Maminka.czStřední škola

Bojíme se maturity, on line škola na přípravu nestačí, píše maturantka

redakce 8.  11.  2020
Školy nám nejprve zavřeli v půlce třeťáku a až do konce školního roku zůstaly zavřené. Ve čtvrťáku se střední školy zavřely už začátkem října, a jejich otevření je v nedohlednu. Maturitní zkouška se ale rychle blíží, stejně jako přijímací zkoušky na vysoké školy. Jak to vnímají studenti maturitních ročníků? Přečtěte si obavy jedné z nich, Michaely Trojákové.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co si nynější maturanti myslí o aktuálních vládních nařízení? Je online výuka dostatečná? Zvládneme se na maturitu připravit sami? A jaká je nálada po téměř půl roce distanční výuky?

Většina studentů se shoduje v přístupu k vládním opatřením. Převládá názor, že aktuální nařízení jsou na místě, studenti s nimi souhlasí a podporují je.

Jak učit prvňáky číst a psát doma, když teď do školy nemohou?

Také se ale shodují v názoru, že distanční výuka je, co se týká přípravy na maturitní zkoušky, zcela nedostačující. Přesto, že většina kantorů opravdu dělá co může, aby nás doma nenechali zahálet, a aby nám s přípravou k maturitním zkouškám co nejvíce pomohli, online výuka opravdu nemůže prezenční výuku nahradit.

Deset hodin denně u počítače

Někteří studenti často prosedí i deset hodin denně u počítače. Nejprve následují online přednášky, a potom dělají úkoly, kterých někteří učitelé zadávají opravdu nezvladatelné množství a to hlavně z nematuritních předmětů.

Student pak tráví hodiny denně přípravou na něco, co mu ke zdárnému složení maturitní zkoušky ani trochu nepomůže.

Jak vybrat střední školu? Kdy podat přihlášku? Vše, co potřebujete vědět!

Jiní studenti mají zase úplně opačný problém. Někteří kantoři totiž online výuku neprovozují vůbec, i když má být ze zákona povinná.

Učitelé často spoléhají na to, že si látku nastudujeme sami, přitom nemáme skoro žádné podklady. Chybí nám výklad i okamžitá zpětná vazba. Dotazy a nejasnosti řešíme většinou přes email, někteří učitelé jsou ochotni domluvit si se studenty online konzultace, ale takové domlouvání je většinou na dlouho, dotazů i studentů je hodně, a času, který jsou kantoři ochotni do nás investovat nad rámec pracovní doby je málo.

Deprese a žádná motivace ke studiu

Pokud do toho všeho má student během výuky technické problémy s připojením, nebo elektronikou, často z hodiny nic nemá a je pozadu.

Studenti obecně mají strach, že s takovouhle přípravou maturitní zkoušku nesloží. Propadají depresím a chybí jim motivace ke studiu. Samostudium vyžaduje disciplínu, ale jak dlouho ji každý z nás v takovéhle situaci dokáže udržet?

Nezbývá tedy než doufat, že se školy alespoň pro maturanty brzy otevřou a studenti budou mít možnost se na maturitní zkoušky ještě řádně připravit.

Za pět set i za čtyři tisíce. Vybírejte z nabídky batohů pro školáky i studenty

Testujeme s dětmi: Jak si vedly pera Pilot a sešity Oxford? Tímhle školáky zaujaly!

Témata: Psychika, Školství, Domácí škola, Dospívání, Školy, Střední škola, Student, Distanční výuka, on-line, Nést, Připojení, Přijímací zkoušky, Studenti, Příprava, Vysoká škola, Maturita, Vládní nařízení, Výuka