pavleje.

Porod podle Michela Odenta

"Nechci vůbec říci, že porod doma je ta jediná a správná cesta. Ale nelíbí se mi jak je stále v naší postkomunistické zemí vnímán negativně. Většina světa jej vnímá mnohem liberárněji a přirozeněji. Osobně si myslím, že je potřeba v porodnictví mnoho věcí od základu změnit a vím, že je to dlouhá cesta, ale tato otevřená zpověď je alespoň možná malý střípek v novém dláždění.

Doufám, že v budoucnu se ženy nebudou muset bát přivádět na svět své děti v porodnicích, tak jako já, protože momentálně vnímám jako větší riziko porod tam, než v domácím prostředí. Že nebudou muset hledat jiné cesty nebo jezdit do zahraničí, aby měli možnost projít si přirozeně porodem a pak mít možnost trávit první minuty, hodiny i dny se svými dětmi. Myslím si, že začátek je už ve změně péče o těhotné ženy. Tady by měly najít své místo zkušené porodní asistentky. Měl by se navrátit porod ženám, protože jim ve skutečnosti patří! I doktoři v tom světě mají své neodmyslitelné místo a vždycky budou mít, ale měli by získat pokoru k porodu a momentálně běžnou praxi od základu změnit. Přála bych všem ženám, aby mohly rodit v porodnicích jakou vybudoval Michel Odent v Pithiviers či můžete najít třeba v belgickém Ostende, kde se podařilo vytvořit ženám příjemné intimní prostředí plné respektu k porodu. Kde je možné rodit do vody a zároveň je žena na půdě porodnice, kde lékaři mohou pomoci v momentě opravdových komplikací."

Markéta Pavleje (33)

Léta byla vizážistkou, od roku 2012 píše svůj blog Kitchenette.cz, za který dostala již několik ocenění. Nedávno jí také vyšla kuchařka Rok v kuchyni. Kromě toho je úžasnou mámou dcery Gréty a synů Rubena a Jonase Isaaca.

Celý článek, ve kterém Markéta prozrazuje své zkušenosti se svými třemi porody, si můžete přečíst na jejím blogu Kitchenette.

 

Domácí porod: Které české a zahraniční celebrity se k němu rozhodly?

 

 

Témata: Porod, Slavní rodiče, Domácí porod, zážitek, Kitchenette, Markéta Pavleje, Intimní prostředí, Bloger, Krásný den, Anestezie, Van, Správná cesta, Blog, První doba, Dom, Playlist, Michel Odent, Michel Odenta, Isaac, Ruben, Protržení, Společný den, Domácí, Blogerka, Pór