Maminka.czVýživa a stravování

Boj proti dětské obezitě: Ze škol brzy zmizí automaty s cukrovinkami

Iva Endrychová 13.  5.  2014
Boj proti dětské obezitě: Ze škol brzy zmizí automaty s cukrovinkami
Zdravý životní styl by si děti měly osvojit už na školách. Ministerstvo školství už proto pracuje na vyhlášce, která ze škol vyžene automaty s přeslazenými nápoji a nezdravými pochoutkami. V platnost by měla vstoupit nejpozději od začátku roku 2015.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

České děti patří k nejtlustším na světě a právě proti tomu chce bojovat společná iniciativa ministerstva školství a zdravotnictví. Společně proto chystají novelizaci vyhlášky o školním stravování.

„Podle průzkumů je až jedna pětina žáků a jedna desetina holek obézních. Příčinou je málo pohybu, špatné stravovací návyky, ale také nezdravá nabídka sortimentu ve školních automatech. Chci proto prosadit nabídku pouze zdravých potravin v automatech a školních bufetech a umožnit školám zaplatit si třeba trenéra nebo kvalifikovaného pedagoga pro hodinu tělocviku navíc,“ řekl ministr školství Marcel Chládek na tiskové konferenci k zdravému životnímu stylu na školách.

Prvním krokem bude úprava tzv. spotřebního koše, který stanovuje kolik má každé jídlo pro žáka daného věku obsahovat gramů masa, ryb, mléka a volných cukrů či brambor. Změna vyhlášky umožní i přípravu dietního stravování. Dalším krokem by mělo být vymýcení automatů s nezdravými pochoutkami. Nahradit by je měly ty, které budou nabízet ovoce, zeleninu, čaje a minerálky.

Podle webu iDnes.cz by měla koncepce upravit také nabídku pokrmů ve školních jídelnách. Tu kritizuje zejména iniciativa Skutečně zdravá škola. Ve školních jídelnách do sebe děti dostávají moc cukru, mléčných výrobků a masa, a naopak se jim nedostává ovoce a zeleniny. Iniciativa chce také do školního stravování více zapojit regionální zemědělce. "Nechceme ale bourat ojedinělý systém. Chceme, aby se z jídelen stalo místo, kam děti baví chodit," uvedl v Senátu zástupce iniciativy Tomáš Václavík.

Zdravý životní styl dětí chce ministr školství Marcel Chládek řešit komplexně. Do projektu chce zapojit i lékaře a sportovce.

Témata: Výživa a stravování, Cukr, auto, školní jídelna, Ministr školství, Školní automat, Boj, Zdravá škola, Koncepce, Skutečně zdravá škola, Školní stravování, Cukrovinka, Jídelna, Brzy, Školní bufet